English —  Español — 中文 —  Deutsch —  Français —  Italiano — 日本語 —  한국어 —  русский — Português — Nederlands

Ian is fulltime investeerder, bedrijfseigenaar, omroeper en parttime presentator van After Dark in The Village en Holiday Shopping in The Gay Village! Hij lanceerde zijn ervaring in Montreal in de hoop het bereik van zijn gemeenschap te vergroten. “Ik begon aan mijn zomer met als doel om 250 nieuwe mensen te ontmoeten. Uiteindelijk werden dat er meer dan vijfhonderd van over de hele wereld”, aldus Ian. Lees verder om erachter te komen hoe Ian zijn ervaringen aanpast om het hele jaar door mensen te leren kennen die naar Montreal komen, ook tijdens de koude wintermaanden.

 

Kun je ons iets meer vertellen over je achtergrond en hoe die je gevormd heeft tot wie je bent en wat je doet?

Ik ben opgegroeid in een militair gezin dat om de paar jaar verhuisde. Daardoor kwamen er steeds weer andere mensen en plaatsen in mijn leven, wat van mij een nieuwsgierig kind maakte. Ons gezin organiseerde veel informele en formele feestjes, waar ik altijd dol op was.

Na een carrière als perssecretaris op Parliament Hill begon ik een bureau voor openbare zaken, en hield ik me bezig met het uitleggen van de Canadese politiek aan mensen op tv, radio en in kranten. Het was een spannende en uitputtende baan, en na bijna tien jaar besloot ik een stapje terug te doen, om echt na te denken over wat mij motiveert en welke plek ik wil innemen in de wereld. Als mijn belangrijkste waardes bleef ik uitkomen op gastvrijheid en openheid.

Daarom stelde ik een aantal informatieve queer-wandelingen samen. De wandelingen zijn een mix van over-de-top hoogtepunten en historische anekdotes die de gemeenschap en onze strijd voor gezondheid, rechten en erkenning belichten. Mijn ervaringen lijken in stijl en sfeer op Jane’s Walks: door burgers geleide wandeltochten die de verborgen geschiedenis helpen te onthullen. Ik verwelkom mensen van over de hele wereld die meer te weten willen komen over de LGBTQ2S-gemeenschap in Montreal en Canada.

Wat motiveert je om een ervaring te organiseren?

Ik doe het om geweldige mensen van over de hele wereld te blijven ontmoeten. Ik denk dat er veel host zijn die net als ik overdag werken en in hun vrije tijd graag reizigers ontmoeten en helpen.

De recensies en feedback van gasten na onze wandeling of een gezamenlijk dagje winkelen motiveren me ook enorm. Gasten hebben geweldige vragen en laten me op nieuwe manieren nadenken over mijn gemeenschap. Ze zijn ook gek op praktische suggesties en meningen! Ik houd mijn prijzen vrij laag en toegankelijk, maar de extra verdiensten zijn ook een drijfveer. Zo heb ik wat extra donaties kunnen doen aan lokale queer-activistengroepen.

Door ervaringen te organiseren ben ik ook een scherpere spreker, schrijver en onderzoeker geworden. Sinds ik mensen rondleid, ben ik altijd op zoek naar nieuwe verhalen en creatieve manieren om het verleden en heden met elkaar te verweven.

Ik zie dat je je ervaring voor het laagseizoen in Montreal hebt aangepast en je nu een winkeltour voor de feestdagen aanbiedt. Heeft dat geholpen om meer reserveringen te krijgen?

Mensen zijn gelukkig tijdens de feestdagen, en ik hou van winkelen. Dit paste dus gewoon. De ervaring kan nu in elk geval een deel van de winter door blijven gaan. Het kerstgevoel draait om verbinding, en dankzij Airbnb Ervaringen kan ik die maken met reizigers die op zoek zijn naar een vleugje LGBTQ en een vriendelijk gezicht ver van huis.

Welke factoren dragen volgens jou bij aan je succes?

Mijn ervaringen worden gevormd door veel te oefenen. Ik zou beginners aanraden om hun ervaring eerst eens uit te testen.  

Ik vind de directe feedback die je tijdens een ervaring krijgt ook erg fijn. Je kunt merken of gasten zich vermaken of niet. Zo niet, dan kun je dingen aanpassen. Ik luister met mijn ogen. Als je dit doet, begrijp je volgens mij beter wat er speelt. Ik kijk naar de groepsdynamiek, of mensen volledig begrijpen wat ik zeg en wat ze uit de ervaring hopen te halen.

Welke lessen heb je geleerd?

Tijdens mijn After Dark-ervaring passen deelnemers in grote lijnen in twee groepen: mensen die de geschiedenis en de economie van de queer-gemeenschap willen leren kennen tijdens een leuk uitje, en mensen die de sappige verhalen willen horen. Je moet een manier vinden om over hiv/aids te praten zonder de avond van de gasten te verpesten. Het zou ongepast zijn om zo’n belangrijk deel van onze geschiedenis niet te noemen bij het geven van een rondleiding door de wijk. Dat is moeilijk in grote groepen, dus heb ik mijn groepen kleiner gemaakt, waardoor ik beter kan begrijpen waarom mensen mijn ervaring hebben uitgekozen en er vervolgens voor kan zorgen dat aan hun verwachtingen wordt voldaan.

Heb je andere hosts van ervaringen ontmoet?

Ik neem graag deel aan andermans ervaringen. Ik heb wel eens ‘geruild’ met andere hosts toen we net begonnen. Als je goed wilt zijn in gasten ontvangen, moet je zeker deelnemen aan andere ervaringen. Ik neem ook deel aan de Facebookgroep Montreal Experiences en blijf daar in contact met andere hosts. We hebben zelfs een paar bijeenkomsten gehad. Een ondersteunend netwerk is handig om te hebben.

Heb je er interessante contacten aan over gehouden?

Mijn gasten zijn geweldig! Ik houd met veel mensen contact. Ik heb een van mijn gasten zelfs geholpen met een lesbische immigratiezaak uit Nigeria. Soms sturen gasten me een berichtje na de ervaring en gaan we nog koffie drinken. In Montreal is de kans aanzienlijk dat gasten een paar maanden blijven. Ze gebruiken mijn ervaring als kennismaking met de queer-gemeenschap, wat ze kan ze helpen zich te oriënteren in dit grote dorp. Ze kunnen alles makkelijker uitvogelen als ze een basis hebben.

Wil je het succesverhaal van nog een host lezen? Lees hier hoe Robby een topervaring lanceerde in slechts zes maanden.