Of ze nu tijd in de natuur willen doorbrengen, van buitenactiviteiten willen genieten, of er gewoon even tussenuit willen – veel reizigers zijn op zoek naar accommodaties buiten de gebaande paden.

Hoewel een afgelegen locatie van een woning ontzettend aantrekkelijk kan zijn, kan het ook bepaalde uitdagingen met zich meebrengen waar verhuurders in de stad niet mee te maken hebben. Gasten de weg wijzen naar je woning kan behoorlijk wat voeten in de aarde hebben, vooral als er geen GPS op je telefoon of straatnaamborden beschikbaar zijn.

We vroegen verhuurders in het Community Centrum hoe zij deze uitdagingen aanpakken, die gepaard gaan met het verhuren van accommodaties buiten de stad. Hier volgen enkele belangrijke tips – die trouwens ook vaak van toepassing kunnen zijn op advertenties in steden.

Laat zien en vertel
Advertenties buiten de stad draaien meestal net zozeer om hun locatie, als om de kenmerken van de woning en dit is een enorm voordeel. Door te benadrukken wat een gast allemaal kan doen tijdens een bezoek aan jouw regio, help je ze om zich de reis voor te stellen en maak je ze enthousiast.

Alle ogen zijn op jou gericht, met een beschrijvende advertentietitel. Voeg een detail toe dat jouw woning of regio uniek maakt, zodat iemand die naar meerdere advertenties kijkt zichzelf al helemaal kan zien genieten in jouw woning. ‘Rustiek huisje in het bos’ is bijvoorbeeld een goed begin. Iets als ‘Rustiek huisje in de buurt van skigebieden’ kan reizigers helpen om jouw accommodatie van anderen te onderscheiden, vooral als ze een bepaald type reis plannen (zoals een skivakantie).

Beschrijf in je advertentie niet alleen de kenmerken van je eigen woning; maar wijs gasten ook op activiteiten in de omgeving, zoals wandelen, zwemmen, mountainbiken, een wijnproeverij of een rondleiding op een boerderij. Lees dit artikel voor meer tips over het schrijven van een goede en succesvolle advertentie.

Bij het adverteren van ‘ongebruikelijke’ locaties heb ik altijd de indruk gehad dat je zoveel mogelijk via foto’s moet laten zien, zodat duidelijk wordt wat je allemaal te bieden hebt.
Fred, Belize

Door veel mooie beelden toe te voegen aan je advertentie, trek je meer reizigers aan. Zorg er dus voor dat je de allerbeste kanten van jouw woning laat zien. (Hier vind je een paar tips voor het nemen van goede foto’s.) Zorg ook voor foto’s die de trekpleisters van de regio laten zien, zoals een prachtig uitzicht of een foto waarop een vriend van je aan het raften of mountainbiken is.

Samen op weg naar geweldige herinneringen
Als verhuurder kun je helpen om gasten te koppelen aan lokale gidsen. Of nog beter: je kunt zelf aan de slag als gids.

We bedenken iets om gasten een interessant verblijf te bieden. We nemen wat het gebied te bieden heeft als uitgangspunt, en proberen niet iets te imiteren wat ze ook in de stad kunnen vinden.
Peter, Duitsland

Een goede kennis van je eigen omgeving is de sleutel tot het geven van goed advies. Eén verhuurder biedt wandelkaarten aan op basis van uithoudingsvermogen. Veel andere verhuurders leggen lokale producten klaar, zoals bier of kaas, om hun gasten te verwelkomen.

Maak duidelijk dat minder ook meer kan zijn
Wees niet bang om te benadrukken wat je woning niet is. Het zijn vaak de dingen die ontbreken op een landelijke accommodatie, die reizigers het meest aantrekkelijk vinden.

Volgens mij is het belangrijkste advies om in de beschrijving heel, heel duidelijk te zijn over de dingen die [gasten] niet bij jou vinden. Als ik uitleg dat er bij mij geen elektriciteit, geen sanitair en geen wifi is, dat er geen toegang per auto mogelijk is en dat er geen toeristische dingen te doen zijn in de buurt, voelt het haast alsof ik niet wil dat er mensen komen. Maar de mensen die komen, komen juist omdat er geen lawaai, geen verkeer, geen mensen en geen lichtvervuiling is. Zolang je duidelijk bent en aan de verwachtingen voldoet, is alles (meestal) helemaal in orde.
Lawrene, Canada

Wees creatief en vermeld in je advertentiebeschrijving wat gasten zullen krijgen, in plaats van voorzieningen zoals wifi. Je kunt wijzen op de stilte omdat er geen snelwegen in de buurt liggen, of de zichtbaarheid van de sterren zonder de lichtvervuiling van de stad. Onthoud dat jij aan je gasten duidelijk wilt maken hoe zij zich kunnen vermaken in en rondom je woning. Maak ze enthousiast over hun reis.

Zorg dat gasten je kunnen vinden
Sommige accommodaties zijn zo ver verwijderd van de gebaande paden, dat reizigers misschien niet weten dat ze naar jouw gebied kunnen zoeken. Leg daarom in de beschrijving uit of je woning dichtbij andere bekende regio’s of bezienswaardigheden ligt.

Hoewel we ons in een bekende toeristische regio bevinden, is onze plek niet echt bekend. In onze advertentie leggen we uit dat we tussen een heleboel super interessante plaatsen liggen, zoals meren en andere bezienswaardigheden binnen een straal van 50 km. Onze appartementen zijn daardoor het ideale startpunt om de hele Salzkammergut te verkennen.
Markus & Susanna, Oostenrijk

Eén verhuurder merkte dat het opnemen van duidelijkere locatiegegevens in de advertentiebeschrijving, in de Huisregels en in de communicatie met gasten, de algehele beoordeling van hun locatie verbeterde.

Wees bereid om gasten een gedetailleerde routebeschrijving te geven om bij je woning te komen. Sommige verhuurders plaatsen zelf markeringen, omdat gasten niet altijd herkenningspunten hebben om ze te helpen navigeren en de ontvangst van mobiele telefoons op sommige locaties beperkt is. Zorg voor een standaard routebeschrijving die je snel kunt kopiëren in berichten aan gasten. Zorg ervoor dat je gasten deze informatie voorafgaand aan hun reis hebben gekregen.

Zorg voor de juiste verwachtingen, voordat mensen reserveren
Nauwkeurig omgaan met de verwachtingen van gasten is belangrijk voor elk type verhuurder, maar mensen die advertenties in landelijke gebieden reserveren hebben vaak nog meer details nodig. Begin met het schetsen van een duidelijk beeld van je woning in de advertentiebeschrijving.

Adverteer je ruimte zoals het echt is: een plek om los te komen van het stadsleven, een te zijn met de natuur en te genieten van alles wat daarbij komt kijken. Vaak gaat dat nou eenmaal gepaard met het ontbreken van een beetje comfort.
Emma, Dominicaanse Republiek

Heeft je woning bijvoorbeeld beperkt warm water of mobiele ontvangst? Vermeld dit dan in je advertentiebeschrijving. Deze details kun je ook als een voordeel zien. Sommige reizigers zijn juist op zoek naar rustieke ervaringen. Bevestig deze gegevens met gasten tijdens het reserveringsproces om er zeker van te zijn dat hun verwachtingen overeenkomen met wat jij ze te bieden hebt.

Laat de eigenaardigheden van je woning zien
Elk huis heeft zijn unieke eigenschappen, zoals deurknoppen die op een speciale manier gedraaid moeten worden. Sommige eigenschappen kunnen leiden tot dure reparaties als ze niet goed worden gebruikt, zoals een huis dat een septisch systeem heeft, waar je voorzichtig mee om moet gaan.

Als je woning een aantal eigenaardigheden heeft, communiceer deze dan vooraf aan gasten. Overweeg ook om aanwijzingen in de woning neer te leggen om gasten te helpen en te herinneren aan het gebruik van bepaalde dingen in de woning, en om schade te voorkomen.

Denk altijd aan de veiligheid
Gasten die vanuit andere gebieden komen, weten misschien niet wat er in je omgeving algemeen bekend is over zaken als brandveiligheid of het gedrag van wilde dieren. Ook kunnen gasten afstanden niet altijd nauwkeurig inschatten, of hebben ze niet door dat wandelen op bepaalde wegen (bijvoorbeeld zonder trottoirs) gevaarlijk kan zijn.

Door deze informatie voor aankomst te geven, weten je gasten wat ze kunnen verwachten (en wat ze moeten meenemen). Het is ook een goed idee om een gedetailleerde Huishandleiding te maken met informatie over veiligheid, een gebruikshandleiding voor de woning, nabijgelegen bezienswaardigheden en andere nuttige tips zoals het telefoonnummer van een lokale taxidienst.

Wees trots en maak plezier
Advertenties buiten de stedelijke gebieden bieden de meest unieke accommodaties op Airbnb – of het nu een omgebouwde watertoren, een luxe blokhut of een gerestaureerde boerderij is. Reizigers die ervaringen boeken buiten de gebaande paden, willen meestal dat hun accommodaties ook deel uitmaken van de totale ervaring, en de daadwerkelijke activiteiten die ze hebben gepland.

Dit geeft verhuurders een voordeel: goede gastvrijheid kan echt het verschil maken als gasten niet kunnen vertrouwen op reisgidsen of toeristische kaarten. Het legt ook een beetje meer druk op verhuurders met landelijke advertenties, omdat zij meer moeten doen om de voordelen van hun regio duidelijk te maken aan gasten. We hopen dat deze tips je daarbij helpen.