English Español 中文  Deutsch Français ItalianoPortuguês 日本語한국어 русский Nederlands

 

Bij Airbnb zijn we onder de indruk van alle leuke, inspirerende en bijzondere ervaringen die de hostcommunity aanbiedt. Als je zelf een ervaring gaat opzetten, wil je misschien eerst wat inspiratie opdoen. Lees in dat geval hoe andere hosts het aanpakken en doe mee met een ervaring bij jou in de buurt.

We hebben zes mensen gesproken die een kookervaring organiseren en aan hen gevraagd wat hun drijfveer is, waar ze zoal tegenaan lopen en wat ze andere hosts zouden adviseren. 

 

Wat was voor jou de aanleiding om je ervaring op te zetten?

“Mijn man is visagist en helemaal into drag. Zelf geef ik al een jaar of tien kookles. We wilden graag meer tijd met elkaar doorbrengen en waren op zoek naar iets wat we allebei leuk vinden om te doen”, zegt Pedro, die in Lissabon Drag Queens Cooking Class & Dinner Party geeft. “We kwamen uiteindelijk uit op een kookles met een etentje in travestie, waarbij we alle gasten omtoveren tot een schitterende dragqueen. We hebben elke avond de grootste lol.”

“Ik wilde graag de culinaire kennis van mijn moeder en mijn vrouw doorgeven”, legt Brahim uit, die in Marrakesh Cooking class with a Moroccan family geeft. “Daarnaast wilde ik mensen graag laten ervaren hoe het er in een Marokkaanse familie aan toegaat en daarom leek het me leuk om bij ons thuis te laten zien hoe we leven.”

 “We hebben min of meer dezelfde jeugd gehad”, zegt Luca, die samen met Lorenzo Cooking class in the Chianti Hills geeft. “We zijn allebei bij onze oma opgegroeid en hebben van haar leren koken. We zijn al ons hele leven dol op koken.”

 

Welk moment heeft echt indruk gemaakt?

“Zodra onze ervaring te reserveren was, hoorden we de eerste berichten binnenkomen. We waren net live en het bleken allemaal berichten van Airbnb te zijn. We riepen meteen ‘Reserveringen!’ Het was gewoon geweldig. Onze eerste gasten kwamen uit Australië en San Francisco, en daarna zijn we gewoon niet meer opgehouden”, zegt chef-kok Raja, host van Make tacos al pastor with a chef in Mexico-Stad.

“Een van onze gasten uit de VS bleek operazanger te zijn en tijdens de lunch begon hij te zingen. Het was een prachtig moment en hij was zo goed dat iedereen met open mond zat te luisteren”, herinnert Lorenzo zich. “Het zijn vaak allerlei kleine dingen die onze dag zo bijzonder maken. Elke dag is anders en elke keer is er wel iets dat je bijblijft.” 

“Recensies!” voegt Luca eraan toe. “Als we de recensies lezen, pinken we altijd een traantje weg.”

“We hadden een keer een priester uit Italië te gast van een jaar of 65, die z’n priesterboord om had. Hij zei dat hij zich niet helemaal ging verkleden, maar alleen meedeed met de kookles omdat hij graag in het gezelschap van dragqueens verkeerde”, weet Pedro nog. “Hij ging naar de make-uptafel en wilde alleen een pruik, maar vervolgens vroeg hij om wimpers en daarna wilde hij toch helemaal worden opgemaakt. We hebben hem zelfs andere wenkbrauwen gegeven en daarna volgden poeder, rouge en lippenstift. Hij koos een schitterende jurk en een paar hoge hakken. Uiteindelijk zat er een prachtige dragqueen bij ons aan tafel.”

“Mijn gasten geven me hun tijd, dus ik wil hun ook iets geven. Iets extra’s. Wat ik maak, hangt elke keer af van mijn gasten, want soms zijn ze spraakzaam  en soms juist heel verlegen. Ik denk bij mijn creaties aan hun persoonlijkheid”, zegt Tomok, die in Tokio Make creative makis + Japanese sauce aanbiedt. “Mensen zijn hier soms maar voor heel even en dan kiezen ze voor mij. Die tijd is dus kostbaar en ik wil er dan ook iets unieks van maken…Op dit moment bied ik zes verschillende ervaringen en het gebeurt wel dat mensen terugkomen om een andere te proberen. Dat vind ik echt ontroerend.”

 

Als je alles van tevoren had geweten, wat had je dan eerst willen leren?

“Talen. Heel veel talen. Ik spreek er vier, maar ik zou het liefst ook Chinees, Japans, Maleis en Filipijns spreken…Gelukkig spreekt iedereen Engels”, zegt Raja. “De mensen die via Airbnb reizen en ervaringen boeken zijn allemaal even vriendelijk, waardoor ik soms overmand word door emoties. Ik was er graag beter op voorbereid geweest dat ik zoveel liefde en genegenheid zou voelen, zodat ik hetzelfde kon teruggeven.

“Het allerbelangrijkste is hoe je een goed verhaal vertelt en hoe je met verschillende mensen omgaat. Hoe je je hart opent, jezelf helemaal laat zien en een hoop plezier hebt, ” geeft Sara aan, die in Barcelona Paella in My Secret Garden aanbiedt.

 

Wat zou je andere hosts van kookervaringen adviseren?

“Mijn advies is om geen kookboek, handleiding of regels te volgen, maar echt hun kookles te geven. De afgelopen tien jaar heb ik meerdere malen meegemaakt dat ik tijdens een kookles het recept niet meer helemaal wist. Op die momenten verzin ik dan zelf iets. Ik zeg het ook gewoon eerlijk en stel dan voor dat we het recept niet googelen maar er gewoon wat suiker bij doen of een ander ingrediënt waarvan ik zeker weet dat het daarmee heerlijk wordt. Mensen vinden het prachtig als je gewoon jezelf bent en gaan je daar echt niet om veroordelen”, zegt Pedro. “Na elke kookles krijgen gasten een link om de recepten te downloaden. Ik vertel van tevoren dat ik ze die link stuur, dus ze hoeven het niet allemaal te onthouden. Het belangrijkste blijft volgens mij toch om je tijdens een kookles zo min mogelijk aan de regels te houden.”

“Om vooral veel geduld te hebben,” zegt Raja. “Soms heb je mensen die niet eens weten hoe ze een mes moeten vasthouden. Het is dan belangrijk om je geduld te bewaren en ze te laten zien hoe het moet.”

“Verwelkom je gasten alsof ze familie van je zijn en zie ze niet als klant”, zegt Brahim.

“Wees jezelf. We merken dat onze gasten hun tijd graag met andere mensen willen doorbrengen. Gewone mensen, die hun eigen leven leiden en doen wat hun blij maakt. Laat tijdens je ervaring dus zien wat je echt leuk vindt om te doen”, zegt Lorenzo.

“In eerste instantie komen ze omdat ze willen leren hoe je pasta maakt, maar na een uur verandert dat. Dan worden we vrienden”, voegt Luca eraan toe. “Ze zijn onderdeel van je leven en jij bent onderdeel van dat van hen.”

 

Luca en Lorenzo geven Cooking class in the Chianti Hills van Toscane, waar gasten verschillende soorten pasta klaarmaken en daarna een traditioneel Italiaans dessert bereiden. 

Brahim organiseert in Marrakesh een Cooking class with a Moroccan family, waar gasten eerst op een traditioneel Marokkaans ontbijt worden getrakteerd. Daarna gaan ze naar de markt om ingrediënten te kopen voor de lunch die ze samen gaan klaarmaken. 

Chef-kok Raja geeft al jaren kookles op hoog niveau en organiseert in Mexico-Stad de ervaring Make tacos al pastor with a chef. Gasten gaan naar de markt om ingrediënten te kopen, maken daarna samen taco’s en eten die met elkaar op. 

Pedro runt Drag Queens Cooking Class & Dinner Party in Lissabon. Hij geeft in drag kookles aan zijn gasten, die zich daarna ook in drag hullen voor het gezamenlijke etentje en een optreden. 

Tomok neemt gasten tijdens Make creative makis + Japanese sauce mee op een wandeling door de buurt in Tokio, waarna ze samen creatieve maki’s en Japanse saus bereiden. 

Sara organiseert Paella in My Secret Garden in Barcelona en laat gasten het paellarecept van haar oma klaarmaken.