Megindító üzeneteket kaptunk tőletek a világ minden tájáról az Afrikában, a Közel-Keleten és Európában zajló bevándorló- és menekültválsággal kapcsolatban. Ez nyilvánvalóan egy hihetetlenül összetett és szívszorító helyzet, ezért keményen dolgoztunk az elmúlt hetekben, hogy kitaláljuk, közösségként hogyan érhetjük el a célunkat, hogy az emberek Mindenhol otthon érezzék magukat ezekben az embert próbáló időkben.

A mi megközelítésünk
Az Airbnb-nél nagyon komolyan vesszük azt a bizalmat, amelyet a közösségünk belénk és az erőforrásaink hatékony és felelősségteljes felhasználásába helyez. Együtt dolgoztunk a partneri civil szervezetekkel, hogy a legjobban megérthessük, az Airbnb miként tud az igényeiknek leginkább megfelelő, egyedi támogatást nyújtani. Ezek alapján körültekintő és kreatív módon gondolkozva vettük számba, hogyan tudjuk felelősségteljesen megismertetni a házigazdáink, vendégeink és dolgozóink közösségével a helyzetet és képessé tenni őket, hogy a lehető leghatékonyabban segíthessenek.

Aktív segítségnyújtás
A segélymunkálatokban dolgozóknak biztosított ingyenes, vendégszerető és meleg szállással gyorsan tudunk jelentős segítséget nyújtani, amelyre más vállalat vagy közösség nem képes. Ezért utazási kreditet biztosítunk a Mercy Corps és az International Rescue Committee (IRC) segélymunkásainak, hogy legyen egy hely, amit valóban az otthonuknak érezhetnek, amíg Görögországban, Szerbiában és Macedóniában dolgoznak. A partneri civil szervezetek elmondása szerint így tudunk a legtöbbet és a leggyorsabban segíteni.

Elindítottunk egy adományoldalt is, ahol megkérünk, hogy nyújts velünk együtt pénzügyi segítséget az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR), amely az első számú szervezet a válság globális kezelésében. A beérkező pénzt a legsürgősebb igények finanszírozására használjuk, például a szálláshelyek létesítésére, víz, élelmiszer és orvosi ellátás biztosítására. A nagylelkűségedet azzal háláljuk meg, hogy minden adományhoz ugyanakkora összeget ajánlunk fel utazási kupon formájában a segélymunkásoknak (kezdetben legfeljebb összesen 200 ezer dollár értékben).

A következő lépések
Amint azt sokan tudjátok, a múltban létrehoztunk egy eszközt a katasztrófahelyzetek enyhítésére, amely ideiglenes szállást biztosít azok számára, akik rövid időre fedél nélkül maradtak egy természeti katasztrófa, például tűz vagy vihar következtében. Alaposan körüljártuk a témát az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával és egyéb partneri szervezetekkel, amelyek részt vesznek a válsághelyzetek megoldásában, és megértettük, hogy a rendszerünk nem tud megfelelő megoldást nyújtani a menekültek számára. A menekültek több ezer kilométerre kerültek az otthonuktól, ezért hosszú távú lakhatásra és szakmai támogatásra van szükségük, ráadásul számos területen jogilag is korlátozva vannak.

Ennek ellenére tovább keressük a lehetőségeket a partneri civil szervezetekkel együtt, hogy közösségként hogyan tudnánk segíteni ezeknek a sebezhető közösségeknek az erőfeszítéseit, hogy Mindenhol otthon legyenek.

Operatőr: UNHCR