Hjemmelaget frokost, gåturer, aktiviteter i nabolaget og mer – Superhoster overgår forventningene når det gjelder å få gjestene til å føle seg velkomne. Faktisk har omtrent 30 prosent* av verter i Airbnb-hjem tilbudt turer og aktiviteter for gjestene. Og noen verter har til og med gjort disse tilbudene offisielle ved å utvide dem til Opplevelser.

Ta Superhostene Patricia Ramos og Oscar Fernandez, som var noen av de første opplevelsesvertene på Cuba. Paret, som begge er økonomiske professorer på Universitetet i Havana, startet som verter for hjem. Nå er de også vert for fire opplevelser: Et to-dagers kulturelt eventyr i Havana og landområder; en halv-dags gåtur i autentiske Havana; en dagslang utflukt til det kubanske landskapet for å dyrke kaffe, oppdra dyr og leve av jorden; samt en to-timers samtale om den kubanske økonomien og samfunnet over Cuba Libre eller drikkevarer etter eget valg. Pluss, “vi har oppmuntret venner til å være vert for 15 andre Opplevelser”, sa Oscar.

Patricia og Oscar snakket med oss om hvordan de tok sitt entreprenørskap til neste nivå.

Så hvordan begynte dere med Opplevelser?

Oscar: Vel, vi tilbrakte to timer med hver gjest under hver innsjekking fordi vi ville fortelle dem alt vi visste om Cuba. Og vi likte det godt fordi vi følte at vi var professorer, bare med en ny type student.

Patricia: Så begynte folk å gi oss anmeldelser og skrev om [våre improviserte turer]. Så da Airbnb lanserte Opplevelser på Cuba, tenkte vi: Hvorfor oppretter vi ikke en opplevelse dersom vi allerede gjør dette ved innsjekking?


Fortell oss om den første opplevelsen, Være cubansk-eventyret. Hva gjør den unik?

Patricia: For det meste forventer internasjonale besøkende som kommer til Cuba å høre om tobakk, rom og salsa-musikk. Men det vi ville gjøre er å vise gjestene litt mer: Hvordan utdanningssystemet, helsesystemet og markedene fungerer, og hvordan folk lever på så lave lønninger. Vi har en omvisning rundt i byen, og viser dem steder som er litt skjult for turister, som Coppelia, kongeriket av iskrem. Det koster ca. 2 kroner for fem iskuler. Det er ca 30 minutters ventetid, og folk er sosiale, og har til og med møter mens de venter i kø – det er et øyeblikksbilde av det kubanske samfunnet. Vi tar også gjestene våre med på en tur med kollektivtransporten, noe som ikke er vanlig i det hele tatt [for turister]. Til syvende og sist føler de at de gjorde noe veldig stort og kan snakke om hvordan cubanere virkelig lever i et sosialistisk samfunn.

Hva er det beste med å være vert for Opplevelser?

Oscar: Kunnskapen og den kulturelle berikelsen er fantastisk. Du deler kulturen din hver eneste gang. Vi er fortsatt professorer på universitetet, så vi oppfordrer våre yngre kolleger til å være medverter for Opplevelsen med oss. Vi føler også at Airbnb har skapt jobber og forbedret liv. For vår “Livet på landsbygda”-opplevelse, tar vi våre gjestene med til landsbygda for å møte venner av familien som lever av jorda ved å fiske og dyrke frukt og kaffe. Nå tar vi med gjester dit omtrent tre ganger i uken, og vennene våre er også entreprenører nå.

Noen råd til andre verter som tenker på å skape en Opplevelse?

Patricia: Det handler om hvorvidt du har noe å dele og om du virkelig vil dele det med andre.

Oscar: Fordi det å åpne deg for gjester er hva det handler om. Du må være deg selv og autentisk, ellers vil du ikke lykkes.

*Basert på Airbnbs interne undersøkelser av mer enn 100 verter.