Allt eftersom Airbnb har vuxit och expanderat under sitt första decennium har värdar varit lika innovativa som välkomnande och ständigt kommit på nya sätt att ta emot gäster och ge dem ett allt större utbud av boenden att välja mellan.

Från bäddsoffor och trädkojor till privata öar, har det varit 10 år av idel nyheter på Airbnb. Vi spårade upp innovatörerna som var bland de första att annonsera ut några av de olika typer av boenden som blivit så vanliga på Airbnb idag.

Det första hela boendet

För fotografen Sara France började allt när hon anlitades för att fota en serie porträtt av unga entreprenörer. En av dem var Joe Gebbia, en av Airbnbs grundare. Hon träffade honom i hans lägenhet i San Francisco, vilket också råkade vara det första Airbnb-boendet. De började prata.

“Han hade just startat Airbnb och skickat mig länken till sin nya webbplats för att jag skulle ta en titt“, säger Sara. “JAG ÄLSKADE idén. Jag har alltid gillat gäster i mitt hus, och att träffa nya människor. Jag var ung och gillade också tanken på att kunna ha rummet för mig själv när jag behövde det, och inte behöva ha en rumskompis på heltid.”

Senare gick Sara från att annonsera ut ett rum i sitt hus till att bli den första värd som annonserade ut hela sitt boende. Båda arrangemangen gav henne möjlighet att lära känna de som bodde i hennes hem.

“När jag brukade hyra ut ett rum fick jag chansen att lära känna några av de som stannade lite längre, och det var otroligt“, säger hon. “Sedan vi började annonsera ut hela huset har jag verkligen gillat att få deras anteckningar och berättelser om deras vistelser.”

Ett decennium senare har hon en 3-åring och fokuserar på att ta emot fler familjer i sitt  hem i San Diego, nu utannonserat som “Stort hemmabygge med gårdsplan – perfekt för familjer.”

Den största välsignelsen är att se att våra gästers barn gillade min dotters leksaker och rum. Vetskapen om att vi gör deras resor lite enklare, särskilt med tanke på hur svårt det kan vara att resa med småbarn — det gör allt så givande.

Sara France, värd

Hon har barnsäkrat huset och utrustat det med haklappar, badleksaker, en matstol, skötbord, barnsäng, babyvakt och “fler leksaker än barnen vet vad de ska göra med.”

Gästerna blir på sätt och vis en del av familjen. Inspirerad av sitt eget arbete som fotograf, lämnar Sara en Polaroid-kamera för att uppmuntra sina gäster att lämna anteckningar och ta bilder till gästboken. Vissa har varit ute och ätit middag med henne eller bott kvar i veckor, nästan som tillfälliga rumskamrater. En gång, när Saras mormor var i stan, hade hon en gäst med “den sötaste hunden någonsin, som hette Cash.”

“Min mormor har fortfarande fotot av Cash och våra hundar inramat i sitt hus“, säger Sara. “Det är verkligen en gemenskap, och jag kunde inte vara mer lyckligt lottad, med en miljon fantastiska historier om vänlighet, omtanke och generositet.”

Det har varit många andra nyheter under Airbnbs första årtionde. Några höjdpunkter som fortfarande är aktiva på Airbnb idag:

 Det första unika boendet

Vissa av Airbnbs unika boenden har blivit så legendariska att de har varit inspiration för mötesrum på Airbnbs kontor över hela världen. Svampkupolen i Aptos, Kalifornien, utanför Santa Cruz, var den första som dök upp på Airbnb i juli 2009. Sedan dess har Kitty Mraches geodetiska kupolloft, med däck och takfönster omgivna av träd, fått över 1 100 omdömen.

Jag har träffat så många underbara människor från hela världen som jag aldrig skulle ha träffat om jag inte hade fått denna möjlighet med Airbnb. Vissa av våra gäster, särskilt de från Europa, har aldrig sett en kolibri förut, och här får de se dem på nära håll — bara någon meter från dem när fåglarna surrar runt fågelborden.

Kitty Mrache, värd

Det är så populärt att till och med hennes barn måste boka för att kunna sova över.

Det första Open Home-boendet

När superstormen Sandy drabbade New York City var vissa invånare tvungna att evakueras från sina hem och många kunde inte återvända på flera dagar eller längre. Shell Martinez bestämde sig för att göra någonting. Hon gick in på sin Airbnb-annons för sin vindsvåning i Brooklyn och annonserade ut den gratis för behövande. Det var starten av en rörelse av mer än 1 400 Airbnb-värdar som gjorde samma sak och öppnade upp sina boenden för de som drabbats av stormen.

“Ibland har folk inte så mycket kontakt i New York, och man kan känna sig isolerad“, säger hon. Att bjuda in evakuerade till hennes hem skapade gemenskap. Hon försöker fortfarande skapa den där känslan av gemenskap, med en brunch som samlar vänner och gäster på söndagar.

Sedan 2012 har över 11 000 människor från 52 länder hjälpt tusentals fördrivna personer, hjälparbetare och flyktingar som söker tillfälligt skydd genom vårt Open Homes-program.

Första delade rummet

Delade rum är Airbnbs ursprung. Brian Chesky och Joe Gebbia startade Airbnb genom att blåsa upp tre luftmadrasser i vardagsrummet i sin lägenhet på Rausch Street i San Francisco för över ett decennium sedan. Idag är delade rum fortfarande ett bra alternativ för budgetresenärer och för de som vill ha en mer social reseupplevelse. Ett av de första delade rum som fortfarande finns tillgängligt att boka på Airbnb idag är Ami Greeners lägenhet  i grannskapet Adams Morgan i Washington DC. Han inkluderar rena lakan och handdukar, kaffe och frukost på morgonen och, naturligtvis, full tillgång till kök och en guidad tur i grannskapet eller tips om det lokala nattlivet.

Det första privata rummet

Också i Washington D.C., annonserade Heather Pupavac ut det första privata rummet i ett hus på Airbnb i december 2008. Gästrummet i hennes viktorianska radhus i grannskapet Eckington inkluderar en bred enkelsäng (Queen), tillgång till ett angränsat badrum och tvättmaskin/torktumlare, fräscha sängkläder och handdukar, samt ett urval guideböcker.

Den första privata ön

För de som föredrar lite mer utrymme eller integritet än ett delat—eller t.o.m. privat—rum, annonserade Jack Solomon ut en privat ö i februari 2010. 5 hektar frihet mitt i en sjö 32 km utanför Hartford, CT, inkluderar fem stugor och ett större bostadshus med totalt 19 sovrum. Varje boende har sin egen brygga, terass mot vattnet och roddbåt.

Idag finns mer än 1 400 privata öar tillgängliga att boka på Airbnb.

 Det första egna boutique-hotellet

Efter ett helt decennium finns faktiskt fortfarande nyheter. Tidigare i år blev Little Albion Guest House i Sydney, Australien, det första hela hotellet tillgängligt för bokning som en enda annons på Airbnb. Detta lyxiga nya gästhus med 35 rum är beläget i den hippa förorten Surry Hills i Sydney.

Little Albion Guest House är en dröm för den som älskar design, detta boende kan skryta med perfekta interiörer, skräddarsydd finish och en avundsvärd konstsamling som skapats och utformats av hotellets ägare.

Little Albion Guest House formgavs med samma uppmärksamhet för detaljer som en husägare skulle ha inför uppgiften att skapa sitt eget drömhem. Vi ville svara på de behov dagens gäster, som söker ett “hem borta från hemmet”, har när de reser och är ute efter känslan av äkthet associerad med en lokal B&B-upplevelse kombinerat med de tjänster och bekvämligheter i världsklass som förväntas av ett boutique-hotell, och att allt detta dessutom är enkelt att boka via Airbnb.

Paul Fischmann, grundare och CEO för 8Hotels