Kotitekoisia aamiaisia, kävelyretkiä, aktiviteetteja naapurustossa ja paljon muuta – Supermajoittajat tekevät kaikkensa, jotta vieraat tuntisivat olonsa tervetulleeksi. Itse asiassa noin 30 %* Airbnb-majoittajista on tarjonnut vieraille retkiä ja aktiviteetteja. Jotkut majoittajat ovat jopa tehneet tästä virallista laajentamalla toimintansa elämyksiin.

Näin ovat tehneet esimerkiksi Supermajoittajat Patricia Ramos ja Oscar Fernandez, jotka olivat ensimmäisiä elämysjärjestäjiä Kuubassa. Pariskunta työskentelee taloustieteen professoreina Havannan yliopistossa, ja he aloittivat toimintansa Airbnb:llä majoittajina. Nyt heillä on tarjolla myös neljä elämystä: kahden päivän kulttuuriseikkailu Havannassa ja maaseudulla, puolen päivän kävelyretki aidossa Havannassa, päiväretki Kuuban maaseudulle tutustumaan kahvin viljelyyn ja eläinten kasvatukseen ja maan antimista elämiseen sekä kahden tunnin keskustelu Kuuban taloudesta ja yhteiskunnasta Cuba Libre -drinkkien tai valinnaisten juomien äärellä. “Olemme rohkaisseet ystäviä järjestämään 15 muuta elämystä”, Oscar lisää.

Patricia ja Oscar kertoivat meille, miten he veivät yrittäjyytensä uudelle tasolle.

Miten aloititte elämysten järjestämisen?

Oscar: No, me vietimme jokaisen vieraan kanssa kaksi tuntia jokaisen sisäänkirjautumisen yhteydessä, koska halusimme kertoa heille kaiken, mitä tiesimme Kuubasta. Nautimme siitä paljon, koska tunsimme olevamme opettajia, nyt meillä vain oli uudenlainen oppilas.

Patricia: Sitten ihmiset alkoivat antaa meille arvosteluja ja kirjoittivat [improvisoiduista retkistämme]. Kun Airbnb aloitti elämykset Kuubassa, mietimme, että miksipä emme loisi elämystä, jollaisen jo järjestimme sisäänkirjautumisen yhteydessä.


Kertokaa meille ensimmäisestä elämyksestänne eli Elämä kuubalaisena -seikkailusta. Mikä tekee siitä ainutlaatuisen?

Patricia: Suurimmaksi osaksi Kuubaan tulevat kansainväliset vierailijat odottavat kuulevansa tupakasta, rommista ja salsa-musiikista. Halusimme kuitenkin näyttää vieraille hieman enemmän: miten koulutusjärjestelmä, terveydenhuoltojärjestelmä ja markkinat toimivat ja miten ihmiset elävät niin alhaisilla palkoilla. Kierrämme ympäri kaupunkia ja näytämme paikkoja, joita ei ole luotu turisteja varten, kuten Coppeliaa, joka on jäätelön valtakunta. Viisi jäätelöpalloa maksaa vain vähän yli 20 senttiä (EUR). Jäätelöannostaan joutuu odottamaan noin 30 minuuttia, ja ihmiset seurustelevat ja jopa pitävät kokouksia odottaessaan jonossa – se on tilannekuva kuubalaisesta yhteiskunnasta. Viemme myös vieraamme käyttämään julkista liikennettä, mikä ei ole lainkaan yleistä [matkailijoille]. Loppujen lopuksi he tuntevat tehneensä jotain todella hienoa ja voivat kertoa siitä, miten kuubalaiset todella elävät sosialistisessa yhteiskunnassa.

Mikä on parasta elämysjärjestäjänä toimimisessa?

Oscar: Tieto ja kulttuurinen rikastuminen on upeaa. Joka kerta jaamme kulttuuriamme. Olemme edelleen yliopiston professoreita, joten rohkaisemme nuoria kollegojamme osallistumaan elämysten järjestämiseen kanssamme. Meistä tuntuu myös, että Airbnb on luonut työpaikkoja ja parantanut monen elämää. Elämää maaseudulla -elämyksessämme viemme vieraamme maaseudulle tapaamaan perheystäviämme, jotka elävät maaseudulla kalastamalla ja kasvattamalla hedelmiä ja kahvia. Viemme vieraita sinne kolmesti viikossa, ja ystävämme ovat nyt myös yrittäjiä.

Onko teillä neuvoja muille majoittajille, jotka harkitsevat elämyksen luomista?

Patricia: Kyse on siitä, onko sinulla jotain jaettavaa ja haluatko todella jakaa sen muiden kanssa.

Oscar: Koska avautuminen vieraille on kaikkein tärkein asia. Sinun täytyy olla oma itsesi ja aito, muuten et onnistu.

*Perustuu yli 100 majoittajan otokseen Airbnb:n sisäisessä tutkimuksessa