Mens Airbnb er blevet større og har ekspanderet i løbet af dets første ti år, har værter været lige så innovative, som de har været gæstfrie, og de har hele tiden fundet nye måder at tage imod gæster på og givet dem et stadig større udvalg af boliger at vælge imellem.

Fra sofasenge over huse oppe i træer til private øer har det været ti år med banebrydende værter på Airbnb. Vi fandt nogle af dem, der var blandt de første til at oprette opslag med nogle af de forskellige boligtyper, der er blevet så almindelige på Airbnb i dag.

 

 Den første hele bolig

For fotografen Sara France startede det hele, da hun blev hyret til at tage en række portrætter af unge iværksættere. En af dem var Airbnb’s medstifter Joe Gebbia. Hun mødte ham i hans lejlighed i San Francisco, som også tilfældigvis var den første bolig på Airbnb. De begyndte at snakke.

“Han havde lige startet Airbnb og sendt mig linket til sin nye hjemmeside, så jeg kunne se den”, siger Sara. “Jeg var vild med idéen. Jeg har altid nydt at have gæster og møde nye mennesker. Jeg var ung og elskede også tanken om at kunne spærre rummet af, når jeg havde brug for det, og ikke behøvede at have en bofælle på fuld tid.”

Senere tog Sara skridtet fra at udleje et værelse i sit hus til at blive den første vært, der udlejede hele sin bolig. Begge ordninger gav hende mulighed for at lære de mennesker at kende, der boede i hendes hjem.

“Dengang jeg lejede et værelse ud, lærte jeg nogle af dem at kende, som boede der i længere tid, og det var fantastisk”, siger hun. “Vi begyndte at udleje hele boligen, og jeg elskede at få deres noter og historier om deres ophold.”

Ti år senere har hun et barn på tre og fokuserer på at være vært for flere familier i sin bolig i San Diego, der nu er opført som “Large Craftsmen w/yard – Perfect for families”.

Den største velsignelse er at se, at vores gæsters børn nød min datters legetøj og værelse. Tanken om at vi gør deres rejser lidt nemmere, især når vi ved, hvor svært det kan være at rejse med børn, betyder, at det er meget givende.

Vært Sara France

Hun har børnesikret huset og udstyret det med hagesmække, badelegetøj, en højstol, skiftebord, vugge, babyalarm og “mere legetøj end børnene kan nå at lege med”.

Gæsterne bliver på en måde en del af familien. Inspireret af sin fotografering lægger Sara et Polaroidkamera i boligen for at tilskynde sine gæster til at skrive beskeder og tage billeder til gæstebogen. Nogle har været ude at spise med hende eller boet der i flere uger, næsten som midlertidige bofæller. Engang da Saras bedstemor var i byen, var der en gæst med “den sødeste hund, der hed Cash”.

“Min bedstemor har stadig det indrammede billede med Cash og vores hunde hjemme hos sig selv”, siger Sara. “Det er virkelig et netværk, og jeg føler mig så velsignet med en million fantastiske historier om venlighed, omtanke og generøsitet.”

 Der er blevet tilbudt nye boligtyper mange gange i løbet af Airbnb’s første ti år. Nogle højdepunkter, som stadig er aktive på Airbnb i dag:

 

Det første unikke opslag

Nogle af Airbnb’s unikke opslag er blevet så legendariske, at de har inspireret mødelokaler på Airbnb-kontorer i hele verden. Mushroom Dome Cabini Aptos, Californien, uden for Santa Cruz var den første, der blev slået op på Airbnb i juli 2009. Siden da har Kitty Mraches geodætiske kuplede taglejlighed med terrasse og ovenlys omgivet af træer fået over 1100 omtaler.

Jeg har mødt så mange skønne mennesker fra hele verden, som jeg aldrig ville have mødt, hvis jeg ikke havde haft denne mulighed med Airbnb. Nogle af vores gæster, især dem fra Europa, har aldrig set en kolibri før, og her kan de se dem tæt på — kun få meter fra dem, mens fuglene flyver rundt om foderbrættene.

Vært Kitty Mrache

Den er så populær, at selv hendes børn skal reservere en overnatning.

 

Det første Open Home

Da orkanen Sandy ramte New York City, måtte nogle beboere rømme deres hjem, og mange kunne ikke vende tilbage i dagevis eller længere. Shell Martinez besluttede at gøre noget. Hun gik ind på sit Airbnb-opslag for sin taglejlighed i Brooklyn og gjorde den gratis for folk i nød. Det udløste en bevægelse bestående af mere end 1400 Airbnb-værter, der gjorde det samme. De lukkede dørene op for dem, der var berørt af orkanen.

“Nogle gange kommer folk ikke hinanden så meget ved i New York, og man kan føle sig isoleret”, siger hun. At invitere de evakuerede mennesker indenfor bragte lokalsamfundet ind i hendes hjem. Hun forsøger stadig at skabe en følelse af fællesskab med en brunch, der samler venner og gæster om søndagen.

Siden 2012 har mere end 11.000 mennesker fra 52 lande hjulpet tusindvis af fordrevne personer, førstehjælpsydere og flygtninge, der søger midlertidigt husly, gennem vores Open Homes-program.

 

 Det første fælles værelse

 Fælles værelser var det første på Airbnb. Brian Chesky og Joe Gebbia startede Airbnb ved at puste tre luftmadrasser op i stuen i deres lejlighed på Rausch Street i San Francisco for over ti år siden. I dag er fælles værelser fortsat en god mulighed for rejsende, der ønsker billig overnatning, og for dem, der ønsker en mere social rejseoplevelse. Et af de fælles værelser, der har været opslået i længst tid, og man stadig kan booke på Airbnb i dag, er Ami Greeners lejlighed i Adams Morgan-kvarteret i Washington, D.C. Han tilbyder frisk sengetøj, håndklæder, kaffe og morgenmad og selvfølgelig adgang til et fuldt udstyret køkken og en rundvisning i nabolaget eller tips om det lokale natteliv.

 

 Det første private værelse

 Heather Pupavac slog det første private værelse i et hus, ligeledes i Washington, D.C., op på Airbnb i december 2008. Gæsteværelset i hendes victorianske rækkehus i Eckington-kvarteret har stadig en mellemstor seng, adgang til et tilstødende badeværelse og vaskemaskine/tørretumbler, rent sengetøj og håndklæder samt et udvalg af guidebøger.

 

 Den første private ø

 For dem, der foretrækker lidt mere plads eller privatliv end et fælles eller endda privat værelse, slog Jack Solomon en privat ø op i februar 2010. Der er fem hytter og et større hovedhus med i alt 19 soveværelser på den to hektar store ø, som ligger midt i en sø 32 km uden for Hartford, Connecticut. Alle hytter har egen dok, kaj og robåd.

 I dag kan man booke mere end 1400 private øer på Airbnb.

 

 Det første hele boutiquehotel

 Der kommer stadig nye boligtyper til ti år senere. Tidligere på året blev Little Albion Guest House i Sydney, Australien, det første hotel, der kunne bookes som et enkelt opslag på Airbnb. Det luksuriøse nye gæstehus med 35 værelser ligger i den hippe Sydneyforstad Surry Hills.

 Little Albion Guest House er en designers drøm, der kan prale af formfuldendt interiør, skræddersyede detaljer og en misundelsesværdig kunstsamling, der er designet og lavet af hotelejerne.

Little Albion Guest House blev udviklet med samme fokus på detaljer som en boligejer, der skaber sit eget drømmehjem. Vi ville imødekomme behovene hos nutidens gæster, der søger et “hjem væk fra hjemmet”, når de rejser, og ønsker ægtheden ved en lokal bed and breakfast sammen med boutiquehoteltjenester og -faciliteter i verdensklasse, ud over at det er nemt at booke via Airbnb.

Paul Fischmann, grundlægger og administrerende direktør for 8Hotels