English Español中文 Deutsch Français Italiano日本語 한국어 русский Português Nederlands

Loopt je eerste ervaring soepeltjes en ben je blij met hoe alles gaat? Dan is het misschien een mooi moment om je onderneming uit te breiden door een nieuwe ervaring op te nemen in je aanbod.

Vraag jezelf af of je tijd hebt om een nieuwe ervaring te bedenken en er een hit van te maken. Deze drie hosts besloten uit te breiden:

Abby is host en filmregisseur in Londen. Ze weet enorm veel over beroemde filmsets. Ze biedt een nicheproduct: een filmische wandeling door de stad. Ze is dol op het leiden van haar ervaring, maar krijgt niet zoveel reserveringen. Om haar onderneming te laten groeien en meer draagkracht te geven, besloot ze een ervaring op te zetten die een groter publiek aanspreekt. Ze is gestart met een fotosessie op beroemde plekken uit films. Dat bleek een groot succes.

Charles leidt een ervaring bij het Louvre in Parijs, maar dat museum is op dinsdagen gesloten. Hij wilde ook op die dag graag reserveringen kunnen accepteren. Dus begon hij een nieuwe ervaring: een historische wandeling door Parijs. Die ervaring biedt hij ook aan op dagen waarop het bij het Louvre echt te druk is.

Melissa begon een bus- en zeiltocht gericht op wijnen in 2018. Dat sloeg direct aan. Om te voorkomen dat ze opgebrand raakte, investeerde ze in een groter vervoersmiddel en een co-host. Zodra de ervaring goed draaide onder de co-host, begon ze nog meer ervaringen. Ze nam al snel een tweede co-host aan.

Denk je dat jij klaar bent om aan een nieuwe ervaring te beginnen? Bepaal eerst de categorie waar je in valt.

Een nieuwe ervaring starten in dezelfde categorie 

Een nieuwe ervaring bedenken, is soms zo eenvoudig als een kleine aanpassing doen aan je huidige ervaring zodat je een ander soort gast aantrekt. Denk bijvoorbeeld aan een gezinsvriendelijke versie van je ervaring, of een versie in een andere taal die je ook spreekt.

Je kunt ook nieuwe varianten van je ervaring uitproberen. Een kortere versie bijvoorbeeld, of een goedkopere. Vindt je huidige ervaring overdag plaats? Overweeg dan een avondervaring voor gasten met andere voorkeuren. Draait je ervaring om een activiteit, zoals surfen of hoedenmaken? Richt je dan eens op gasten van een ander niveau (beginners, mensen met gemiddeld niveau, of gevorderden).

Je kunt je huidige ervaring ook opzetten op een nieuwe locatie. Leid je een speurtocht in een museum? Probeer het dan eens in een ander museum. Je kunt ook het thema van je ervaring aanpassen. Verander een wijnproeverij in een champagneproeverij. Of ga voor een kerstthema.

Uitbreiden naar een nieuwe categorie 

Als jij meerdere dingen goed kunt, of al een goedlopende onderneming hebt, kun je overwegen om een ervaring te starten in een heel nieuwe categorie. Ondernemers die kansen zien op de markt kunnen een ervaring maken om aan een bepaalde vraag te voldoen. Kijk goed naar het huidige aanbod. Je kunt ook aan je gasten vragen wat zij willen doen in de omgeving, of wat ze nog missen.

Wanneer je een ervaring het best kunt starten

Het laagseizoen is een logisch moment om te starten met een nieuwe ervaring. Je hebt dan tijd om na te denken over wat je echt wilt neerzetten. In deze tijd ontwikkel je de inhoud van je ervaring, en denk je goed na over de logistiek.

Er zijn ook redenen om een nieuwe ervaring juist in het hoogseizoen te lanceren. Zie jij een trend, een stijgende vraag binnen jouw categorie of jouw soort ervaring? Maak daar dan gebruik van. Misschien merk je wel dat je co-host lekker gaat, en jij wat meer ademruimte krijgt. 

Laat je inspireren door deze hosts die de stap gezet hebben en een nieuwe ervaring zijn gestart.