English —  Español — 中文 —  Deutsch —  Français —  Italiano — 日本語 한국어 русскийPortuguês  — Nederlands

Jij hebt de controle over je eigen ervaring en kunt je dus continu blijven ontwikkelen. Dit is jouw reis! Naarmate je meer ervaring krijgt, ontdek je hoe waardevol de feedback van gasten kan zijn bij jouw leerproces. Gasten kunnen je leren hoe je ervaring een succes wordt en je manieren laten zien om hem nog leuker te maken. Het helpt om continu te werken aan een betere ervaring, om de ideale reis samen te stellen voor je gasten. Eén die naar meer positieve recensies en mogelijk meer reserveringen leidt.

Ik begin mijn excursie altijd met gasten de volgende vraag te stellen: Waarom heb je deze ervaring gereserveerd? Ze zeggen vaak dat ze op zoek zijn naar een aparte ervaring, dus zorg ik ervoor dat ik ze iets unieks bied. Iets wat ze alleen nooit ervaren zouden hebben. Ik probeerde een interessantere excursie samen te stellen dan wat er al aangeboden werd, en dat lijkt goed te werken. Nieuwsgierige gasten van over de hele wereld gaan met me mee op pad. – Gabriela, host van Leer klein Afrika kennen in Rio de Janeiro

Ben je er klaar voor om te groeien als host? Hier volgen drie strategieën om feedback te verzamelen van gasten en die vervolgens te gebruiken om je ervaring verder te ontwikkelen.

Regelmatig evalueren

Overweeg om maandelijks een evaluatie te doen (bijvoorbeeld op de eerste dag van elke maand) om feedback, vragen en opmerkingen te bekijken die je van gasten hebt ontvangen. Hierdoor kun je mogelijk patronen ontdekken in wat gasten aangeven en aan de hand daarvan besluiten bepaalde dingen aan te passen, wat in het voordeel kan werken van toekomstige gasten. Het kan je er ook voor behoeden grote veranderingen door te voeren na de opmerking van slechts één enkele gast.

Beoordeel elke fase van de ervaring

Kijk tijdens je evaluatie naar de vragen die gasten stellen en hoe ze voor de ervaring, tijdens de introductie, tijdens de hoofdactiviteit, bij het afscheid en na de ervaring met je communiceren. Zoek naar bepaalde aanwijzingen die jou kunnen helpen je ervaring te verbeteren. Hier volgen de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden:

Voor de ervaring

 • Krijg je elke keer voordat gasten reserveren of voordat de ervaring van start gaat dezelfde vragen?
 • Kijk naar je reserveringen. Als je je ervaring op verschillende dagen of op verschillende tijden aanbiedt, welke zijn dan het meest populair? Wanneer hebben gasten de neiging om te reserveren en hoe ver van tevoren?
 • Wat doen je gasten in de uren voordat je ervaring begint?
 • Krijg je op het laatste moment nog vragen van gasten over de ontmoetingsplaats of wat ze moeten meenemen?

Tijdens de introductie

 • Lijken gasten niet zeker te zijn van waar de ontmoetingsplaats is?
 • Komen gasten goed voorbereid en op tijd?
 • Wat zijn vaak de eerste vragen of opmerkingen die gasten hebben?
 • Heb je het gevoel dat gasten even de tijd nodig hebben om los te komen bij jou en elkaar?
 • Welke vragen stellen je gasten tijdens de ervaring die je misschien eerder al had kunnen aankaarten?

Tijdens de activiteit

 • Is er een moment tijdens de ervaring waarop gasten verrast zijn over wat ze gaan doen?
 • Merk je frictie of strubbelingen tijdens bepaalde onderdelen van de ervaring?
 • Is er tijdens de ervaring een moment waarop gasten weinig energie hebben of verveeld raken?
 • Lijken gasten bijzonder enthousiast te zijn bij of helemaal op te gaan in een bepaald onderdeel van je ervaring?

Afsluiting

 • Blijven gasten hangen? Weten ze wanneer de ervaring is afgelopen?
 • Welke vragen stellen gasten tijdens de afsluiting?
 • Zijn er manieren waarop je bepaalde activiteiten in de omgeving kunt aanbevelen om het positieve gevoel dat tijdens je ervaring ontstaan is door te zetten?

Na de ervaring

 • Delen gasten je ervaring op sociale media? Heb jij je gebruikersnaam en een hashtag met hen gedeeld en ze aangemoedigd die te delen?
 • Neem je nadien contact op met gasten en nodig je ze uit om een recensie te schrijven? Als je dat doet, gaan ze er dan op in? Hoe kun je ervoor zorgen dat ze wel een recensie schrijven, als ze dat niet doen?
 • Wat zetten gasten in hun recensies? Geven ze vooral hun mening over de beste onderdelen van je ervaring?

Toen we van start gingen, hebben we vrienden gevraagd onze ervaring te reserveren. Zo konden we hun eerlijke feedback verzamelen en kwamen we achter de noodzaak om de tijden aan te passen om de middaghitte te ontlopen, zijn we begonnen snacks uit te delen en namen we zonnebrandcrème mee. We zagen ook dat er in het weekend meer vraag was naar de ervaring. – Jessie and Thomas, hosts van Wandeltocht naar de Hollywood Sign in Los Angeles

Je kunt de antwoorden op deze vragen noteren en op zoek gaan naar patronen. Als je gasten bijvoorbeeld continu in de war zijn over waar de ontmoetingsplaats is, kun je je afvragen hoe je dit kunt verduidelijken. Als gasten helemaal opgaan in een bepaald onderdeel van je ervaring, kun je misschien een manier vinden dit naar voren te brengen in de beschrijving van je ervaring.

Om je ervaring te helpen groeien, kun je deze twee ideeën in gedachten houden:

 • Pas je beschrijving aan om de populairste onderdelen van je ervaring te benadrukken en verduidelijk bepaalde dingen waar veel verwarring over is.
 • Test je prijzen. Denk eraan dat je verschillende prijzen voor verschillende datums en tijden kunt instellen. Als je erachter komt dat er meer mensen op zaterdag dan op woensdag reserveren, kun je overwegen om de ervaring op woensdag voor een lagere prijs aan te bieden.

Heb jij het advies van eerdere gasten opgenomen in je ervaring om die te verbeteren? We horen het graag, dus laat het ons weten!