English  Español  中文 —  Deutsch  Français  Italiano — 日本語  한국어  русский  Português  Nederlands

Jan is de host van de Clement Street Food Tour in de wijk Inner Richmond in San Francisco.

Ze combineert haar passie voor de geschiedenis van de stad graag met haar passie voor gerechten uit de hele wereld. Ze organiseert al meer dan tien jaar ervaringen en deelt met ons hoe je een unieke, gedetailleerde ervaring samenstelt, hoe je moet reageren op wensen van gasten en wat ze in al die tijd heeft geleerd.

Wat is er zo typisch en persoonlijk aan jouw ervaring? Waarom kan niemand anders deze ervaring organiseren zoals jij dat doet?

De tour is 100% mijn tour; dat wil zeggen, het was mijn idee en er zit veel onderzoek in. Het is ook een ervaring van mijn passie voor de buurt, mijn band met de ondernemers en mijn toewijding om elk restaurant te proberen (niet alleen die van de tour, maar in de hele straat). Ik heb mijn tour opgedragen aan mijn zoon, omdat hij door de schoolbus altijd in het centrum van de tour route werd afgezet en hij altijd honger had! Mijn onderzoek begon dus tien jaar geleden, toen we elke plek in Clement Street gingen uitproberen. We waren zo fanatiek dat ik vijf kilo ben aangekomen! Maar ik deed het met liefde.

Iets anders dat typisch is voor mij, is dat ik al tien jaar werk als gids in San Francisco, dus ik weet behoorlijk veel over de stad, niet alleen over Clement Street. Ik kan gasten ook andere dingen aanraden om te doen, zoals de nieuwste tentoonstellingen bekijken in de musea de Young of Legion of Honour, waar ik lesgeef, of deelnemen aan de tours van SFCityGuides, waar ik ook gids van ben. Ik kan mijn favoriete wandelpaden aanraden in SF, waar ik nu woon, of in Marin, waar ik eerst woonde.

Maar het belangrijkste wat mijn tour uniek maakt is mijn focus. Er zijn veel culinaire tours, maar ik denk dat die van mij net iets anders is omdat het mijn doel is om gasten de geschiedenis te laten ervaren door middel van eten. Hoewel we veel heerlijke gerechten eten, is het eten een middel om na te denken over hoe de buurt, en daarmee ook San Francisco, in de loop der tijd is veranderd en nog steeds verandert.

Hoe ga je om met wensen van gasten en hoe zorg je ervoor dat elke gast zich speciaal voelt?

Mijn eerste stap nadat een gast zich heeft aangemeld is om een gedetailleerd bericht te sturen, waarin ik de praktische zaken beschrijf en vraag of ze voorkeuren voor eten hebben of dat er iets anders is waar ik rekening mee moet houden. Ik vind het belangrijk dat iedereen het naar zijn zin kan hebben tijdens de tour, dus ik kom zoveel mogelijk tegemoet aan de wensen van gasten, als dat mogelijk is.

Gasten reageren vaak dat het een speciale gelegenheid is of vertellen waarom ze de tour hebben gekozen, wat heel nuttig is. Tijdens de tour zelf stel ik ze eerst een paar vragen, wat een goede manier is om het ijs te breken. Ik vind het belangrijk om te weten welke ervaringen ze al hebben zodat ik kan voortbouwen op die kennis.
Ik doe mijn best om onderweg van het ene punt naar het andere met elke gast te praten. Dit is een van mijn favoriete onderdelen van de tour, nieuwe mensen leren kennen.

Wat heb je in je ervaring aangepast sinds het begin?

In de loop van de tijd heb ik een paar locaties veranderd, om verschillende redenen. Het grootste obstakel is om de tijden van de tour overeen te laten komen met de openingsdagen en -tijden van de locaties. Een culinaire tour moet ook een bepaalde balans houden. Je wilt spannend, uniek en lekker eten zonder al te afschrikwekkend te zijn voor de gasten. Je wilt de populaire plekken niet overslaan, maar je moet er ook een paar verborgen pareltjes bijdoen. Sinds ik deze tour doe, zijn er ook een paar nieuwe locaties geopend en heb ik er een paar aan de route toegevoegd. Ik heb ook geleerd dat het belangrijk is om de dag van tevoren een herinnering te sturen met de begintijd en de ontmoetingsplek.

Wat weet je nu dat je had willen weten toen je begon met je ervaring?

In het begin dacht ik dat ik alleen gasten zou hebben van buiten de stad. Ik heb gasten van over de hele wereld gehost, reizigers die een wat minder toeristische buurt wilden bezoeken, een plaats waar de locals wonen en hun tijd doorbrengen en vooral eten. Maar ik ben echt verrast door het aantal locals dat zich aanmeldt, omdat ze meer te weten willen komen over de geschiedenis en architectuur van de stad. Ook mensen uit plaatsen net buiten San Francisco doen graag mee, omdat ze een buurt graag door lokale ogen willen ervaren. De andere groep die me verraste waren de bewoners uit de buurt zelf, die me tijdens de tour even apart namen en me vertelden hoe trots ze waren dat mensen van buitenaf genoten van hun lievelingsplekken.

Het is vooral heel bevredigend als ik van gasten hoor dat ze terug zijn gegaan naar de plekken waar we zijn geweest. Op een middag gaf ik een tour en kwam ik een man tegen die zes maanden geleden had deelgenomen aan mijn tour. Hij woont in de buurt, maar had de plekken die we tijdens de tour bezoeken nog nooit bezocht. Nu komt hij daar heel vaak. Een gast uit New York vertelde dat wanneer ze naar SF komt om haar volwassen zoon te bezoeken, ze nu weet waar ze de beste croissants kan krijgen, de beste huishoudartikelen, etc. Een gast uit China vertelde hoe hij deze tour nog een keer herhaald had met zijn tienerdochter.