Domaćini na Airbnbu moraju puno toga uzeti u obzir kad razmišljaju o uređenju smještaja. Ako uložite vrijeme i novac u svoj prostor, vrijednost vašeg smještaja mogla bi se povećati, a i gosti bi bili zadovoljniji – samim time i vaše bi ocjene bile bolje.

Kako planirate uređenje smještaja u pogledu ugošćivanja? Prikupili smo nekoliko savjeta i priča domaćina o tome koje projekte planiraju i zašto.

Istaknite svoj osobni stil

Uređenje doma ne mora uvijek podrazumijevati rušenje zidova ili razbijanje podova. Razmislite o tome da počnete s malim projektima ličenja, presvlačenjem namještaja ili jednostavnim promjenama dekora. Gosti dolaze na Airbnb u potrazi za nečim jedinstvenim i nečim što će im dati osjećaj udobnosti doma, stoga se ne ustručavajte udahnuti dašak osobnosti svom smještaju, već pokažite predmete sa svojih putovanja i knjige koje preporučujete ili obojite jedan zid svojom omiljenom bojom.

Davanje osobnosti prostoru može biti dosta zahtjevno, (Što predstavlja moju osobnost? Jesam li dovoljno zanimljiv/a?), stoga nemojte pretjerati s razmišljanjem o tome. Usredotočite se na ono što volite i uključite elemente iz svih vidova svog života, kao što su vaš posao, hobiji, obiteljska povijest ili bilo što drugo.  

Uvijek treba nešto obojiti (namještaj i zidove), ali planiram si dati oduška i s tapetama. OBOŽAVAM tapete s porukom i budući da sam scenograf, imam puno prekrasnih tapeta koje čekaju da ih iskoristim.

Huma, Engleska

Stavite se u ulogu gosta

Ako svoj prostor doživite u ulozi gosta, to vam može pomoći da ustanovite što biste mogli u njemu poboljšati. Spavajte u krevetima za goste, istuširajte se i obrišite se ručnicima u kupaonici. Ako je prostor namijenjen isključivo gostima, pokušajte skuhati jelo u kuhinji kako biste se uvjerili da svi uređaji funkcioniraju i da imate sav potreban pribor. Ako isprobate svoj prostor odnosno to prijatelj ili član obitelji učini umjesto vas, to vam može pomoći da otkrijete potencijalne nedostatke koje možda ne biste otkrili kao domaćin.

Komentari gostiju isto su odličan izvor informacija. Vaši su gosti možda odsjeli u mnogim drugim smještajima i mogu vam dati objektivne komentare koji će vam pomoći da otkrijete što je potrebno popraviti ili u što bi se isplatilo uložiti novac.

Ono što bismo ove godine željeli učiniti, uzevši u obzir i neke komentare naših gostiju, jest uložiti nešto vremena i novca u preuređenje i obnovu kupaonica naše akropolske kuće. Budući da je riječ o zdanju u neoklasicističkom stilu (tamo je od 20-ih), morat ćemo ishoditi posebnu dozvolu od Ministarstva kulture, ali svakako je vrijedno truda.

Panos i Mary, Grčka

Prilikom razmatranja popravaka nedostataka smještaja, imajte na umu ova načela kojima se posebna pažnja pridaje gostima:

  • Jesu li praktični predmeti prikladno smješteni? Na primjer, jesu li stalci za ručnike nadomak tuša? Je li glava tuša postavljena dovoljno visoko za visoke goste? Imate li blizu ulaznih vrata prostor za odlaganje stvari poput ključeva, torbica ili jakni?
  • Je li olakšan pristup osnovnim sadržajima, kao što su utičnice za punjenje mobilnih uređaja? (A da, na primjer, gosti ne moraju puzati ispod stola ili micati težak kauč?) Je li lako pronaći prekidače za svjetlo?
  • Jesu li standardni elementi smještaja poput vrata i prozora funkcionalni i jednostavni za uporabu? Ako morate protresti ključ u bravi kako bi se vrata otvorila ili umetnuti obližnji predmet u prozor kako bi ostao otvoren, to bi moglo negativno utjecati na iskustvo gosta, a mogli biste dobiti i znatno slabiju ocjenu kao domaćin.

Iskoristite zaradu od ugošćivanja za uređenje smještaja

Neke domaćine potencijalni prihod može motivirati u pogledu planiranja uređenja smještaja. Maštali ste o izgradnji sjenice u dvorištu, ali još uvijek mislite da se ne isplati? Ili možda znate da trebate obnoviti vodovodne cijevi, ali prvo želite uštedjeti novac. Ugošćivanje na Airbnbu može vam pomoći da zaradite novac za uređenje smještaja.

Zaista bih željela postaviti zvučnu izolaciju i urediti svoju garažu kako bih je pretvorila u glazbeni studio ili sobu gdje mogu držati svoju gitaru i bubnjeve. Naime, ne volim svirati instrumente u kući jer ne želim uznemiravati goste, pa bi mi uređena garaža služila kao prostor u koji se mogu skloniti da ne uznemiravam druge!

Valerie, SAD

Osim konkretnog razmatranja troškova i vremena, svi projekti na koje se odlučite trebali bi poboljšati vaše mišljenje o vlastitom prostoru. Ako vam se time snovi ostvaruju, vjerojatno se isplati odlučiti za uređenje smještaja. Ako se zaista odlučite na projekt uređenja smještaja, ne zaboravite ga fotografirati i ažurirati svoj oglas!