De zon schijnt over de daken van Parijs op een rustige donderdagochtend. Er hangt iets in de lucht in de 19de Arrondissement, iets groots.

Toen de deuren van het Parc de la Villette zich om 7 uur ´s ochtends openden, baanden 5000 verhuurders uit de Airbnb community zich een weg naar binnen om de grootste bijeenkomst van Airbnb ooit bij te wonen.

20151112_ABnBO_TV_8203

Één voor één namen de verhuurders plaats in de grote zaal waar ze werden verwelkomt door Airbnb verhuurder Ludovic.

Ludovic is een fantastische verhuurder en ambassadeur voor de Airbnb community in Parijs en vindt het heerlijk om zijn favoriete plekken in Parijs met zijn gasten te delen.

“Jij opende je thuis voor je gasten, nu open ik mijn thuis voor jullie.”

AO- Ludo on stage

Na Ludo, kwam Chip Conley op het toneel en vertelde over wat de 5000 bezoekers de komende 3 dagen te wachten stond. Van workshops georganiseerd door verhuurders of een presentatie van Alain de Botton.

En wie kan nu beter Airbnb Open inluiden dan Airbnb’s co-founder en CEO Brian Chesky? Hij bedankte de geweldige wereldwijde Airbnb community en vertelde dat hij in 2009 een meetup in Parijs organiseerde met 30 Airbnb verhuurders en dat er nu een groep van 5000 verhuurders van over de hele wereld bij de grootste Airbnb meetup ooit aanwezig waren.

Maar dit is dezelfde community die reizigers verwelkomen als familieleden en die er alles aan doen om ze thuis te laten voelen.

“Airbnb’s missie zit ‘m niet in huizen. Het zijn verhuurders. En dat ben jij. Jij maakt deel uit van de community die geen grenzen kent in kultuur, land en leeftijd. En verhuurders leren ons dat uiteindelijk alle mensen goed zijn van natuur. Dus, namens onze gasten, dank jullie wel.”

20151112_ABnBO_IM_2579

En daarmee nodigde Brian 2 nieuwe verhuurders, Silvio en Julia uit Havana, Cuba, uit op het podium.

Deze 2 entrepreneurs vertelden over hun leven op Cuba en hoe ze, ondanks alles, met creativiteit en innovatie hun horizon konden verbreden en gasten bij hun thuis konden verwelkomen om hen het èchte Cuba te laten zien en sinds kort ook met Airbnb.

20151112_ABnBO_IM_2651

Silvio en Julia zijn nog steeds vrij nieuw op Airbnb en kijken uit naar het verwelkomen van hun eerste gasten.

Een sentiment dat Joe Gebbia, Co-founder en CPO, ook deelt is het advies dat hij en Brian in 2009 kregen van hun mentor, Paul Graham: “Go meet your hosts.”

En zes jaar later is het ontmoeten van verhuurders één van de meest belangrijke en leerzame elementen voor het Airbnb team.  

joe day 1

“Wat ons helpt groeien, is het luisteren naar verhuurders. Luisteren naar mensen die elke dag met Airbnb leven.” En dat is precies wat Airbnb Open zo speciaal maakt voor Joe en Airbnb.

Vlak voor de lunch kwam Cirque de Soleil langs om iedereen te betoveren met een magische voorstelling waar er veel gebalanceerd werd.

Na de lunch met de internationale community, kwam co-founder en CTO, Nate Blecharczyk, op het podium om meer te vertellen over de community en wat ze motiveert.

Voor Alex uit America, Pamela uit Frankrijk en Grace uit Kenya gaat het allemaal om het ontmoeten van nieuwe mensen.

20151112_ABnBO_IM_3553

Nate vertelde ook over de groei van Airbnb in de afgelopen jaren: Airbnb heeft nu 2 miljoen accommodaties in meer dan 34.000 steden, verdeeld over 190 landen en een wereldwijde community met meer dan een miljoen mensen.

De volgende presentator was Joe Zedah, Vice President van Product Development, die over de nieuwste features van de site ging vertellen die het leven van verhuurders een stuk makkelijker ging maken.

20151112_ABNBO_JB_4I6A4220

De nieuwste updates waren o.a.  het Business Travel Ready programma, Slimme Tarieven en het verplicht maken van het uploaden van een foto van gasten.

Je kunt meer lezen over alle updates in deze blogpost.

Na Joe, kwam Chip Conley weer op het podium samen met Jim. Jim is 82 jaar oud en verhuurder op Airbnb. Hij is in Amerika geboren maar opende sinds 1967 elke zondag zijn thuis in Parijs voor reizigers voor een hapje, drankje en nieuwe vriendschappen.

Dit is waar de Airbnb community volgens hem voor staat. In een interview dat hij in 2009 aan NPR gaf zei Jim: “mensen zijn het belangrijkste deel in mijn leven. Als ik mijn zin zou krijgen, dan zou ik de hele wereld aan elkaar voorstellen.”

Volgens Jim zijn er ook 2 soorten van reizen: één waar je als een tourist reist en één waar je deelneemt aan het leven van locals. We denken dat je wel weet welke type Jim prefereert.

 

20151112_ABNBO_JB_4I6A4333

Tijdens de vorige Airbnb Open in San Francisco waren er 1000 verhuurders aanwezig en daar dineerden ze samen met Airbnb werknemers. Deze diners waren een manier om elkaar beter te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.

Dit jaar zijn er maar liefst 5000 verhuurders die uit eten gaan met 630 werknemers. De etentjes zijn verspreid over de hele stad en worden georganiseerd bij locals thuis (mogelijk gemaakt door VizEat) en bij lokale restaurantjes (dankzij Restopolitan).

Nadat de laatste borden waren weggeruimt en het tijd was om naar huis te gaan, was dag 1 van Airbnb Open ten einde gekomen.

Vriendschappen waren gesloten en ervaringen uitgewisseld. Zoals Joe Gebbia, co-founder van Airbnb, het vandaag ook zei: “I may have co-founded Airbnb, but when it comes down to it – Airbnb exists because of you.”

Dit was het voor dag 1 en hou de blog in de gaten voor de samenvatting van morgen, dag 2 van Airbnb Open.

Airbnb Open