Etter hvert som Airbnb har vokst og utvidet seg i løpet av sitt første tiår, har verter vært like nyskapende som de er gjestfrie. Kontinuerlig kommer de på nye måter å ta imot gjester på og gi dem et stadig økende utvalg av overnattinger å velge mellom.

Fra sofaseng til tretopphus til private øyer, har det vært ti år med nyvinninger på Airbnb. Vi sporet opp de banebrytende vertene som var blant de første til å leie ut noen av de ulike overnattingstilbudene som har blitt så vanlige på Airbnb i dag.

 

 Det første hele hjemmet

For fotografen Sara France startet alt da hun ble ansatt til å fotografere en rekke portretter av unge gründere. En av dem var en av grunnleggerne i Airbnb, Joe Gebbia. Hun møtte ham i leiligheten hans i San Francisco, som også tilfeldigvis var den første på Airbnb. De begynte å prate litt.

“Han hadde nettopp startet Airbnb og sendt meg lenken til sitt nye nettsted for å sjekke det ut”, sier Sara. “Jeg ELSKET idéen. Jeg har alltid likt husgjester og å møte nye mennesker. Jeg var ung og elsket også tanken på å kunne blokkere rommet når jeg trengte det og ikke måtte ha en romkamerat på heltid”.

Senere gikk Sara fra å leie ut et rom i huset til å bli den første verten som leide ut hele hjemmet sitt. Begge ordningene ga henne muligheten til å bli kjent med de gjestene som bodde i hjemmet hennes.

“Når jeg pleide å leie ut et rom, fikk jeg sjansen til å bli kjent med noen av dem som ble lenger og det var så utrolig”, sier hun. “Siden vi har lagt ut hele hjemmet, har jeg elsket å se over notatene og historiene om oppholdene deres.”

Et tiår senere har hun en 3-åring og fokuserer på å være vert for flere familier i sitt hjem i San Diego, nå oppført som “Large Craftsmen w/yard – Perfect for families”.

Den største velsignelsen er å se at våre gjesters barn likte min datters leker og rom. Å vite at vi gjør reisene deres litt enklere, spesielt når vi vet hvor vanskelig det kan være å reise med en liten en – det gjør alt så givende.

Verten Sara France

Hun har barnesikret huset og utstyrt det med smekker, badeleker, en barnestol, skiftebord, barneseng, babymonitor og “flere leker enn det barna vet hva de skal gjøre med”.

Gjestene blir en del av familien på et vis. Sara, som er inspirert av fotograferingsarbeidet sitt, legger igjen et Polaroid-kamera for å oppmuntre gjestene til å legge igjen notater og ta bilder til gjesteboka. Noen har spist middag med henne eller bodd i ukesvis, nesten som midlertidige romkamerater. En gang, mens Saras bestemor var i byen, var det en gjest på besøk som hadde “den søteste hunden som het Cash”.

“Bestemoren min har fortsatt bildet med Cash og hundene våre innrammet i huset sitt”, sier Sara. “Det er virkelig et fellesskap, og jeg kunne ikke bli mer velsignet enn med en million fantastiske historier om godhet, omtanke og sjenerøsitet.”

 Det har vært mange andre nyvinninger gjennom Airbnbs første tiår. Noen høydepunkter som fremdeles er aktive på Airbnb i dag:

 Det første unike utleiestedet

Noen av Airbnbs unike utleiesteder har blitt så legendariske at de har vært inspirasjon til møterom for Airbnb-kontorer rundt om i verden.  Mushroom Dome Cabin i Aptos, CA, utenfor Santa Cruz, var den første som ble lagt ut på Airbnb tilbake i juli 2009. Siden den tid har Kitty Mraches geodesiske kuppelloft, med terrasse og takvinduer omgitt av trær, samlet mer enn 1100 anmeldelser.

Jeg har møtt så mange vidunderlige mennesker fra hele verden som jeg aldri ville ha møtt hvis jeg ikke hadde hatt denne muligheten med Airbnb. Noen av gjestene våre, spesielt de fra Europa, har aldri sett en kolibri før, og her får de se dem på nært hold – bare noen få meter fra dem mens fuglene kvitrer rundt maten.

Verten Kitty Mrache

Det er så populært at til og med hennes egne barn må reservere for å overnatte.

 Det første åpne hjemmet

Da superstormen Sandy traff New York City, måtte en del innbyggere evakuere hjemmene sine, og mange kunne ikke komme tilbake på flere dager eller lengre. Shell Martinez bestemte seg for å gjøre noe. Hun gikk inn på sitt Airbnb-utleiested Brooklyn loft og annonserte det gratis for dem som befant seg i en nødssituasjon. Det utløste en bevegelse av mer enn 1400 Airbnb-verter som gjorde det samme, og åpnet hjemmene sine for de som ble berørt av stormen.

“Noen ganger får ikke folk så god kontakt i New York, og du kan føle deg isolert”, sier hun. Invitasjon til evakuerte førte fellesskapet inn i hjemmet hennes. Hun prøver fortsatt å skape den følelsen av fellesskap, med en brunsj som bringer venner og gjester sammen på søndager.

Siden 2012 har mer enn 11.000 mennesker fra 52 land hjulpet tusenvis av fordrevne personer, beredskapspersonell og flyktninger som søker midlertidig husrom gjennom vårt Open Homes-program.

 

 Det første delte rommet

 Delte rom er hele grunntanken bak Airbnb. Brian Chesky og Joe Gebbia startet Airbnb ved å blåse opp tre luftmadrasser i stuen i Rausch Street-leiligheten i San Francisco for over et tiår siden. I dag er delte rom fortsatt et flott alternativ for budsjettreisende og de som leter etter en mer sosial reiseopplevelse. Et av de tidligste delte rommene, som fortsatt er tilgjengelig for bestilling på Airbnb i dag, er Ami Greeners leilighet i Adams Morgans nabolag i Washington, DC. Han inkluderer ferske sengetøy og håndklær, kaffe og frokost om morgenen og, selvfølgelig, full tilgang til kjøkkenet og en tur i nabolaget, eller tips om det lokale nattelivet.

 

 Det første private rommet

 I Washington, D.C. la Heather Pupavac ut det første private rommet i et hus på Airbnb i desember 2008. Gjesterommet i det viktorianske rekkehuset hennes i Eckington-nabolaget kommer fortsatt med en queen-size seng, tilgang til et tilknyttet bad og vaskemaskin/tørketrommel, rent sengetøy og håndklær, og et utvalg av guidebøker.

 

 Den første private øya

 For de som foretrekker litt mer plass eller privatliv, i motsetning til et delt rom, så annonserte Jack Solomon en privat øy i februar 2010.  Feriestedet på 5 dekar midt i en innsjø, 32 kilometer utenfor Hartford, CT, inkluderer fem hytter og et større hovedhus med totalt 19 soverom. Hver har sin egen brygge, terrasse ved vannet og robåt.

 I dag er det mer enn 1400 private øyer tilgjengelige for bestilling på Airbnb.

 

 Det første hele boutiquehotellet

 Det er fortsatt nye nyvinninger, selv et tiår senere. Tidligere i år ble Little Albion Guest House i Sydney, Australia, det første hotellet tilgjengelig for bestilling som et enkelt utleiested på Airbnb. Det luksuriøse nye 35-roms gjestehuset er redet i den hippe Sydney forstaden i Surry Hills.

 Little Albion Guest House er en designelskers drøm, som skryter av upåklagelige interiør, skreddersydde detaljer og en slående kunstsamling designet og laget av hotelleierne selv.

Little Albion Guest House ble utviklet med samme øye for detaljer som en huseier bruker når han skaper sitt eget drømmehjem. Vi ønsket å oppfylle behovene til dagens gjester som søker et “hjem borte fra hjemmet” når de reiser, og ønsker autentisiteten til en lokal B&B-opplevelse kombinert med butikktjenester og fasiliteter i verdensklasse, med en enkel bestilling gjennom Airbnb.

Paul Fischmann, grunnlegger og administrerende direktør for 8Hotels