English中文DeutschEspañol — FrançaisItaliano日本語한국어 —  ру́сскийPortuguês

 

Als verhuurder deel je jouw ruimte regelmatig met gasten, zodat zij als een local kunnen leven. Maar soms hebben ook locals een duwtje nodig om de charme en smaak van hun eigen omgeving opnieuw te ervaren.

In 2016 zijn we gestart met Airbnb Ervaringen, een manier voor reizigers en locals om hun passies te verkennen en eens iets nieuws uit te proberen. Om het nieuwe jaar te beginnen met het ontdekken van iets nieuws, hebben we een aantal van onze schrijvers uit San Francisco op pad gestuurd om een ervaring uit te proberen en hun eigen terrein met frisse blik (en met verhuurders in het achterhoofd) te bekijken.

Luisteren naar de roep van de wildernis

Als ik terugkijk op mijn jonge jaren, was ik altijd het gelukkigst als ik buiten was. Of ik nou op trektocht door Baja was, op zoek naar een verborgen surfplek, of ging kamperen in de Anza Borrego woestijn, buiten was ik op mijn plek.

Maar ik werd ouder. Mijn werk en sociale verplichtingen stapelden zich op, en voor ik er erg in had, ging ik steeds minder vaak op expeditie. Goede voornemens zijn eigenlijk niets voor mij, maar toen ik nadacht over wat ik zou willen veranderen in 2018 stond het heroveren van mijn liefde voor het buitenleven bovenaan de lijst.

Al heel snel vertrok ik naar Land’s End in het district Outer Richmond van San Francisco voor een wandeltocht met een gids. Het westelijke deel van San Francisco is meestal gehuld in dikke mist, en het is er vaak niet warmer dan een graad of 10. Maar toen ik uit de bus stapte en mijn gids ontmoette, besefte ik me dat ik geluk had: het was 20 graden (in januari!) en er was geen wolkje aan de lucht. Dat leek me een goed teken.

Mijn gids Greg woonde al heel lang in het gebied. Nadat we wat gekletst hadden, gingen we op pad.

Al heel snel kwam ik erachter dat Greg een soort encyclopedie van de geschiedenis van San Francisco was. Hij wist dingen over verschillende eeuwen, en schakelde met gemak tussen de maritieme geschiedenis van de Bay Area in de 19e eeuw, de inheemse stam Ohlone en moderne factoren die van invloed zijn op het landschap.

Ik woon zelf al tien jaar in San Francisco. Ik heb het gevoel dat ik aardig wat weet over de lokale geschiedenis. Maar nadat ik Greg ontmoette, kwam ik er pas achter dat ik nog heel veel te leren heb. Wat een schat aan kennis. Hij wees me plekken aan waar schepen gezonken waren, gaf me een geschiedenislesje over niet meer aanwezige bezienswaardigheden zoals de Sutro Baths, Playland at the Beach en verschillende versies van het Cliff House. Ik kreeg een snelcursus geschiedenis die alleen maar door een local gegeven kon worden.

De wandeling op zich was een waar spektakel. We wandelden uren tussen de bomen (cipressen, weet ik nu dankzij Greg) en bezochten een aantal afgelegen stranden. Mile Rock Beach was mijn persoonlijke favoriet. Het ligt ver van de bewandelde paden, en is echt zo’n bijzondere plek waar je nooit zou komen als je er niet echt naar op zoek was.

Tegen de tijd dat we de afslag naar Mile Rock Beach bereikten, was ik flink aan het zweten. Wie had gedacht dat een wandeling van tien kilometer op de vroege ochtend een uitdaging zou zijn voor een schrijver die zijn werkdagen slijt achter een computer? We waren er bijna, hadden nog twintig minuten te gaan voordat we terugkeerden bij het Land’s End Visitor Center waar de ervaring op zijn einde liep.

Greg vroeg me hoe het met me ging, en of ik nog een coole plek wilde zien, een van zijn eigen favorieten. Eerst zei ik nee, druk zwetend. Maar toen besefte ik me ineens waar ik was. Ik zag wat een mooie, warme winterdag het was, en wist dat ik het steile pad naar Mile Rock wel moest nemen. Die kans kon ik niet laten liggen.

Toen we bij het water aankwamen, was het perfect. Er sloegen ongewoon hoge golven op het strand, de zon straalde fel, en we deelden samen een picknicklunch, zo’n beetje in de schaduw van de Golden Gate Bridge. Ik voelde me heel rustig. We waren twee mensen die de natuur beleefden, echt iets ontdekten. Het was elf uur ’s ochtends, en de wereld was perfect. Ik zal deze ervaring niet snel meer vergeten.

Leermomenten voor verhuurders:

Ken je geschiedenis. De wandeling was prachtig, maar de manier waarop Greg geschiedenis toevoegde maakte de ervaring echt af. Dit geldt ook voor het verhuren van ruimtes. Een korte geschiedenis van je omgeving of stad is voor je gasten veel waard.

Wees gepassioneerd. Vanaf het moment dat ik Greg ontmoette, was het duidelijk dat hij deze wandelingen met passie deed. Probeer dat gevoel van passie op anderen over te dragen. Bijvoorbeeld door een handgeschreven welkomstboodschap achter te laten.

Wees verwelkomend. Greg vroeg me tijdens de wandeling ook naar mijn interesses. Het bleek dat we een paar gedeelde kennissen hadden. Vraag je gasten naar hun lievelingseten, -plekken en hobby’s. Wie weet hebben jullie iets gemeen.

Hoogvliegende kunstcultuur

Als geboren Californiër heb ik al veel aan het natuurschoon en het geweldige eten van de staat geproefd. Maar ik vond het een uitdaging om iets heel nieuws te ontdekken, iets dat elke dag vlakbij me is. Ik zocht Airbnb Ervaringen in mijn omgeving, en de Aerial Arts Taster-les viel me direct op. Het leek me een spannende (mogelijk angstaanjagende) belevenis. Het is een mix van circus, dans en turnen waarbij je in de lucht hangt in hoepels en lange stroken stof van het plafond tot aan de vloer. Dit alles op twee straten van mijn werk en op mijn normale route. Deze les beloofde me ‘uit de lucht te laten hangen’, dus ik nam eens diep adem en boekte.

Ik verwachtte een les van twee uur waardoor ik uit mijn comfortzone werd geduwd, waarom ik zou moeten lachen, en waar ik wat leuke foto’s aan overhield waarmee ik mijn tienerdochter kon imponeren. Ik had geen idee dat ik een hele gemeenschap van atleten én normale mensen zou ontmoeten die allemaal dol zijn op de fysieke uitdaging en kunst van aerial arts. Door mijn tijd met host Amy Bond kreeg ik het zelfvertrouwen om in mijn normale leven meer risico’s te nemen dan ik ooit had durven dromen.

Amy is de eigenaar van SF Pole and Dance, doet in wedstrijdverband aan paaldansen, is een ondernemer, een advocaat in San Francisco, en dus ook host op Airbnb. Toen ik naar Amy’s luchtige loft ging, waren er zes dansers aan het trainen voor de Golden Gate Pole Championships, en kreeg een aantal vrouwen privélessen met een professionele aerialist en instructeur. Na een warming up en wat uitleg loodste Amy me door een aantal lifts en poses die behoorlijk lastig waren om sierlijk uit te voeren. Amy was heel verwelkomend, bemoedigend en betrok me overal bij: ze houdt rekening met het tempo en de fitheid van haar gasten, maar pusht ze ook om over hun grenzen heen te gaan. Het is haar passie om iedereen te helpen met hun zelfvertrouwen en kracht. En door haar eigen prachtige optreden, wil je alleen maar meer.

Ik ben een local, maar ik had nog nooit iets gedaan zoals deze ervaring. Ik vind het geweldig dat ik nu een netwerk van mensen ken die allemaal dol zijn op deze stad en de kunstcultuur, die hun ambacht ook nog eens uitoefenen een paar straten van waar ik elke dag schrijf voor Airbnb verhuurders. Als ik nu naar huis ga, grijns ik als ik langs Amy’s studio kom. Ik sta dichterbij mijn eigen gemeenschap, en kan deze geweldige ervaring nu aanbevelen bij bezoekers en locals.

Leermomenten voor verhuurders:

Ken je gasten, en beveel ze ervaringen aan die de boeken niet melden. Komt er een avontuurlijk moeder-dochterduo bij je slapen? Of een paar beste vrienden die aan hun pensioen beginnen en eens iets grappigs willen proberen? Een ervaring zoals deze is leuk en tegelijk pittig – je gasten zijn je vast dankbaar voor je aanbeveling. Wie komt er bij jou langs, en wat vinden zij inspirerend?

De unieke plekken in je stad bevinden zich misschien heel dichtbij. Wees nieuwsgierig en ga op ontdekkingstocht. Wie weet vind je wel een poëzieavond of een salsales bij jou in de straat, of een barista die anderen koffiekunst wil leren maken, of enthousiaste fietsers die graag mensen op sleeptouw nemen op zaterdagen.

Wees niet bang om meer dan je ruimte alleen te delen. Jij hebt, net als Amy, misschien wel kennis in huis die gasten graag willen horen. Wat kun jij delen met gasten in een paar uur of een paar dagen tijd?

Een grote kom geluk

Hier in de Bay Area is ramen een heel ding. We hebben tientallen ramenshops met lange rijen mensen voor de deur die allemaal graag willen slurpen (dat hoort erbij, trouwens). We hebben zelfs ramen-festivals waar zó veel mensen op af komen dat de politie langskomt om de boel in goede banen te leiden.

Mijn eigen liefde voor ramen begon tijdens mijn studententijd, toen ik mijn eerste echte ramenshop vond dichtbij de campus. Ik leerde een wereld kennen die veel verder ging dan zo’n droog blok voorverpakte noedels. Mijn smaakpapillen kwamen helemaal tot leven toen ik een ervaring vond waarbij je ramen ging maken met een Japanse chef. Dit moest ik proberen.

Op een mistige zondagochtend arriveerde ik met elf andere amateurchefs in een bescheiden proeflokaal van een commerciële keuken in een industrieel deel van San Francisco. Na een korte introductie nam onze chef Mari ons mee naar de keuken, waar we noedels leerden mengen, kneden, rollen en snijden.

Terwijl de noedels lagen te rusten, vertelde Mari ons over de geschiedenis van ramen, en proefden we verschillende soorten. Mari was grappig en informatief. Ze vertelde over de verschillende bouillons, noedels en toppings, en deelde wat verrassende details over de geschiedenis van ramen. Dat de noedels oorspronkelijk uit China komen bijvoorbeeld, maar dat elke Japanse stad zijn eigen manier heeft om ze te serveren.

Daarna was het tijd om onze ramen-bowls samen te stellen en de noedels te koken, wat nog best lastig is. Ze zijn in ongeveer 50 seconden klaar, en in die tijd moet je bouillon in je kom scheppen, smaakmakers zoals miso, sesampasta en chilipepers toevoegen, paksoi uit kokend water plukken en je noedels laten afdruipen. Dit alles zonder ook maar een druppel te morsen.

We overleefden het allemaal, en er volgde een heel plezierige lunch met elk onze eigen kom vol noedels die we een uurtje eerder zelf hadden gemaakt. Maar misschien was het nog wel leuker om met elkaar te kletsen, want de groep kwam van over de hele wereld. Er zaten mensen tussen uit Zweden en Frankrijk, maar ook locals met heel verschillende achtergronden. Samen slurpten we heel tevreden.

Leermomenten voor verhuurders:

Ervaar een oude passie op een nieuwe manier. Ik had er nooit over nagedacht om mijn eigen ramen te maken, tot ik deze les nam. Nu wil ik een ramenfeestje houden en mijn nieuwe kennis over mijn oude liefde delen met mijn vrienden. Ervaringen geven je al bestaande hobby’s diepte, en je kunt ze hierdoor beter delen met anderen… misschien wel met je gasten.

Ga dieper in je eigen lokale cultuur. Voor ik Mari’s les volgde, had ik al veel ramen gegeten. Maar door ze zelf te maken, en te leren over de geschiedenis, waardeer ik ramen nu nog meer. Praktijkervaring binnen je eigen cultuur geeft meer context en begrip, en dat kun je doorgeven aan je gasten.

Bekijk, probeer of proef eens iets nieuws in je eigen stad – het maakt je een betere verhuurder en wie weet ontdek je wel een nieuwe passie. Als je inspiratie hebt opgedaan om een eigen ervaring te starten voor je gasten, kun je een idee voorstellen aan ons team. Je hebt niets te verliezen, en veel te winnen. Ga ervoor!