Pitali ste: može li Airbnb domaćinima ponuditi veću fleksibilnost i više opcija pri određivanju cijena?

Prije posljednjeg izdanja „Razgovora s domaćinima” zatražili ste veću fleksibilnost u pogledu postavki cijena. Izravno smo se obratili timu koji je zadužen za razvoj tih alata da vidimo pripremaju li nam kakve novitete. Iznenadilo nas je ono što smo saznali. Naime, za većinu onoga što ste zatražili već postoje gotova rješenja, ali mnogi domaćini ili ne znaju za postavke cijena koje su im na raspolaganju ili ih ne upotrebljavaju. Otkrili smo i da vam ponekad kad ponudite određenu vrstu popusta to može čak i odmoći u poslovanju. Zanimljivo, zar ne? I nama je bilo.

Kako bismo se uvjerili da ste u potpunosti upoznati s postavkama cijena, pogledajmo koje su vam opcije na raspolaganju i kako vaši komentari utječu na razvoj programskih alata.

Trenutačne postavke cijena

Izričito ste zatražili mogućnost određivanja različitih cijena ovisno o duljini boravka gosta ili o danima u tjednu (na primjer, naplaćivanje drugačije cijene za radne dane u odnosu na vikende). Mi zapravo već imamo alate i za jedno i za drugo! Možete ponuditi popust na boravak duži od tjedan dana ili mjesec dana i možete odrediti posebne cijene noćenja vikendom.

Zatražili ste i mogućnost naplaćivanja posebne cijene koja se temelji na broju kreveta kojima se gosti koriste, a ne broju gostiju koji odsjedaju u smještaju. Iako smo svjesni toga da veći broj iskorištenih kreveta znači da će biti više posteljine za pranje, gostima je ponekad prilikom ugovaranja rezervacije teško predvidjeti s koliko će se kreveta koristiti. Na primjer, nije u svakom oglasu navedeno koje su kreveti veličine, koliko ima spavaćih ležaja ili koji je razmještaj kreveta u prostoriji. Neki gosti možda žele vidjeti smještaj prije nego što odluče hoće li dijeliti bračni krevet s prijateljem ili spavati na kauču na razvlačenje. Međutim, gosti mogu točno i pouzdano reći koliko će ljudi odsjesti, a za to im možete naplatiti naknadu za dodatne goste . Ako vas muče troškovi čišćenja i dolaska za kraće boravke, možete dodati naknadu za čišćenje kako biste nadoknadili te izdatke.

Kako nas komentari domaćina usmjeravaju u radu

Vaši komentari služe za to da bi nam ukazali na to koje stvari ne funkcioniraju i gdje ima prostora za napredak. Imajući u vidu ono što ste nam rekli, radimo na tome da vam svaki alat bude pristupačniji i jednostavniji za uporabu. Osim toga, pomažemo domaćinima da dobiju uvid u to kako alati za izračun cijena funkcioniraju, koja pravila imaju prioritet u slučaju njihova preklapanja te kako maksimalno iskoristiti alate koji su vam na raspolaganju.

Kad je riječ o razvoju novih alata za izračun cijena, domaćinima nastojimo omogućiti mnoštvo postavki, a da gostima istovremeno ne otežamo postupak rezervacije smještaja putem Airbnba. Kako bismo to postigli, tražimo od domaćina da nam šalju komentare, testiramo nove ideje i pratimo što se događa s rezervacijama kad dodamo nove opcije.

Evo malog uvida u to kako testiramo naša saznanja i upoznajemo vas s njima: ponekad možemo predvidjeti kad je idealna prilika da povećate zaradu. Na primjer, možda ste vidjeli poruke u kalendaru i e-mailu u kojima je istaknuta povoljna prilika za ponudu popusta za određene datume koji bi inače ostali nepopunjeni. Ako primijenite te popuste, mi putnicima istaknemo vrijednost koju nudite i koja će privući rezervacije.

Isto tako, manje je ponekad više, kao što je nedavno pokazalo testiranje u kojem su domaćini dodali popuste za boravke od 3 do 6 noćenja na lokacijama na kojima smo primijetili da putnici traže smještaj. Na kraju smo otkrili da bi gosti koji su rezervirali smještaje na koje se nudio popust vjerojatno rezervirali te smještaje i po redovnoj cijeni za isti broj noćenja. S ovakvim vas saznanjima o razvoju programskih alata i preporukama upoznajemo.

U svakom trenutku vi sami odlučujete o cijeni svojeg smještaja. A na nama je da s vama podijelimo ono što saznamo o najboljoj praksi u pogledu određivanja cijena. Iznimno nam je drago što vam Airbnb nudi fleksibilnost u pogledu konkurentnih cijena, a vašim gostima osigurava jednostavan postupak ugovaranja rezervacije. Možete računati na to da ćemo i dalje slušati vaše prijedloge o tome kako da postavke cijena budu još kvalitetnije.