English中文DeutschEspañolFrançaisItaliano日本語한국어Português ру́сский

Er zijn een heleboel websites die advies geven aan Airbnb-verhuurders. Maar hier bij Airbnb kennen we de waarheid: de enige echte experts op het gebied van verhuren — degenen die als geen ander weten hoe ze hun gasten een goede tijd geven, die weten hoe de website precies werkt en van al deze aspecten genieten — zijn de verhuurders zelf. Zo heeft 78% van de mensen die hun appartementen, huizen, hutten en huisjes delen op Airbnb een gemiddelde beoordeling van 4,5 ster of hoger. We kunnen een heleboel van elkaar leren en daarom hebben we een paar van onze favoriete tips van verhuurders verzameld zodat ook jij 5-sterren beoordelingen kan krijgen, altijd.

1. Geef je advertentie een upgrade

Een goede verhuurder zijn bestaat voor een groot deel uit empathie — door jezelf voor te stellen in de schoenen van je verhuurder. Als reizigers op zoek zijn naar een plek om te verblijven op Airbnb, dan zijn ze afhankelijk van de beschrijvingen en foto’s die jij hebt aangeboden in je advertentie. Op basis daarvan kunnen zij bepalen of jouw ruimte aansluit op datgene waarnaar zij op zoek zijn. Beschrijf daarom alle relevante details en onthoud dat gasten na hun verblijf kunnen beoordelen of de informatie die jij hebt gegeven overeenkwam met de werkelijkheid.

“Het is ontzettend belangrijk om eerlijk te zijn in je advertentie,” zegt Tim, een Superhost die een landelijk gelegen appartement deelt dat naast zijn eigen huis staat. “Het staat geadverteerd als een ‘rustige retraite’ en dat is ook precies het soort gasten dat ik ontvang. Ik beschrijf uitgebreid wat de ontberingen kunnen zijn op deze plek, zodat mensen niet voor een verrassing komen te staan als ze hier zijn. Het resultaat is dat ik alleen gasten krijg die op zoek zijn naar een niet-alledaagse ervaring.”

Joy, die haar studio-appartement deelt is het daar mee eens: “Het fijne van mijn appartement is dat het midden in de stad is, maar als je iemand bent die niet goed tegen het lawaai en de drukte van de stad kan dan is het misschien niet de beste plek voor je.”

2. Zorg dat je ruimte straalt

Als je gasten ontvangt in een opgeruimde en schone ruimte voelen ze zich sneller welkom — en het is iets dat ze verwachten als ze reizen met Airbnb. Een nette en schone ruimte kan er ook voor zorgen dat jij betere beoordelingen en meer reserveringen krijgt.  

“We willen zelf ook dat het schoon is als we ergens voor de eerste keer binnenlopen,” zegt Suzie, “Dus is het voor ons belangrijk om, elke keer opnieuw, precies dezelfde kwaliteit aan te bieden en te zorgen voor een opgeruimde plek.”

“Als ik niet hier ben om schoon te maken,” zegt Joy, “Dan huur ik een schoonmaakservice in die alles opruimt en dan voer ik de schoonmaakkosten ook op. Je kunt de service tot in detail vertellen wat je wilt dat er opgeruimd wordt. Ze verschonen het beddengoed, zorgen dat de vloeren, ramen en vooral de douche weer helemaal schoon zijn en leggen nieuwe handdoeken klaar.”

3. Communiceer op tijd en vaak

Er is niets vervelender dan wachten op een telefoontje of de hele tijd je inbox verversen in de hoop op een berichtje. De gouden regel van verhuren herhalen we dan ook graag: Behandel je gasten zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Reageer snel op reserveringsaanvragen en help je gasten met een prettige aankomst. Als je responsgraad te laag wordt kan dat effect hebben op de positie van je plek in de zoekresultaten en kun je zelfs een boete krijgen.

Zo stuurt Gregg zijn gasten een duidelijke routebeschrijving naar zijn huis voordat ze op reis gaan. “Stel je voor dat je net geland bent nadat je 9 uur in het vliegtuig hebt gezeten. Ik probeer mijn gasten dan te helpen door zo helder mogelijk te zijn. Ik stuur ze een Word-document dat je heel makkelijk kan knippen en plakken,” zegt hij. “Ik spel het eigenlijk voor ze uit.”

“Mijn vuistregel is om zo snel mogelijk te reageren omdat iedereen bezig is met het plannen van de reis,” zegt Abhay. “Sommige mensen plannen alles heel kort van te voren en dan wil je zo snel mogelijk reageren. Ik wil ze de ervaring geven die ik zelf zou willen hebben als ik op reis ben. Dus mijn communicatie is zo snel mogelijk, ik beantwoord de vragen die ze stellen en blijf altijd eerlijk.”

4. Maak herinneringen

Verhuren op Airbnb geeft je de kans om de hoogtepunten van je woonplaats te delen met anderen. Je kunt je gasten wijzen op de Reisgidsen van de verschillende steden, die vol staan met suggesties en tips van andere verhuurders bij jou in de buurt. Of je kunt je gasten vertellen over je eigen favoriete cafés, winkels en restaurants. Sommige verhuurders bieden zelfs lokale specialiteiten aan, zoals koffie en thee. Dit soort leuke extra’s kunnen je gasten op weg helpen helpen om daarna zelf te gaan ontdekken wat jouw stad allemaal te bieden heeft.

“Ik adviseer mijn gasten waar ze goed kunnen ontbijten, wandelen en mooie foto’s maken of ik vertel ze leuke historische anekdotes,” aldus Natasha. “Het is ontzettend leuk om te zien dat mensen een ander perspectief kunnen krijgen. Het is echt een verrijkende ervaring.”

“Toen ik verbleef in een Airbnb in Portland,” zegt Joy, “Was het zo ontzettend leuk om al die lokale lekkernijen te zien bij aankomst. En ik bedacht me dat ik hetzelfde kon doen bij mijn eigen Airbnb. Ik heb een paar vrienden die winkels hebben in de buurt, dus soms kan ik die producten dan gebruiken als een soort traktaties voor mijn gasten.”

5. Blijf geïnspireerd

Mensen beginnen met verhuren op Airbnb voor allerlei verschillende redenen — sommigen om hun rekeningen te kunnen betalen, anderen in een opwelling. Maar veel verhuurders vertellen ons dat de nieuwe mensen die ze ontmoeten en de connecties die daardoor ontstaan, hetgeen is wat ze motiveert om door te gaan. Elke gast die je verwelkomt en elke keer dat je verhuurd is een nieuwe mogelijkheid om je eigen stad te ontdekken en vieren, je kennissenkring uit te breiden en de vreugde te ontdekken die het verhuren je geeft.

“Wat me eerlijk gezegd het meeste heeft verbaasd is de ontdekking dat er zoveel geweldige mensen bestaan,” zegt Beverlee die samen met haar partner Suzie verhuurt. “En je kunt zo lichtvoetig of diepzinnig met je gasten praten als je zelf wilt. Onze beide levens zijn echt verrijkt.”

“Het geeft me extra inkomen, dat is belangrijk,” zegt Tim, “Maar er is nog een extra voordeel, Airbnb heeft de wereld naar mij toegebracht. We zitten samen op mijn patio terwijl de gasten vertellen over hun levens en ervaringen.”

“Toen ik opgroeide waren wij het enige Aziatische gezin in de buurt,” aldus Joy. “Mijn ouders maakten dan Aziatisch eten voor de kinderen in de buurt die geen idee hadden wat het allemaal was. Dus om op deze manier te kunnen verhuren en een deel van mijzelf en mijn cultuur te delen is geweldig. Het is echt heel persoonlijk voor mij.”

Wil je meer leren? Check dan onze Host Toolkits, een interactieve serie met tips, checklists en interviews met top Hosts. Deze Host Toolkits zijn vooralsnog niet beschikbaar in het Nederlands, je wordt doorgelinkt naar de Engelse versie.