Wanneer reizen en toegankelijkheid goed samengaan, kan dit het leven van gasten met beperkte mobiliteit veranderen. Voor de eerste grote reis van zijn leven vloog Edouard 17.000 kilometer van Frankrijk naar Australië, op zoek naar een buitengewone ervaring en een woning die was ingesteld op zijn rolstoel.

Edouard verbleef bij verhuurders in Sydney die beide aanboden: “Ik ben Cheryl en Peter ontzettend dankbaar dat ze mij in het land van de kangoeroes verwelkomd hebben in hun huis. Het waren vriendelijke Airbnb-verhuurders. Ze stonden altijd klaar en hebben een volledig toegankelijk appartement,” schreef hij in zijn recensie van de woning, die voorzien is van brede deuropeningen, een open ruimte voor het bed, een inroldouche en meer.

Het goede nieuws voor Edouard en andere reizigers met beperkte mobiliteit is dat Airbnb stappen onderneemt om woningen met toegankelijkheidsvoorzieningen nog gemakkelijker te vinden. Het goede nieuws voor verhuurders is dat je niet per se je huis hoeft te renoveren om ook deze groep van potentiële reizigers aan te spreken. Het kan zo eenvoudig zijn als het vernieuwen van je foto’s en het schetsen van duidelijke verwachtingen, wat altijd een goed idee is.

“Er zijn veel verschillende handicaps, dus de behoeften van al die verschillende mensen zijn heel divers. Het hoeft niet perfect te zijn,” aldus Lynda: een verhuurder en gast met beperkte mobiliteit uit Nieuw-Zeeland. “Foto’s van de faciliteiten helpen enorm. Als alle feiten zichtbaar zijn, kunnen we een weloverwogen beslissing nemen in plaats van [verhuurders] steeds dezelfde vragen te hoeven stellen.”

Hier is ons 5-stappenplan om je te helpen nieuwe foto´s te maken, toegankelijkheidsvoorzieningen te benadrukken en op te vallen in de zoekresultaten.

Stap 1: zie je foto’s als een rondleiding. Gasten die rolstoelen, looprekken, wandelstokken of andere hulpmiddelen gebruiken, moeten zich voor kunnen stellen in die ruimte en kunnen zien of ze eenvoudig van de auto naar de voordeur kunnen bewegen en door het hele huis.

 • Begin op de stoep of oprijlaan met foto´s te nemen en beweeg naar de voordeur.
 • Fotografeer buiten de parkeergelegenheid, paden en ingang*, met de nadruk op opstapjes, trappen, hellingen, liften en andere voorzieningen die je wellicht hebt.
 • Leg binnen alle kamers en gangen vast die naar de verschillende delen van de ruimte leiden.

(Met de klok mee vanaf linksboven: straatzicht, pad naar het huis, ingang en parkeerplaats)

*Sommige verhuurders hebben ons verteld dat ze het niet fijn vinden om de voorkant van hun huis te laten zien. Als dit voor jou geldt, fotografeer dan de drempel in plaats van de hele ingang. Het is belangrijk om de foto recht van voren te nemen, zodat gasten kunnen zien hoe breed de toegang is en of er een opstapje is.

Stap 2: open deuren. Of het nu om de ingang van een slaapkamer, badkamer of het huis aan de voorzijde gaat, met open deuren krijgen gasten een beter beeld van hoe de ruimtes onderling verbonden zijn. Het maakt je ruimte ook uitnodigender.

 • Fotografeer de deuropeningen recht van voren, zodat gasten kunnen zien hoe breed die zijn en of er een opstapje is.
 • Een brede deuropening heeft een afmeting van minimaal 82 cm.
 • Als je vanuit een hoek moet fotograferen, vervorm het beeld dan niet om de deuropening breder te laten lijken, en zorg ervoor dat de vloerlijn en eventuele fysieke obstakels, zoals meubels, ook op de foto staan.

Stap 3: richt lager. Bij woningen met toegankelijkheidsvoorzieningen gaat het om de drempelvrije vloeren en niet om de hoge plafonds.

 • Kantel de camera iets naar beneden om de hele vloerlijn te fotograferen.
 • Laat eventuele fysieke blokkades zien, zoals opstapjes, zodat gasten zelf kunnen bepalen of ze zich door de woning kunnen bewegen.
 • Neem ook het onderste gedeelte van deurkozijnen, douches en gangen mee.

Stap 4: laat zoveel mogelijk zien. Fotografeer hele kamers en wat erin staat. Zo kunnen gasten zelf zien of ze eenvoudig de kamer inkomen en door de kamer kunnen bewegen.

 • Ga bij het fotograferen van een woonkamer of slaapkamer in de deuropening staan en houd de camera net onder ooghoogte om zoveel mogelijk van de kamer vast te leggen en van alle meubels die erin staan.
 • Badkamers fotograferen kan vanwege de afmetingen lastiger zijn. Zorg er toch voor dat de vloer zichtbaar is, met name de ruimtes onderaan het deurkozijn en de douche.

Stap 5: details, details, details. Verhuurders die geïnvesteerd hebben in toegankelijkheidsvoorzieningen, zoals handgrepen en tilliften, kunnen deze op de volgende manier goed weergeven.

 • Toegankelijke slaapkamers zijn mogelijk voorzien van plafondliften, mobiele liften en elektrisch verstelbare bedden. Zet deze van een afstand op de foto en maak vervolgens ook van dichtbij een foto om de locatie en eventuele details goed te laten zien.

 • Toegankelijke badkamers kunnen voorzien zijn van:
  • Handgrepen: maak liggende en gedetailleerde foto´s om weer te geven hoe ver de handgrepen van het sanitair verwijderd zijn. Ook de montage is belangrijk: zorg ervoor dat je aangeeft of de handgrepen vastgeschroefd zitten of op de muur zijn geplakt.

  • Inroldouche: kantel de camera iets naar beneden om de vloerlijn te laten zien.

 • Douche- en badstoelen: plaats de stoel onder een hoek om deze van verschillende kanten te kunnen zien.

Kleine wijzigingen aan de manier van fotograferen kunnen jou niet alleen helpen (verhuurders die bijvoorbeeld investeren in professionele fotografie verdienen ongeveer 26 procent meer per nacht), maar je kunt er ook het verschil mee maken in mensenlevens.

Toen Edouard wegging uit Sydney, zei hij: “Ik heb maar één wens: terugkomen om meer te gekke en buitengewone ervaringen te hebben!” Stel je eens voor dat een gast met zo’n gevoel je woning verlaat.

Ontdek hoe je toegankelijkheidsvoorzieningen toevoegt

 

Lees meer:

Tips voor het ondersteunen van gasten met een beperking