Οι οικοδεσπότες της Airbnb έχουν να σκεφτούν κάτι παραπάνω όταν εξετάζουν τα έργα βελτίωσης του σπιτιού. Η επένδυση χρόνου και χρημάτων στον χώρο σας μπορεί να αυξήσει την αξία της ιδιοκτησίας σας και επίσης να εξυπηρετήσει καλύτερα τους επισκέπτες σας – ελπίζουμε να αυξήσει και τις αξιολογήσεις σας.

Πώς σχεδιάζετε να βελτιώσετε το σπίτι σας έχοντας υπόψη τη φιλοξενία; Έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές και ιστορίες από τους οικοδεσπότες σχετικά με τα έργα που σχεδιάζουν και το γιατί.

Προσαρμόστε το έργο στις ανάγκες

Η βελτίωση του σπιτιού δεν χρειάζεται πάντα να περιλαμβάνει το γκρέμισμα τοίχων ή το ξήλωμα δαπέδων. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε από τα μικρά με έργα ζωγραφικής, αντικατάσταση των υφασμάτων ή απλές αλλαγές διακόσμησης. Οι επισκέπτες έρχονται στην Airbnb αναζητώντας κάτι μοναδικό και άνετο σαν σπίτι, γι’ αυτό μη διστάσετε να προσθέσετε κάποια προσωπική πινελιά στον χώρο σας, όπως αντικείμενα από τα ταξίδια σας, βιβλία που προτείνετε ή να βάψετε έναν τοίχο στο αγαπημένο σας χρώμα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσθέσετε προσωπικές πινελιές σε έναν χώρο, (Ποια είναι η προσωπικότητά μου; Είμαι αρκετά συναρπαστικός/ή;) οπότε μην το σκέφτεστε υπερβολικά. Εισάγετε αυτά που σας αρέσουν και ενσωματώστε στοιχεία από όλη τη ζωή σας, όπως τη δουλειά σας, τα χόμπι σας, το οικογενειακό σας ιστορικό ή οτιδήποτε άλλο.  

Υπάρχει πάντα η ζωγραφική και το βάψιμο (τόσο των επίπλων όσο και των τοίχων) αλλά σκοπεύω επίσης να ενσωματώσω ταπετσαρία. ΛΑΤΡΕΥΩ τις έντονες ταπετσαρίες και λόγω του ότι ο σχεδιασμός σκηνικών είναι μέρος της δουλειάς μου, έχω μια στοίβα από υπέροχες ταπετσαρίες στη διάθεσή μου.

Huma, Αγγλία

Γίνετε επισκέπτης στο σπίτι σας

Το να ζήσετε τον χώρο σας ως επισκέπτης μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αξιόλογες περιοχές βελτίωσης. Κοιμηθείτε στα κρεβάτια των επισκεπτών σας, κάντε ένα ντους και δοκιμάστε τις πετσέτες του μπάνιου. Αν ένας χώρος είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στους επισκέπτες, δοκιμάστε να μαγειρέψετε ένα γεύμα στην κουζίνα για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν και ότι έχετε όλα τα κατάλληλα εργαλεία. Το να δοκιμάσετε τον χώρο σας ως επισκέπτες ή να ζητήσετε από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας να το κάνει για εσάς, μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε πιθανές διορθώσεις που διαφορετικά δεν θα βλέπατε ως οικοδεσπότης.

Τα σχόλια των επισκεπτών είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών. Οι επισκέπτες σας μπορεί να έχουν μείνει σε πολλές άλλες καταχωρήσεις και να μπορούν να παρέχουν αντικειμενικά σχόλια για να βοηθήσουν στον εντοπισμό των απαραίτητων επισκευών ή των αξιόλογων επενδύσεων.

Αυτό που θα ήθελα να κάνω φέτος, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ορισμένα σχόλια των επισκεπτών μου, είναι να ξοδέψω λίγο χρόνο και χρήματα για τον επανασχεδιασμό και την ανακατασκευή των μπάνιων του σπιτιού μου στην Ακρόπολη. Δεδομένου ότι πρόκειται για νεοκλασικό ακίνητο (βρίσκεται εκεί από τη δεκαετία του ’20) θα χρειαστώ ειδική άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Πάνος & Μαίρη, Ελλάδα

Όταν σκέφτεστε να επισκευάσετε τον χώρο σας, λάβετε υπόψη αυτές τις αρχές που εστιάζουν στους επισκέπτες:

  • Είναι βολικά τοποθετημένα τα πρακτικά αντικείμενα; Για παράδειγμα, τα ράφια με πετσέτες είναι κοντά στο ντους; Είναι αρκετά μακρύ το καλώδιο του τηλεφώνου στο ντους για τους ψηλούς επισκέπτες; Έχετε μια περιοχή κοντά στην μπροστινή πόρτα για να αφήνετε πράγματα όπως κλειδιά, τσάντες ή σακάκια;
  • Είναι προσβάσιμοι οι βασικοί πόροι, όπως οι πρίζες για τη φόρτιση κινητών συσκευών; (Χωρίς να χρειάζεται να σέρνεσαι κάτω από ένα τραπέζι ή να σπρώχνεις στην άκρη έναν καναπέ, για παράδειγμα;) Βρίσκονται εύκολα οι διακόπτες φωτός;
  • Είναι λειτουργικά και εύχρηστα τα τυπικά χαρακτηριστικά όπως πόρτες και παράθυρα; Οι ιδιαιτερότητες, όπως το να πρέπει να γυρίσετε ειδικά ένα κλειδί πόρτας για να ανοίξει η κλειδαριά ή το να πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κοντινό αντικείμενο για να υποστηρίξετε το άνοιγμα ενός παραθύρου, μπορεί να μειώσουν την εμπειρία ενός επισκέπτη και να αφαιρέσουν ένα αστέρι από την κριτική οικοδεσπότη σας.

Χρησιμοποιήστε τη φιλοξενία ως μόχλευση για τη βελτίωση του σπιτιού

Για ορισμένους οικοδεσπότες, το πιθανό εισόδημα μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τον σχεδιασμό βελτιώσεων. Ονειρεύεστε να φτιάξετε ένα κιόσκι στην πίσω αυλή, αλλά δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε την προσπάθεια ακόμα; Ή ίσως ξέρετε ότι πρέπει να αναβαθμίσετε τα υδραυλικά σας, αλλά πρώτα θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα. Η φιλοξενία στην Airbnb μπορεί να σας βοηθήσει να χρηματοδοτήσετε την επόμενη προσπάθεια βελτίωσης του σπιτιού σας.

Θα ήθελα πραγματικά να κάνω ένα έργο ηχομόνωσης και διακόσμησης για να μετατρέψω το ανεξάρτητο γκαράζ μου σε ένα δωμάτιο μουσικής/στούντιο για να βάλω τις κιθάρες και τα ντραμς μου. Δεν μου αρέσει να παίζω τα όργανά μου στο σπίτι από φόβο μήπως ενοχλήσω τους επισκέπτες μου, οπότε θα μου παρέχει ένα ωραίο δωμάτιο απόδρασης χωρίς να ενοχλώ τους άλλους!

Valerie, Ηνωμένες Πολιτείες

Εκτός από τις πρακτικές εκτιμήσεις του κόστους και του χρόνου, κάθε έργο που αναλαμβάνετε θα πρέπει να βελτιώνει τον τρόπο που αισθάνεστε για τον χώρο σας. Αν κάνει τα όνειρά σας πραγματικότητα, μάλλον το αξίζει. Αν ξεκινήσετε ένα έργο βελτίωσης σπιτιού, μην ξεχάσετε να τραβήξετε φωτογραφίες και να ενημερώσετε την καταχώρησή σας!