Terwijl Airbnb in zijn eerste decennium groeide en zich uitbreidde, zijn verhuurders zowel innovatief als gastvrij geweest door voortdurend nieuwe manieren te bedenken om gasten te ontvangen en hen een steeds diverser aantal accommodaties te bieden om uit te kiezen.

Van slaapbanken tot boomhutten en privé-eilanden, in de afgelopen tien jaar diende de ene na de ander primeur zich aan op Airbnb. We hebben de voortrekkers opgespoord die tot de eersten behoorden die met het soort aparte accommodaties adverteerden, dat vandaag de dag zo gewoon is op Airbnb.

 

 De eerste gehele woning

Voor fotograaf Sara France begon het allemaal toen ze werd ingehuurd om een reeks portretten van jonge ondernemers te maken. Een van hen was Joe Gebbia, mede-oprichter  van Airbnb. Ze ontmoette hem in zijn appartement in San Francisco, dat toevallig ook de eerste Airbnb was. Ze raakten aan de praat.

“Hij had net Airbnb opgericht en stuurde me de link naar zijn nieuwe site om die te bekijken”, zegt Sara. “Ik vond het idee GEWELDIG. Ik genoot er altijd al van om gasten te ontvangen en nieuwe mensen te ontmoeten. Jong als ik was, vond ik het ook erg fijn dat ik de beschikbaarheid van de ruimte kon blokkeren, wanneer ik die zelf nodig had. Zo hoefde ik dus niet continu een huisgenoot te hebben.”

Na haar kamer verhuurd te hebben, werd Sarah de eerste verhuurder die een gehele woning adverteerde. Beide manieren gaven haar de kans om de mensen te leren kennen die in haar huis verbleven.

“Toen ik vroeger gewoon een kamer verhuurde, leerde ik een aantal mensen kennen die er langere tijd verbleven, en dat was zo ontzettend leuk”, zegt ze. “Sinds we het hele huis adverteren, vind ik het geweldig om de berichten en verhalen van gasten over hun verblijf te lezen.”

Een decennium later heeft ze een kind van drie en richt ze zich op gezinnen in haar woning in San Diego, die nu geadverteerd staat onder de titel ‘Large Craftsmen w/yard – Perfect for families’.

“Het is toch wel de grootste zegen om de kinderen van onze gasten te zien genieten van het speelgoed en de kamer van mijn dochter. De wetenschap dat we hun reis net even wat makkelijker maken, maakt het dubbel en dwars de moeite waard. Zeker nu we weten hoe uitdagend het kan zijn om met een kleintje te reizen.”

Verhuurder Sara France

Ze heeft haar huis kindveilig gemaakt en uitgerust met slabbetjes, speelgoed voor in bad, een kinderstoel, een commode, een wiegje, een babyfoon en “meer speelgoed dan de kinderen aankunnen”.

De gasten worden een soort onderdeel van het gezin. Geïnspireerd door haar werk als fotograaf legt Sara een Polaroid-camera neer om haar gasten aan te moedigen foto’s te maken en berichten te schrijven voor in het gastenboek. Sommige gasten zijn met haar uit eten geweest of zijn weken gebleven, bijna als tijdelijke huisgenoten. Toen Sara’s oma er was, hadden ze een gast met “de liefste hond ooit, genaamd Cash”.

“Mijn oma heeft nog steeds de foto met Cash en onze honden ingelijst in haar huis staan”, zegt Sara. “Het is echt een community, en ik ben met een miljoen geweldige verhalen vol vriendelijkheid, compassie en vrijgevigheid een ontzettend gezegend mens.”

 Zo zijn er nog veel andere primeurs geweest in het eerste decennium van Airbnb. Enkele hoogtepunten die vandaag de dag nog beschikbaar zijn op Airbnb:

 

De eerste unieke accommodatie

Sommige van de unieke accommodaties van Airbnb zijn zo legendarisch geworden dat ze de inspiratie vormden voor vergaderruimtes op Airbnb-kantoren over de hele wereld. De Mushroom Dome Cabin in Aptos, Californië, buiten Santa Cruz, was de eerste. De hut werd in juli 2009 gepubliceerd op Airbnb. Sindsdien heeft Kitty Mraches door bomen omringde geodetische koepelloft met terras en dakramen meer dan 1.100 recensies verzameld.

Ik heb zoveel geweldige mensen van over de hele wereld ontmoet, die ik nooit had leren kennen als ik deze mogelijkheid niet gekregen had op Airbnb. Sommige van onze gasten, vooral die uit Europa, hebben nog nooit een kolibrie gezien en hier zien ze die op slechts een paar meter bij hen vandaan als de vogels rond de voederbakjes zoemen.

Verhuurder Kitty Mrache

De woning is zo populair dat zelfs haar kinderen een reservering moeten maken als ze een nachtje willen blijven slapen.

 

De eerste Opengestelde Woning

Toen de verwoestende orkaan Sandy New York trof, moesten sommige bewoners geëvacueerd worden uit hun huis. Veel mensen konden dagen of zelfs langer niet terugkeren naar huis. Shell Martinez besloot iets te doen. Ze ging naar de Airbnb-advertentie voor haar loft in Brooklyn en bood die gratis aan voor mensen in nood. Dat zette een beweging in gang van 1.400 Airbnb-verhuurders die hetzelfde deden en hun huizen openstelden voor de slachtoffers van de storm.

“Mensen in New York leggen niet altijd zoveel contact met elkaar, en je kunt je wel eens geïsoleerd voelen”, zegt ze. Door evacués uit te nodigen, haalde ze de community in huis. Ze probeert nog steeds dat gevoel van saamhorigheid te creëren, met een brunch op zondag die vrienden en gasten samenbrengt.

Sinds 2012 hebben meer dan 11.000 mensen uit 52 landen via ons Opengestelde Woningen-programma duizenden ontheemden, hulpverleners en vluchtelingen geholpen die een tijdelijk onderkomen zochten.

 

 De eerste gedeelde kamer

 Het is op Airbnb allemaal begonnen met gedeelde kamers. Brian Chesky en Joe Gebbia begonnen Airbnb door meer dan een decennium geleden drie luchtbedden op te blazen in de woonkamer van hun appartement aan Rausch Street, San Francisco. Tegenwoordig zijn gedeelde kamers nog steeds een geweldige optie voor budgetreizigers en gasten die van hun reis een meer sociale ervaring willen maken. Een van de langst geadverteerde gedeelde kamers die ook nu nog te reserveren is op Airbnb, is Ami Greeners appartement in de wijk Adams Morgan in Washington D.C. Hij biedt schone lakens en handdoeken, koffie en ontbijt in de ochtend en, uiteraard, volledige toegang tot de keuken en een rondleiding door de wijk of tips over het lokale nachtleven.

 

De eerste privékamer

 Heather Pupavac zette, ook in Washington D.C, in december 2008 de eerste privékamer in een huis op Airbnb. De kamer in haar Victoriaanse rijtjeshuis in de wijk Eckington biedt nog steeds een queensize bed, toegang tot een aangrenzende badkamer, een wasmachine/droger, schone lakens en handdoeken en diverse reisgidsen.

 

Het eerste privé-eiland

 Voor mensen die liever wat meer ruimte of privacy hebben dan een gedeelde of zelfs privékamer bood Jack Solomon in februari 2010 een privé-eiland aan. Het toevluchtsoord van twee hectare ligt in het midden van een meer, 32 kilometer buiten Hartford, Connecticut. Het is voorzien van vijf huisjes en een groter hoofdgebouw met in totaal 19 slaapkamers. Elk verblijf heeft een eigen dok, een terras aan het water en een roeiboot.

 Op dit moment kunnen er meer dan 1.400 privé-eilanden gereserveerd worden op Airbnb.

 

 Het eerste gehele boetiekhotel

 Zelfs een decennium later krijgen we nog primeurs. Eerder dit jaar werd het Little Albion Guest House in Sydney, Australië het eerste hotel dat gasten in zijn geheel konden reserveren op Airbnb. Het luxe, nieuwe pension met 35 kamers ligt in de hippe wijk Surry Hills in Sydney.

 Het Little Albion Guest House is de droom van elke designliefhebber, met een prachtige inrichting, op maat gemaakte afwerkingen en een benijdenswaardige kunstverzameling. Allemaal ontworpen en vervaardigd door de hoteliers zelfs.

Het Little Albion Guest House is met dezelfde aandacht voor detail tot stand gekomen als die van een huiseigenaar die zijn eigen droomhuis bouwt. We wilden aan de wensen van moderne gasten voldoen die op zoek zijn naar een ‘thuis weg van huis’ als ze op reis zijn. De authenticiteit van een lokale B&B combineren met de uitstekende diensten en voorzieningen van een boetiekhotel, en daarnaast het gemak bieden van reserveren via Airbnb.

Paul Fischmann, oprichter en CEO van 8Hotels