English  Español  中文 —  Deutsch  Français  Italiano — 日本語  한국어  русский  Português Nederlands

We gingen op bezoek Ruthy, host van Lisbon’s Best Flavors, om te praten over het lanceren en runnen van een eetervaring met meer dan 1500 recensies. Ruthy en haar mede-host Rita organiseren zes dagen in de week twee ervaringen. Ze is altijd met haar bedrijf bezig tot ze ‘s avonds naar bed gaat. Het is haar doel om de heerlijke gerechten en unieke drankjes van Portugal op de kaart te zetten – en om reizigers een authentieke kant van Lissabon te laten zien die ze anders misschien zouden missen.

Ruthy verwelkomde duizenden gasten en haalde talloze geweldige recensies binnen. Lees verder om meer te weten te komen over wat haar zo succesvol maakt.

Hoe vond jij het om je ervaring te lanceren? Je lijkt een geboren host. Was je ooit nerveus?

Jazeker! Ik was ontzettend nerveus over wat gasten zouden verwachten van mij en de ervaring. Ik probeer mijn zenuwen niet te laten zien en mijn gasten als vrienden te behandelen. Ik vind het heerlijk om nieuwe mensen te ontmoeten, dus heb ik dit vanaf het begin gezien als een manier om nieuwe vrienden te maken.

Wat heeft je geholpen bij het lanceren van je ervaring en het ontvangen van je eerste gasten?

Toen ik begon had ik elke dag beschikbare datums. Zelfs als ik maar een of twee gasten had, vond ik het de moeite waard om zo mijn eerste recensies te krijgen.

Ik zou een nieuwe host aanraden om zoveel mogelijk datums open te zetten in het begin, om zo te proberen die belangrijke, eerste recensies te krijgen. Misschien heb je niet elke dag tijd, maar doe wat je kan. Zelfs als je een of twee gasten hebt, kun je die eerste recensies scoren.

Je hebt duizenden gasten ontvangen. Waar komen je reserveringen vandaan?

De meeste van mijn reserveringen komen rechtstreeks via Airbnb, maar mond-op-mondreclame is ook een goede bron geweest. Onlangs vertelden een paar gasten me dat ze het over hun reis naar Lissabon hadden in een café en dat een koppel naast ze in de rij toen zei dat ze mijn ervaring moesten proberen.

Het helpt zeker dat ik veel recensies heb, maar de kwaliteit van die recensies zijn ook erg belangrijk.

Doe je iets bijzonders om ervoor te zorgen dat je gasten goede beoordelingen achterlaten?

Aan het einde van mijn ervaring maak ik een groepsfoto, en na de ervaring stuur ik deze via een Airbnb-bericht aan mijn gasten. Dan vraag ik ze om een recensie achter te laten als ze het leuk hebben gehad.

Het lijkt erop dat ze zulke goede recensies achterlaten omdat ze echt een leuke tijd met je hebben gehad. Heb je advies voor nieuwe hosts over hoe je ervoor kunt zorgen dat gasten het leuk hebben?

Het beste advies dat ik ooit kreeg was van een vriend van me. Hij zei al aan het begin tegen me: “Pas op dat je niet leegloopt als je elke dag dezelfde ervaring host en dezelfde verhalen aan het vertellen bent. Maar vergeet nooit: ook al is het voor jou de honderdste keer dat je dit doet, voor je gasten is het altijd de allereerste keer.”

Dat is me echt bijgebleven. Voorafgaand aan elke ervaring neem ik een moment voor mezelf en herinner ik mezelf eraan dat dit voor mijn gasten de eerste keer is. Ik probeer mezelf in hun schoenen te verplaatsen. Hierdoor kan ik mijn ervaring door hun ogen zien. Als host kan ik gewoon geen slechte dag hebben – of ik kan mijn stress of gevoel in ieder geval niet delen met mijn gasten.

Gelukkig zitten de gasten vaak lekker in hun vel, en zijn ze vaak heel open en vrolijk. Ze zijn meestal op vakantie, dus als ik vrolijk blijf en ze behandel als vrienden, hebben we het zeker leuk samen.

Ik merk ook dat de meeste gasten het Airbnb-merk echt vertrouwen, waardoor ze zich veilig voelen als ze naar de ervaring komen. Ze hebben vertrouwen in de ervaring, en in mij als verhuurder. Als er iets mis zou gaan, weten ze dat ze contact kunnen opnemen met Airbnb voor hulp.

Hoe zit het met de meer uitdagende dagen? Die heb jij vast ook, toch?

Jazeker. Bijvoorbeeld vorige week, toen het in Lissabon 44 graden Celsius (114 graden Fahrenheit) was in de schaduw. Of als het regent en we allemaal doorweekt zijn. Ik merk dat gasten het dan alsnog leuk hebben als je er zelf geen probleem van maakt. Als het heet is zorg ik dat mijn gasten bij elke stop genoeg water krijgen. Als het regent zorg ik voor een leuke, luchtige stemming. Ik houd altijd in mijn achterhoofd dat als ik het niet erg vind, de gasten er ook geen probleem van maken. Blijf gewoon doorgaan, blijf vrolijk en lach erom!

Hoe zorg je dat je gasten goed met elkaar omgaan?

Ik stel eerst een paar eenvoudige vragen, zoals waar ze vandaan komen en hoe lang ze in Lissabon zijn. Als gasten verlegen zijn en niet te veel vertellen, maak ik wat meer tijd voor ze vrij. Ik stel ze bijvoorbeeld vragen over hun baan of hobby’s. Ik probeer echt tijd te besteden aan het leren kennen van elke gast. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en meer over ze te weten te komen. Als ik mijn gasten vragen stel, merk ik dat anderen al snel gaan meepraten. Bijvoorbeeld als ze horen dat een van de gasten dol is op schilderen.

Ik probeer de stemming luchtig en leuk te houden. Als ik het gevoel heb dat het gesprek een politieke wending neemt, dan laat ik gasten weten dat er ook onderwerpen zijn waar we het niet over gaan hebben. Ik probeer dit op een lichtvoetige manier te doen en het gesprek naar iets anders te sturen.

Je host nu bijna elke dag. Heb je advies voor hosts die ook zo vaak een ervaring willen organiseren?

Het is veel werk. Ik vind het geweldig, en ik ontmoet elke dag nieuwe mensen. Maar ik ben ook altijd met mijn werk bezig. Echt letterlijk tot het moment dat ik ‘s avonds laat mijn hoofd op mijn kussen leg. Het is geweldig om eigen baas te zijn, maar ik heb hier echt veel werk in gestoken.

Hoe ziet de toekomst er voor je uit? Waar denk je dat je eetervaring de komende jaren naartoe gaat?

Ik wil graag een tweede eetervaring lanceren in een ander district. Ik organiseerde vroeger een ervaring in een toeristisch deel van Lissabon, en dat was niet zo populair. Toen ben ik op zoek gegaan naar een ander deel van de stad dat veel authentieke restaurants heeft, zodat ik mijn gasten kan laten zien hoe Portugal echt is.

Wat kan Airbnb doen om jou als host beter te ondersteunen?

Weet je, het enige wat ik echt zou willen is de mogelijkheid om het aantal gasten bij een ervaring te veranderen. Soms belt een restaurant me om te zeggen dat ze op een bepaalde datum alleen plek hebben voor een bepaald aantal mensen. Ik keek onlangs op de app en zag dat het nu mogelijk is om het aantal gasten voor een enkele ervaring aan te passen!

Ik zou graag meer functies zien binnen de berichten, zoals een scheiding tussen aanvragen en berichten van gasten die al gereserveerd hebben. Maar al het andere is tot nu toe super gemakkelijk in het gebruik. Ik zou graag meer updates zien naarmate Airbnb Ervaringen groeit!