Hjemmelavet morgenmad, gåture, aktiviteter i nabolaget med mere – Superhosts gør noget ekstra, når det kommer til at få gæster til at føle sig velkomne. Faktisk har ca. 30 %* værter for Airbnb-boliger tilbudt gæster rundvisninger og aktiviteter. Og nogle værter har endda gjort disse tilbud officielle ved at udvide til Oplevelser.

F.eks. Superhostsene Patricia Ramos og Oscar Fernandez, som var nogle af de første Oplevelsesværter i Cuba. Parret, der begge er økonomiprofessorer ved University of Havana, begyndte som boligværter. Nu er de også vært for fire Oplevelser: et todages kulturelt eventyr i Havanna og på landet, en halvdags gåtur i det autentiske Havana, en dagslang udflugt på landet i Cuba for at dyrke kaffe, opdrætte dyr og leve af jorden samt en totimers samtale om den cubanske økonomi og samfundet over cuba libres eller drikkevarer efter eget valg. Og “vi har opfordret venner til at være vært for 15 andre Oplevelser”, sagde Oscar.

Patricia og Oscar talte med os om, hvordan de tog deres iværksætterånd videre til næste niveau.

Hvordan kom I i gang med Oplevelser?

Oscar: Vi tilbragte to timer med hver gæst under hver indtjekning, fordi vi ville fortælle dem alt det, vi vidste om Cuba. Og vi nød det meget, fordi vi følte os som professorer, bare med en ny slags studerende.

Patricia: Så begyndte folk at skrive omtaler af os og skrev om [vores improviserede udflugter]. Så da Airbnb lancerede Oplevelser i Cuba, tænkte vi: “Hvorfor ikke skabe en oplevelse, som vi allerede gør ved indtjekning?”

Fortæl os om jeres første Oplevelse, Being Cuban Adventure. Hvad gør den unik?

Patricia: De fleste internationale besøgende, der kommer til Cuba, forventer at høre om tobak, rom og salsa-musik. Men vi ønskede at vise gæsterne lidt mere: hvordan uddannelsessystemet, sundhedssystemet og markederne fungerer, og hvordan folk lever af så lave lønninger. Vi tager en gåtur rundt i byen og viser dem steder, der ikke er for turister, som f.eks. Coppelia, hvor man får den allerbedste is. Det koster omkring 25 amerikanske cent for fem kugler is. Der er ca. 30 minutters ventetid, og folk taler sammen og holder endda møder, mens de står i kø – det er et øjebliksbillede af det cubanske samfund. Vi tager også vores gæster med i offentlig transport, hvilket slet ikke er almindeligt [for turister]. Så føler de, at de har gjort noget helt særligt og kan tale om, hvordan cubanere virkelig lever i et socialistisk samfund.

Hvad er det bedste ved at være vært for Oplevelser?

Oscar: Det giver en fantastisk viden og kulturel berigelse. Man deler sin kultur hver gang. Vi er stadig professorer på universitetet, så vi opfordrer vores yngre kolleger til at være medvært for Oplevelsen sammen med os. Vi føler også, at Airbnb har skabt job og forbedret liv. Til vores Oplevelse “Life in the Countryside” tager vi vores gæster med på landet for at møde vores venner, der lever af jorden ved at fiske og dyrke frugt og kaffe. Vi tager gæster med dertil omkring tre gange om ugen, og vores venner er også iværksættere nu.

Har I nogen råd til andre værter, der overvejer at skabe en Oplevelse?

Patricia: Det vigtige er at have noget at dele, og om man virkelig gerne vil dele det med andre.

Oscar: Fordi det vigtigste er at åbne sig over for gæster. Man skal være sig selv og autentisk, ellers får man ikke succes.

*Baseret på Airbnb’s interne undersøgelse af mere end 100 værter.