Een zelfgemaakt ontbijt, wandeltochten, buurtactiviteiten en nog veel meer; Superhosts doen alles om gasten zich welkom te laten voelen. Sterker nog, ongeveer 30 procent* van de verhuurders van woningen op Airbnb biedt rondleidingen en activiteiten aan gasten aan. En sommige verhuurders hebben deze aanbiedingen zelfs officieel gemaakt door uit te breiden naar Ervaringen.

Neem Superhosts Patricia Ramos en Oscar Fernandez, die een van de eerste verhuurders van Ervaringen in Cuba waren. Het koppel, beide professor economie aan de Universiteit van Havana, begon als verhuurders. Nu hebben ze ook vier Ervaringen: een tweedaags cultureel avontuur in Havana en landelijke gebieden; een wandeling van een halve dag door authentiek Havana; een dagexcursie naar het Cubaanse platteland om koffie te verbouwen, dieren te houden en van het land te leven; en een gesprek van twee uur over de Cubaanse economie en samenleving onder het genot van Cuba Libres of een drankje naar keuze. En “we hebben vrienden aangemoedigd om 15 andere Ervaringen te organiseren,” zei Oscar.

Patricia en Oscar spraken met ons over hoe ze hun ondernemerschap naar een hoger niveau brachten.

Hoe ben je begonnen met Ervaringen?

Oscar: We brachten twee uur met elke gast door bij de aankomst, omdat we ze alles wilden vertellen wat we wisten over Cuba. En we vonden dat heel leuk omdat we het gevoel hadden dat we professoren waren, maar dan met een nieuw soort student.

Patricia: Toen begonnen mensen ons te beoordelen en schreven ze over [onze geïmproviseerde rondleidingen]. Dus toen Airbnb Ervaringen lanceerde in Cuba, dachten we, waarom creëren we geen ervaring zoals we al doen bij aankomst?

Vertel ons over je eerste Ervaring, het Being Cuban Adventure. Wat maakt het uniek?

Patricia: Voor het grootste deel verwachten internationale bezoekers die naar Cuba komen te horen over tabak, rum en salsamuziek. Maar we wilden de gasten een beetje meer laten zien: hoe het onderwijssysteem, het gezondheidssysteem en de markten werken en hoe mensen van zulke lage lonen leven. We maken een wandeling door de stad en laten ze plaatsen zien die niet voor toeristen zijn, zoals Coppelia, waar je het beste ijs kunt krijgen. Vijf bolletjes ijs kosten ongeveer USD 0,25. Je moet ongeveer 30 minuten wachten, en de mensen praten met elkaar en houden zelfs vergaderingen tijdens het wachten. Het is echt een kijkje in de Cubaanse samenleving. We nemen onze gasten ook mee met het openbaar vervoer, wat helemaal niet gebruikelijk is [voor toeristen]. Uiteindelijk hebben ze het gevoel dat ze iets heel groots hebben gedaan en kunnen zeggen hoe Cubanen echt in een socialistische samenleving leven.

Wat is het leukste bij het geven van een Ervaring?

Oscar: De kennis en culturele verrijking is geweldig. Elke keer deel je je cultuur. We zijn nog steeds professoren aan de universiteit, dus we moedigen onze jongere collega’s aan om de Ervaring samen met ons te organiseren. We hebben ook het gevoel dat Airbnb banen heeft gecreëerd en levens heeft verbeterd. Voor onze “Life in the Countryside”-Ervaring nemen we onze gasten mee naar een landelijk gebied om onze familie en vrienden te ontmoeten die van het land leven door te vissen en fruit en koffie te verbouwen. We brengen er drie keer per week gasten naartoe en onze vrienden zijn nu ook ondernemers.

Heb je advies voor andere verhuurders die een Ervaring willen creëren?

Patricia: Het gaat erom of je iets te delen hebt en of je het echt met anderen wilt delen.

Oscar: Want jezelf openstellen voor gasten is waar het allemaal om draait. Je moet jezelf en authentiek zijn, anders zul je niet succesvol zijn.

*Gebaseerd op intern Airbnb-onderzoek onder meer dan honderd verhuurders.