Hemlagade frukostar, vandringsturer, grannskapsaktiviteter och mycket mer–Superhosts gör det lilla extra för att få gäster att känna sig välkomna. Faktum är att cirka 30 procent* av värdar för Airbnb-boenden har erbjudit guidade turer och aktiviteter till sina gäster. Och vissa värdar har till och med gjort dessa erbjudanden officiella genom att expandera till upplevelser.

Ta Superhosts Patricia Ramos och Oscar Fernandez, som var några av de första värdarna för upplevelser på Kuba. Paret, som båda är professorer i ekonomi på University of Havana, började som värdar för sitt boende. Nu är de också värdar för fyra upplevelser: ett tvådagars kulturellt äventyr i Havanna och på landsbygden, en halvdags guidad tur till fots i det autentiska Havanna, en dagslång utflykt till den kubanska landsbygden för att odla kaffe, föda upp djur och leva från det jorden ger, samt en två timmars konversation om den kubanska ekonomin och samhället medan man dricker Cuba Libres eller drycker av valfritt slag. “Dessutom har vi uppmuntrat vänner att vara värdar för 15 andra upplevelser”, sa Oscar.

Patricia och Oscar pratade med oss om hur de tog sitt entreprenörskap till nästa nivå.

Så hur började ni med upplevelser?

Oscar: Vi tillbringade två timmar med varje gäst under varje incheckning för att vi ville berätta allt vi visste om Kuba. Och vi njöt mycket av det eftersom vi kände att vi var professorer, bara med en ny sorts student.

Patricia: Sedan började folk att ge oss omdömen och skrev om [våra improviserade turer]. Så när Airbnb lanserade upplevelser på Kuba tänkte vi: Varför skapar vi inte en upplevelse av det som vi redan gör vid incheckning?

Berätta om er första upplevelse, “Äventyret att vara kubansk”. Vad gör den unik?

Patricia: De flesta internationella besökare som kommer till Kuba förväntar sig att få höra talas om tobak, rom och salsa-musik. Men vad vi ville göra var att visa gäster lite mer: hur utbildningssystemet, hälsosystemet och marknaderna fungerar; och hur människor lever på så låga löner. Vi genomför en guidad rundvandring i staden och visar dem platser som inte är för turister, som t.ex. Coppelia, som är kungadömet av glass. Fem kulor glass kostar ungefär 25 cent (USD). Det brukar vara ungefär 30 minuters väntetid, och människor umgås och har till och med möten medan de väntar i kö–det är en ögonblicksbild av det kubanska samhället. Vi tar också med våra gäster på kollektiva transportmedel vilket inte alls är vanligt [för turister]. Vid slutet av dagen känner de att de gjorde något riktigt stort och kan säga något om hur kubaner verkligen lever i ett socialistiskt samhälle.

Vad är det bästa med att vara en upplevelse-värd?

Oscar: Kunskapen och den kulturella berikningen är fantastisk. Varje gång delar du din kultur. Vi är fortfarande professorer vid universitetet, så vi uppmuntrar våra yngre kollegor att vara medvärdar för upplevelser med oss. Vi känner också att Airbnb har skapat arbetstillfällen och förbättrat liv. För vår upplevelse “Livet på landsbygden” tar vi våra gäster till ett område på landsbygden där de får träffa våra familjevänner, som lever av det jorden ger genom att fiska och odla frukt och kaffe. Nu tar vi med gäster dit ungefär tre gånger i veckan, och även våra vänner har nu blivit entreprenörer.

Några råd till andra värdar som funderar på att skapa en upplevelse?

Patricia: Det handlar om huruvida du har något att dela, och om du verkligen vill dela det med andra.

Oscar: Att öppna dig och dela med dig av ditt liv för gäster är vad allt handlar om. Du måste vara dig själv och vara autentisk, annars kommer du inte att lyckas.

* Baserat på Airbnbs interna efterforskningar med mer än 100 värdar.