Για πολλούς από εσάς, η φιλοξενία είναι σημαντική, αλλά έχετε επίσης δουλειά, οικογένεια και προσωπική ζωή που σας κρατά απασχολημένους. Έτσι, η παρακολούθηση της ταχύτητας με την οποία απαντάτε στα ερωτήματα των επισκεπτών και η παρακολούθηση του ποσοστού των αιτημάτων κράτησης που αποδέχεστε έναντι του ποσοστού απόρριψης, πιθανότατα να μην βρίσκεται στις προτεραιότητές σας. Μερικοί από εσάς ρωτήσατε για τις λεπτομέρειες αυτών των μετρήσεων, για ποιο λόγο έχουν σημασία, και πώς μπορείτε να τις βελτιώσετε χωρίς πολύ κόπο – και χαιρόμαστε που ρωτήσατε! Συγκεντρώσαμε απαντήσεις από αυτούς που δημιουργούν αυτά τα εργαλεία, οπότε ας δούμε τι έχουν να μας πουν.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο ρυθμό απάντησης και το ρυθμό αποδοχής;

 • Ο ρυθμός απάντησης μετρά τη συνέπεια με την οποία απαντάτε εντός 24 ωρών σε ερωτήματα και αιτήματα κράτησης επισκεπτών. Μπορείτε να βρείτε το ρυθμό απάντησής σας για τις τελευταίες 365 ημέρες, κάνοντας κλικ στην καρτέλα Πρόοδος και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στις Βασικές απαιτήσεις.
 • Ο ρυθμός αποδοχής μετρά το πόσο συχνά αποδέχεστε ή απορρίπτετε κρατήσεις. Τα ερωτήματα επισκεπτών δεν συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του ρυθμού αποδοχής. Μπορείτε να βρείτε το ρυθμό αποδοχής σας για τις τελευταίες 365 ημέρες, κάνοντας κλικ στην καρτέλα Πρόοδος και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στις Βασικές απαιτήσεις.

Για το ρυθμό αποδοχής μου, μετρά μόνο το πρώτο μήνυμα/ερώτημα ή μετράνε και τα επόμενα μηνύματα σε μια συνομιλία;

Μετράμε μόνο μια απάντηση 24 ώρες από το πρώτο μήνυμα ή ερώτημα ενός επισκέπτη. Τα επόμενα μηνύματα σε αυτή τη συνομιλία δεν επηρεάζουν το ρυθμό απάντησής σας.

Τι γίνεται με το ποσοστό αποδοχής μου αν απαντήσω σε μια ερώτηση αντί να εγκρίνω, να προεγκρίνω ή να απορρίψω ένα αίτημα κράτησης;

Η σύντομη απάντηση είναι η εξής: Αν ένας επισκέπτης σας στείλει κάποιο αίτημα κράτησης κι εσείς απαντήσετε μόνο σε μια ερώτηση, αλλά δεν το εγκρίνετε ή το απορρίψετε πριν λήξει ο χρόνος του αιτήματος, αυτό μετράει ως απόρριψη.

Ας μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ερώτημα και ένα αίτημα κράτησης. Ένα ερώτημα είναι απλά ένα μήνυμα-ίσως για πληροφορίες σχετικά με τις παροχές, τις ημερομηνίες ή τους Κανόνες σπιτιού. Ο επισκέπτης μπορεί να ενδιαφέρεται να μείνει μαζί σας και μπορεί ακόμη και να ρωτήσει κάτι όπως: “Θέλω να κάνω κράτηση στο σπίτι σας, μπορώ να φέρω το σκύλο μου;” Αυτό δεν είναι αίτημα κράτησης. Είναι ένα ερώτημα. Μπορείτε να ανταποκριθείτε σε ένα ερώτημα με μια απάντηση, μια προέγκριση ή με μια απόρριψη. Η απόρριψη ενός ερωτήματος υποδεικνύει στον επισκέπτη ότι ο χώρος σας δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του και τον ενθαρρύνει να αναζητήσει άλλη καταχώρηση. Αλλά καμία από αυτές τις ενέργειες δεν επηρεάζει άμεσα το ρυθμό αποδοχής σας. Αν προεγκρίνετε ένα ερώτημα και ο επισκέπτης κάνει κράτηση στο χώρο σας, αυτό μετράει ως αποδοχή. Αν προεγκρίνετε ένα ερώτημα αλλά δεν κάνει κράτηση ο επισκέπτης, αυτό δεν έχει καμία επίδραση στο ρυθμό αποδοχής σας. Αν απορρίψετε ένα ερώτημα, ο ρυθμός αποδοχής σας επίσης δεν επηρεάζεται.

Ένα αίτημα κράτησης σημαίνει ότι ο επισκέπτης ζητά επίσημα να κάνει κράτηση στην καταχώρησή σας και περιμένει να αποδεχτείτε ή να απορρίψετε το αίτημα. Όσον αφορά το ποσοστό αποδοχής σας, μετράμε μόνο το τελικό αποτέλεσμα του αιτήματος κράτησης και υπάρχουν μόνο τρεις πιθανές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε: να αποδεχτείτε, να απορρίψετε ή να αφήσετε το αίτημα να λήξει. Αν αφήσετε ένα αίτημα να λήξει-ακόμα και αν απαντήσετε σε ερωτήσεις αλλά δεν κάνετε καμία ενέργεια για να εγκρίνετε ή να απορρίψετε ένα αίτημα μέσα σε 24 ώρες-αυτό θεωρείται απόρριψη.

Πώς επηρεάζομαι ως οικοδεσπότης από αυτές τις μετρήσεις;

Πολύ καλή ερώτηση. Η τεχνική απάντηση είναι ότι ο χαμηλός ρυθμός απάντησης μπορεί να επηρεάσει την καταλληλότητά σας για το πρόγραμμα Superhost και ο χαμηλός ρυθμός αποδοχής μπορεί να επηρεάσει την καταλληλότητά σας για να γίνετε Οικοδεσπότης του προγράμματος Plus. Επίσης, ενδέχεται να επιβληθούν ποινές στους οικοδεσπότες που έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά, όπως με προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των καταχωρήσεών τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι οι μεμονωμένες περιπτώσεις μη απάντησης ή απόρριψης ενός αιτήματος κράτησης σπάνια οδηγούν σε οποιαδήποτε ενέργεια. Ανησυχούμε περισσότερο όταν βλέπουμε ένα σταθερό μοτίβο μη απάντησης ή απόρριψης αιτημάτων.

Μπορείτε να μοιραστείτε τις συμβουλές ή τις προτάσεις σας σχετικά με το πώς μπορώ να διατηρήσω ένα υψηλό ρυθμό απάντησης και αποδοχής;

Πιστεύουμε ότι οι οικοδεσπότες είναι στην πραγματικότητα οι ειδικοί σε αυτόν τον τομέα, γι’ αυτό θα μοιραστούμε μερικές από τις ιδέες σας και εδώ, αλλά για το ρυθμό απάντησης, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαχειρίζεστε τα μηνύματά σας ενώ βρίσκεστε καθ’ οδόν είναι να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή της Airbnb στο κινητό σας τηλέφωνο. Μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε προσωρινά την καταχώρησή σας αν γνωρίζετε ότι δεν θα μπορέσετε να απαντήσετε σε μηνύματα για κάποιο χρονικό διάστημα. Αν βρίσκεστε σε διακοπές, συμμετέχετε σε ένα μεγάλο συνέδριο για τη δουλειά σας ή απλά θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα για λίγο, μπορείτε να μείνετε ήσυχος/η γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός απάντησης σε επισκέπτες ή μηνύματα που συσσωρεύονται στα εισερχόμενά σας.

Για να απενεργοποιήσετε προσωρινά την καταχώρησή σας και να μην εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα:

 1. Μεταβείτε στην ενότητα Οι καταχωρήσεις σας και επιλέξτε μια καταχώρηση
 2. Πατήστε Στοιχεία καταχώρησης
 3. Δίπλα στην Κατάσταση καταχώρησης, πατήστε Επεξεργασία
 4. Στην ενότητα Κατάσταση καταχώρησης, επιλέξτε Προσωρινά απενεργοποιημένη από το αναπτυσσόμενο μενού
 5. Εισάγετε τις ημερομηνίες έναρξης και διακοπής και, στη συνέχεια, πατήστε Αποθήκευση

Η καταχώρησή σας θα ενεργοποιηθεί ξανά αυτόματα όταν λήξει το χρονικό διάστημα που ορίσατε. Μία ημέρα πριν την επανενεργοποίηση της καταχώρησής σας, θα λάβετε ένα email υπενθύμισης.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι τους οποίους χρησιμοποιούν οι επιτυχημένοι οικοδεσπότες για να διατηρήσουν το ρυθμό απάντησής τους σε υψηλό επίπεδο:

 • Αφιερώστε χρόνο καθημερινά για να απαντήσετε σε αιτήματα και ερωτήματα.
 • Ζητήστε από έναν συνοικοδεσπότη ή έναν φίλο να απαντήσει για εσάς αν δεν είστε διαθέσιμος/η και δεν θέλετε να απενεργοποιήσετε προσωρινά την καταχώρησή σας.
 • Εξοικονομήστε χρόνο έχοντας έτοιμες απαντήσεις σε συνηθισμένες ερωτήσεις. Αναζητήστε την προτροπή “Χρησιμοποιήστε ένα αποθηκευμένο μήνυμα” σε οποιαδήποτε ενεργή συνομιλία μέσω μηνυμάτων έχετε με έναν επισκέπτη. Εκεί, μπορείτε να δημιουργήσετε, να χρησιμοποιήσετε και να επαναχρησιμοποιείτε απαντήσεις.
 • Αν είστε πολύ απασχολημένος/η ή αν η επιχείρηση φιλοξενίας σας απογειωθεί πραγματικά, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προσλάβετε έναν εικονικό βοηθό.

Για το ρυθμό αποδοχής σας, βεβαιωθείτε ότι το ημερολόγιο και οι προτιμήσεις και ρυθμίσεις κράτησης είναι ακριβείς και ενημερωμένες. Για παράδειγμα, αν δεν μπορείτε να δεχτείτε αιτήματα κράτησης για την ίδια μέρα, ενημερώστε την καταχώρησή σας ώστε να αντικατοπτρίζει τον χρόνο που χρειάζεστε μεταξύ των κρατήσεων. Επίσης, οι οικοδεσπότες μας λένε ότι θεωρούν χρήσιμο να ενημερώνουν τους κανόνες σπιτιού τους ώστε οι επισκέπτες να κατανοούν τι είναι αποδεκτό και τι όχι πριν υποβάλουν ένα αίτημα κράτησης. Είναι λιγότερο πιθανό να λάβετε αιτήματα που δεν μπορείτε να δεχτείτε αν είστε πολύ σαφής σχετικά με τις προσδοκίες σας.

Τι κάνει η Airbnb για να αποφύγει την επιβολή ποινής στο ρυθμό αποδοχής των οικοδεσποτών όταν απορρίπτουν ακατάλληλα ή παράνομα αιτήματα;

Καταλαβαίνουμε ότι μερικές φορές μπορεί να λαμβάνετε αιτήματα που παραβιάζουν σαφώς τους Κανόνες σπιτιού σας ή που είναι στην πραγματικότητα διαφημιστικά μηνύματα μεταμφιεσμένα σε αιτήματα κράτησης. Αυτά τα αιτήματα μπορεί να σας φέρουν στη δύσκολη θέση να διακινδυνεύσετε τη μείωση του ρυθμού αποδοχής σας όταν δεν έχετε καλύτερη επιλογή. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σας βοηθήσουμε να μας επισημάνετε όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εξετάζουμε τον καλύτερο τρόπο για να γίνει κάτι τέτοιο, και ενώ δεν έχουμε κάποια λειτουργία να ανακοινώσουμε προς το παρόν, γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι αυτό το σημείο για εσάς.

Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχετε τη δυνατότητα να αποφασίζετε ποιους θα καλωσορίζετε στο σπίτι σας και ότι θα νιώθετε άνετα με τους επισκέπτες που θα μένουν μαζί σας. Κατανοούμε ότι θέλετε να αναλαμβάνετε την ευθύνη μόνο για έγκυρα αιτήματα κράτησης και είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί.

Οι αριθμοί είναι ένα μόνο μέρος της ιστορίας.

Αν και είναι καλό να έχετε κατά νου τα ποσοστά απάντησης και αποδοχής, η ευρύτερη εικόνα δεν αφορά αυτές τις μετρήσεις-στην πραγματικότητα, είναι απλώς δείκτες της πραγματικής φιλοξενίας που προσφέρετε στους επισκέπτες σας και της σύνδεσης που δημιουργείτε όταν έρχονται σε επαφή μαζί σας. Επηρεάζετε την εμπειρία του επισκέπτη σας από τη στιγμή που επικοινωνεί μαζί σας ή ζητά να κάνει κράτηση στο χώρο σας, και η κοινότητα των οικοδεσποτών δικαίως υπερηφανεύεται για τη δημιουργία εμπειριών καλωσορίσματος και ενσωμάτωσης για τα άτομα που μένουν στις καταχωρήσεις σας. Επομένως, ναι, να επικοινωνείτε εγκαίρως και να προετοιμάζετε τους επισκέπτες για μια επιτυχημένη εμπειρία φιλοξενίας ενώ προσπαθούν να βρουν μια καλή καταχώρηση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, αλλά να ξέρετε ότι οι αριθμοί είναι ένας μόνο τρόπος για να διηγηθείτε την ιστορία φιλοξενίας σας.