Mnogi putnici traže smještaje koji se nalaze na manje napučenim lokacijama, a motivi su im različiti; neki žele provesti vrijeme u prirodi, neki se žele baviti aktivnostima na otvorenom, a neki pak samo žele pobjeći od svega.

Iako udaljena lokacija može biti glavni adut određenog smještaja, ona može donijeti sa sobom i jedinstvene izazove s kojima se domaćini u urbanim područjima ne moraju nositi. Samo dovođenje gostiju do smještaja može biti prilično komplicirano, posebno ako vam nisu dostupna pomagala kao što je GPS na mobilnom telefonu ili ako nema uličnih znakova.

Pitali smo domaćine u Centru Airbnbove zajednice kako se nose sa svakodnevnim izazovima s kojima se susreću kod upravljanja smještajima izvan urbanih područja. U nastavku možete pronaći nekoliko ključnih savjeta, iako bi se mnogi od njih mogli primijeniti i na iznajmljivanje smještaja u gradovima.

Pametno iskoristite fotografije i tekst
U oglasima za smještaje izvan grada obično se lokacija ističe jednako kao i karakteristike smještaja, a to je velika prednost. Ako naglasak stavite na aktivnosti u kojima gosti mogu uživati tijekom boravka u vašem smještaju, omogućit ćete im da zamisle kako će njihovo putovanje izgledati i da mu se unaprijed vesele.

Privucite pozornost odmah na početku slikovitim nazivom oglasa. Uključite u njega detalj koji ističe jedinstvenost vašeg smještaja ili regije kako bi netko tko pregledava veći broj oglasa mogao zamisliti sebe kako uživa baš u vašem smještaju. Na primjer, naziv „Rustikalna koliba u šumi” dobar je temelj. Međutim, naziv poput ovoga: „Rustikalna koliba u blizini skijaških odmarališta” lakše će zapeti putnicima za oko, posebno ako planiraju određenu vrstu odmora, npr. odmor koji obuhvaća skijanje.

Osim navođenja karakteristika smještaja, u opisu istaknite i aktivnosti u blizini u kojima gosti mogu uživati kao što su planinarenje, plivanje, brdski biciklizam, kušanje vina ili obilazak farme. Pročitajte ovaj članak u kojem možete pronaći više savjeta o pisanju kvalitetnog opisa oglasa.

Uvijek sam smatrao da bi se prilikom oglašavanja „neobičnih” mjesta trebalo što više ponuđenog sadržaja prikazati na fotografijama.
Fred, Belize

Putnike možete privući i tako da u oglas dodate mnoštvo lijepih fotografija pa se pobrinite da na fotografijama zabilježite sve najbolje značajke smještaja. (Nudimo vam nekoliko savjeta za snimanje sjajnih fotografija.) No, nemojte zaboraviti dodati i fotografije na kojima je prikazano nešto od onoga što vašu regiju čini privlačnom, poput zvjezdanog neba ili fotografije na kojoj vaši prijatelji uživaju u raftingu ili brdskom biciklizmu.

Omogućite gostima da stvore nezaboravne uspomene
Možete goste povezati s lokalnim turističkim vodičima ili još bolje – vi im budite vodič.

Uvijek smislimo nešto što će gostima pružiti zanimljiv boravak. Iskorištavamo ono što nam okolica pruža i ne pokušavamo imitirati ono što mogu pronaći u gradu.
Peter, Njemačka

Temeljito poznavanje svih posebnosti svoje regije ključno je za pružanje dobrih savjeta. Dok neki domaćini svojim gostima pripreme karte sa stazama za planinarenje na temelju zahtjevnosti ruta, mnogi drugi domaćini u znak dobrodošlice gostima daruju lokalne proizvode poput piva ili sira.

Naglasite da je manje ponekad više
Nemojte se ustručavati naglasiti sve ono što vaš smještaj nije. Često je putnicima najprivlačnije upravo ono što smještaj u ruralnom području nema.

Smatram da je ključni savjet da budete vrlo, vrlo jasni u opisu onoga što [gosti] neće dobiti. Kad navedem da nema struje, vodovoda, Wi-Fi mreže, pristupa za automobile ni turističke ponude, na korak sam do toga da napišem: „Nemojte dolaziti ovamo.” Ali, gosti dolaze zbog toga što nema buke, nema prometa, nema ljudi i nema svjetlosnog onečišćenja. Čim je sve jasno i očekivanja su ispunjena, sve bude (uglavnom) dobro.
Lawrene, Kanada

Budite kreativni i u opisu smještaja navedite čime gosti mogu nadomjestiti nedostatak sadržaja kao što je Wi-Fi. Mogli biste istaknuti tišinu koja vlada zato što u blizini nema autoceste ili pak zvjezdano nebo u kojem se može uživati jer nema gradske rasvjete. Zapamtite, cilj vam je da stvorite jasnu sliku o tome kako gosti uživaju u smještaju i oko njega. Neka ih vaš opis potakne da što prije požele započeti putovanje.

Pomozite im da vas pronađu
Neki ruralni smještaji toliko su udaljeni od svega da vas putnici možda neće moći pronaći. U opisu smještaja navedite nalazi li se blizu drugih poznatih regija ili znamenitosti.

Iako se nalazimo u dobro poznatoj turističkoj regiji, naše mjesto zapravo nije poznato. U oglasu smo naveli da se nalazimo okruženi mnogim zanimljivim mjestima kao što su jezera i druge atraktivne lokacije u radijusu od 50 km, te su stoga naši apartmani idealna polazišna točka za istraživanje cijelog Salzkammerguta.
Markus i Susanna, Austrija

Jedan je domaćin uvidio da je navođenjem jasnijih detalja o lokaciji u opisu smještaja, kućnom redu i naknadnoj komunikaciji s gostima uspio poboljšati ocjenu za lokaciju.

Pripremite gostima detaljne upute kako doći do vašeg smještaja. Neki domaćini čak navedu udaljenost između određenih točaka jer gosti neće uvijek naići na jednostavne oznake koje će im pomoći u navigaciji, a na nekim je lokacijama signal za mobilne telefone vrlo loš. Prethodno pripremite standardne upute koje možete brzo iskopirati u poruke gostima kad vam zatrebaju. Te im podatke svakako pošaljite prije putovanja.

Prije rezerviranja navedite što gosti mogu očekivati
Kad je riječ o očekivanjima gostiju, najbolja je praksa za sve domaćine da budu vrlo precizni, ali oni koji imaju smještaje u ruralnim područjima često moraju svojim gostima pružiti više detalja. Prvo mjesto gdje morate stvoriti vrlo jasnu sliku o smještaju jest opis smještaja.

Recite što vaš smještaj zaista jest: mjesto gdje se gosti mogu odmoriti od urbanog života, povezati se s prirodom i uživati u svemu onome što dolazi s time, što obično podrazumijeva nedostatak nekih oblika udobnosti.
Emma, Dominikanska Republika

Ako vaš smještaj ima, na primjer, ograničenu količinu tople vode ili slab signal za mobilne telefone, navedite to odmah u opisu smještaja. Zapravo, te biste detalje mogli navesti kao prednosti. Neki putnici žele iskusiti ruralni stil života. Gostima navedite sve te pojedinosti tijekom postupka rezervacije kako biste bili sigurni da su njihova očekivanja u skladu s onim što vaš smještaj nudi.

Istaknite osobitosti prostora na koje gosti moraju pripaziti
Svaki smještaj ima svoje jedinstvene karakteristike, primjerice kvake na vratima koje treba okrenuti na određeni način. Neke od tih osobitosti mogu rezultirati skupim popravcima ako se ne postupa pravilno poput, primjerice, kuća koje imaju septičku jamu pa su u tom slučaju potrebne određene mjere opreza.

Ako u vašem smještaju postoje takve specifičnosti na koje treba pripaziti, na vrijeme obavijestite goste. No, također razmislite o tome da postavite oznake u samom prostoru kako biste goste na to podsjetili te napišite upute o tome kako postupati s određenim stvarima kako biste spriječili oštećenja.

Uvijek imajte na umu sigurnost
Gosti koji dolaze iz nekih drugih područja možda ne znaju ništa o onome što je na vašoj lokaciji opće poznato, poput zaštite od požara ili ponašanja divljih životinja. Isto tako, gosti možda neće znati točno procijeniti udaljenost ili neće biti svjesni toga da hodanje određenim cestama (primjerice, onima koje nemaju pločnik) može biti opasno.

Ako im te informacije priopćite prije njihova dolaska, gosti će znati što mogu očekivati (i što spakirati za put). Također, bilo bi dobro da izradite podroban kućni priručnik koji sadrži pojedinosti o mjerama sigurnosti, kao i informacije o tome kako se koristiti vašim prostorom, koje su znamenitosti u blizini i druge korisne savjete poput telefonskog broja za lokalnu taksi-službu, ako ona postoji.

Budite ponosni na svoj smještaj i uživajte u ulozi domaćina
Smještaji izvan urbanih područja zaista su jedni od najposebnijih smještaja koje Airbnb nudi, neovisno o tome radi li se o preinačenom vodotornju, luksuznoj kolibi ili obnovljenoj seoskoj kući. Putnici koji rezerviraju takve smještaje obično žele da smještaj bude dio njihova iskustva u istoj mjeri kao i aktivnosti koje su isplanirali.

Tu domaćini stupaju na scenu jer trud koji ulažu može zaista mnogo značiti ako se gosti ne mogu osloniti na vodiče ili turističke karte. Time se također stavlja nešto veći pritisak na domaćine smještaja u ruralnim područjima da se više potrude kako bi istaknuli pozitivne strane svoje regije i tako privukli goste. Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da upravo to i napravite.