English Español中文 Deutsch Français Italiano日本語 한국어 русский Português Nederlands

 

Na meer dan tien jaar als leraar te hebben gewerkt, was Matt klaar voor iets anders — hij wist alleen nog niet wat. Hij wist wel dat hij ervan hield de oceaan te verkennen, en na zijn werk nam hij vaak vrienden mee naar de beste snorkelplekken in San Diego. Zijn achtergrond als leraar zorgde voor een schat aan kennis over het bruisende leven onder het wateroppervlak. Onder de indruk van zijn capaciteiten vroeg een van zijn vrienden hem: “Waarom maak je hier niet je werk van?” Vanaf dat moment vielen de puzzelstukken op hun plaats.

Koudwatervrees overwinnen

In het begin had Matt zijn twijfels over het organiseren van een ervaring. Hij was er niet van overtuigd dat zijn rondleidingen interessant genoeg zouden zijn voor een breder publiek. Gelukkig had hij een vriend die in hem geloofde en hem aanmoedigde om iets nieuws te proberen. 

Ondanks zijn zorgen, ontdekte Matt al snel dat er veel overeenkomsten zitten tussen het organiseren van een ervaring en lesgeven. Hij vindt het geweldig dat snorkelen hem de mogelijkheid geeft om “diepgaande praktijklessen” aan te bieden. Als hij een dier ziet, trekt hij de aandacht van zijn gasten en gebruikt zijn kennis van mariene biologie om uit te leggen waarom dat dier speciaal is. Hij gelooft dat zijn achtergrond als leraar zijn ervaring een voorsprong op anderen geeft. “Ik ben niet zomaar een willekeurige gids. Ik ben eigenlijk een leraar en ik weet hoe ik mensen meer over deze dieren kan leren.”

Matt organiseert drie snorkelervaringen: één voor beginners in Mission Bay, één in het beschermde zeereservaat La Jolla Shores en één voor gevorderde zwemmers in La Jolla Cove. Hij laat gasten van over de hele wereld kennismaken met de zeebewoners voor de kust van San Diego, van kleine zeeslakken tot gigantische zeeschildpadden. “Er leven hier ongeveer vier groene zeeschildpadden. We zien ze af en toe en ik weet precies waar ze wonen. De meeste mensen weten niet waar ze te vinden zijn.”  

 

Je weg vinden in woelig water

Matts traject als host bracht hem niet gelijk in rustig vaarwater. Eén van zijn eerste grote obstakels was begrijpen hoe hij de juiste vergunningen moest krijgen. Hij had niet beseft hoeveel verschillende vergunningen hij moet hebben voordat hij kon beginnen. “Je hebt een vergunning nodig om met mensen te gaan snorkelen en geld te verdienen op het water, zelfs als je geen kajak of paddleboard hebt.” Hij ontdekte ook al snel dat het niet gemakkelijk was om van zijn lokale overheid informatie te krijgen over de vergunningen die hij nodig had. 

In plaats van zijn informatie online te zoeken, zoekt Matt persoonlijk contact met parkwachters en overheidsmedewerkers om antwoord te krijgen op zijn vragen. “Ik wacht vaak tot de parkwachters langskomen en dan zeg ik: ‘Ik denk dat ik deze vergunning heb, maar als ik die niet heb, hoe pak ik het dan aan?'” Het lijkt allemaal nogal veel moeite, maar Matt begrijpt dat hij aan de wet moet voldoen om succesvolle ervaringen te organiseren en daarom doet hij daar alles aan. Meer informatie over het verkrijgen van de juiste vergunningen is beschikbaar op onze pagina’s over verantwoord ervaringen organiseren.

Naarmate zijn ervaringen populairder werden, kreeg Matt een nieuwe uitdaging: een andere host plaatste een ervaring die erg op die van hem leek. Hij herinnert zich hoe deze host “vrijwel mijn volledige beschrijving en de helft van mijn biografie kopieerde, plakte en publiceerde alsof het zijn eigen biografie was”. Nadat Matt contact met diegene had opgenomen, leidden zijn inspanningen er uiteindelijk toe dat de host zijn pagina aanpaste met zelf geschreven teksten. Als je je in een dergelijke situatie bevindt, vind je hier  meer informatie over de maatregelen die je kunt treffen.

 

De grootste supporter van de oceaan

Door ervaringen te organiseren, kan Matt zijn tijd en energie besteden aan wat hem het nauwst aan het hart ligt. “Ik kan mijn missie vervullen en dat is mensen leren verantwoord om te gaan met hun natuurlijke omgeving.” Wanneer mensen de kans krijgen om het onderwaterleven van dichtbij te zien, zorgt dat er volgens hem voor dat ze het behoud van de oceaan belangrijk gaan vinden. “Als je geen idee hebt wat een zeeslak is, dan kan het je ook niets schelen.” Hij hoopt dat gasten na zijn ervaring weggaan met een gevoel van verwondering en respect voor de caleidoscoop aan leven net onder het wateroppervlak. 

Matt ondersteunt niet alleen deze belangrijke levensmissie, maar hij ziet af en toe zijn gasten ook een persoonlijke transformatie ondergaan. Mensen nemen vaak deel aan zijn ervaringen terwijl ze eigenlijk bang zijn voor de oceaan, dus neemt hij de taak op zich om hen te helpen die angst te overwinnen. Hij zorgt er eerst voor dat gasten zich met elkaar op hun gemak voelen voordat ze in het water gaan. Nadat iedereen in de groep zich heeft voorgesteld, probeert hij door overeenkomsten te zoeken een klik te vinden tussen zijn gasten. “Ik geef eerst richting aan het gesprek en laat iemand anders het dan overnemen. Ik kan best goed de raakvlakken tussen mensen vinden.” Dit kan zo eenvoudig zijn als noemen waar iemand vandaan komt en vragen of iemand anders in de groep daar eerder is geweest.

Het water in gaan is de volgende uitdaging voor gasten, maar Matt heeft ontdekt dat geduld en geruststelling van cruciaal belang zijn. Hij herinnert zich een gast die “doodsbang” was toen de ervaring begon. Nadat hij haar in het water liet zakken en haar liet beseffen dat er niets was om bang voor te zijn, zwom ze al snel gretig mee en wees ze de andere gasten op de dieren die voorbij zwommen. “Haar zelfvertrouwen kwam boven water.” Matt weet hoe moeilijk het voor gasten kan zijn om hun angst onder ogen te zien en hij vindt het dan ook knap dat mensen in het diepe springen en toch reserveren. “Ik ben echt onder de indruk dat veel van deze mensen uit hun comfortzone stappen onder leiding van een onbekende bebaarde man en gewoon met hem een uur het water op gaan.”

Laat je meevoeren op de golven

Matt vindt het fantastisch om te zien dat zijn ervaringen zo gegroeid zijn sinds hij begon. Hij liet weten dat nu “meer dan de helft van mijn kalender vol zit met Airbnb-reizen die ik organiseer”. Gezien het succes, zette hij onlangs zijn eigen bedrijf SnorkelMatt op. Hij ziet zijn ervaringen ook steeds meer als een onderneming dan als een bijbaantje. “Ik kan het bijna niet vatten hoe snel alles is gegroeid in minder dan twee jaar. Het is een teken dat ik me moet laten meevoeren op deze golf zolang het nog kan.”

Matt raadt iedereen die aan de slag wil als host een positieve instelling aan, met name wanneer er uitdagingen op je pad komen. Hij herinnert zich dat hij “altijd beren op de weg zag” toen hij ervaringen ging geven, maar hij zag al snel in dat hij zijn manier van denken moest veranderen om succesvol te zijn. Obstakels zette hij eenvoudigweg “op zijn takenlijst.” Hij zegt: “Het enige wat je hoeft te doen als je geen vergunningen hebt, is deze krijgen.” Hij schrijft zijn succes als host toe aan deze zienswijze: “Ik blijf gewoon doorgaan, omdat ik nooit helemaal tevreden ben met de status quo.” 

Volgens Matt is het passie die ervaringen succesvol maakt. Zijn passie komt voort uit zijn liefde voor de oceaan, maar iedereen die iets wil delen, kan die gedrevenheid tot uiting laten komen. “Jij hebt je eigen lot in handen”, zegt hij. “Als je gepassioneerd over iets bent en dat met mensen wilt delen, kan niets je tegenhouden. Ga er gewoon voor.” 

Matt is de host van Marine Bio 101, Explore Marine Life in Tide Pools en verschillende andere ervaringen in en rond de oceaan. Hij woont in San Diego, Californië.