Έχουμε συγκινηθεί από τα μηνύματά σας από όλο τον κόσμο σχετικά με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Αυτή είναι προφανώς μια εξαιρετικά πολύπλοκη και θλιβερή κατάσταση, και έχουμε εργαστεί σκληρά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων για να καθορίσουμε πόσο εμείς – ως κοινότητα – μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα το όραμά μας στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Η προσέγγισή μας
Στην Airbnb, παίρνουμε πολύ σοβαρά την εμπιστοσύνη που μας δείχνει η κοινότητά μας ως προς την ικανότητά μας να ενεργοποιούμε με δυναμικό και υπεύθυνο τρόπο τους πόρους μας. Συνεργαζόμαστε ήδη με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η Airbnb να προσφέρει μοναδική υποστήριξη ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στις τρέχουσες ανάγκες, και στη συνέχεια να σκεφτούμε προσεκτικά και δημιουργικά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε με υπευθυνότητα να εκπαιδεύσουμε και να ενδυναμώσουμε την κοινότητα των οικοδεσποτών, των επισκεπτών και τους εργαζομένων μας ώστε να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ενεργοποίηση για βοήθεια
Η παροχή δωρεάν, φιλόξενης και άνετης στέγασης για την ανακούφιση των εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι ένας τομέας που μπορούμε να παρέχουμε γρήγορη και ουσιαστική βοήθεια που καμία άλλη εταιρεία ή κοινότητα μπορεί να παρέχει. Έτσι, δίνουμε ταξιδιωτικά κουπόνια σε εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Mercy Corps και τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (IRC), ώστε να μπορούν να έχουν έναν χώρο στον οποίο να αισθάνονται πραγματικά άνετα, ενώ εργάζονται στην Ελλάδα, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ. Οι συνεργάτες μας στις ΜΚΟ μάς έχουν πει ότι αυτή είναι μια από τις πιο χρήσιμες και άμεσες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε.

Έχουμε επίσης δημιουργήσει μια σελίδα για δωρεές, όπου σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε ώστε να παρέχετε οικονομική ενίσχυση στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  (UNHCR), η οποία ηγείται της παγκόσμιας ανταπόκρισης σε αυτήν την κρίση και θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση για τις πιο επείγουσες ανάγκες, όπως την παροχή στέγασης, νερού, σίτισης και ιατρικής περίθαλψης. Θα στηρίξουμε τη γενναιοδωρία σας με επιπλέον ταξιδιωτικά κουπόνια αντίστοιχα της συνεισφοράς σας (με αρχικό ποσό τα $ 200.000) για τα καταλύματα στα οποία θα διαμένουν οι εργαζόμενοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Τα επόμενα βήματα
Όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, στο παρελθόν αναπτύξαμε το εργαλείο ανακούφισης από καταστροφές, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει προσωρινή στέγαση σε όσους έχουν ανάγκη λόγω κάποιας φυσικής καταστροφής, όπως μια πυρκαγιά ή μια καταιγίδα. Μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με την UNHCR και άλλους συνεργάτες για την αντιμετώπιση καταστροφών, καταλαβαίνουμε ότι η πλατφόρμα μας δεν έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των προσφύγων που βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά από το σπίτι τους, που έχουν ανάγκη από μακροπρόθεσμη στέγαση και υπηρεσίες επαγγελματικής υποστήριξης, αντιμετωπίζοντας νομικούς περιορισμούς σε διάφορες δραστηριότητες.

Παρά τους περιορισμούς αυτούς, εμείς θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε με τους συνεργάτες μας στις ΜΚΟ τρόπους που εμείς, ως κοινότητα μπορούμε να βοηθήσουμε στην υποστήριξη των προσπαθειών των ευάλωτων αυτών κοινοτήτων να ενσωματωθούν.

Φωτογραφία: UNHCR