Για να βοηθήσετε τους επισκέπτες σας να έχουν μια υπέροχη διαμονή, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο όλες τις συσκευές και τις παροχές στο σπίτι σας. Και για την δική σας ηρεμία, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν όλα αυτά σωστά. Το εργαλείο της Airbnb για τη σύνταξη του εγχειριδίου σπιτιού μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε και τα δύο.

Μπορείτε να γράψετε σαφείς οδηγίες, βήμα προς βήμα, στο προφίλ της καταχώρησής σας, ώστε οι επισκέπτες να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες ανά πάσα στιγμή και να χρησιμοποιούν τις παροχές με τον τρόπο που προορίζονται για χρήση. Δεν θα χρειαστεί να ξαναγράφετε ή να στέλνετε email σε κάθε επισκέπτη. Η δημιουργία αυτού του εγχειριδίου μία φορά μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και να προστατεύσετε την ιδιοκτησία σας.

“Έχω δημιουργήσει και προσφέρω ένα εγχειρίδιο σπιτιού. Λειτουργεί καλά ως επί το πλείστον, ειδικά για τους επισκέπτες που προτιμούν την τεχνολογία και όχι να είναι έντυπο”, δήλωσε η Rebecca, από το Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού. “Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ πινακίδες ή κασέτες ή κάτι τέτοιο, καθώς ζω εδώ και απλά δεν θέλω το οπτικό χάος.”

Η λειτουργία επιτρέπει επίσης στους επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στο εγχειρίδιο σπιτιού μέσω των smartphone τους, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και ακόμη και χωρίς τοπικό πρόγραμμα δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να υπενθυμίσετε στους επισκέπτες να ελέγχουν το εγχειρίδιο και ελπίζω να αποφύγετε “την αποστολή νυχτερινών μηνυμάτων, τις ξέφρενες κλήσεις και το χειρότερο: τις κακές κριτικές”, δήλωσε ο Neil, από το Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας.

Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα σχετικά με το πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το εγχειρίδιο σπιτιού της Airbnb, καθώς και ορισμένες δοκιμασμένες συμβουλές από οικοδεσπότες σαν εσάς.

Πώς να δημιουργήσετε ένα εγχειρίδιο σπιτιού

Από το διαδίκτυο:

1. Μεταβείτε στην καταχώρηση ή στις καταχωρήσεις σας* στην Airbnb.com

2. Στην καταχώρηση που θέλετε να προσθέσετε ένα εγχειρίδιο σπιτιού, κάντε κλικ στην “Επεξεργασία καταχώρησης”

3. Κάντε κλικ στα “Στοιχεία καταχώρησης”

4. Δίπλα στις “Πληροφορίες για επισκέπτες”, κάντε κλικ στην “Επεξεργασία”

5. Κάτω από την επιλογή “Εγχειρίδιο Σπιτιού”, περιγράψτε και δώστε οδηγίες ή άλλες πληροφορίες που θα θέλατε να γνωρίζει ο επισκέπτης ή οι επισκέπτες σας σχετικά με την καταχώρησή σας και τις παροχές της και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Αποθήκευση”

Από την εφαρμογή:

1. Μεταβείτε στην καταχώρηση ή τις καταχωρήσεις σας* στην εφαρμογή της Airbnb για κινητά

2. Κάντε κλικ στην καταχώρηση που θέλετε να προσθέσετε ένα εγχειρίδιο σπιτιού

3. Στην ενότητα “Πληροφορίες για επισκέπτες”, κάντε κλικ στο “Εγχειρίδιο σπιτιού”

4. Περιγράψτε και δώστε οδηγίες ή άλλες πληροφορίες που θα θέλατε να γνωρίζει ο επισκέπτης ή οι επισκέπτες σας σχετικά με την καταχώρησή σας και τις παροχές της και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Αποθήκευση”

*Αν είστε οικοδεσπότης που διαχειρίζεται έξι ή περισσότερες καταχωρήσεις ή χρησιμοποιείτε τα επαγγελματικά εργαλεία της Airbnb, έχετε τη δυνατότητα να ενημερώσετε το εγχειρίδιο σπιτιού σας σε πολλές καταχωρήσεις και ταυτόχρονα στη σελίδα των καταχωρήσεών σας.

5 συμβουλές για το εγχειρίδιο σπιτιού από οικοδεσπότες

1. Ξεκινήστε με τον κωδικό για το wifi

Οι κωδικοί για το wifi είναι συχνά το πρώτο πράγμα που ζητούν οι επισκέπτες όταν φτάνουν, επομένως πολλοί οικοδεσπότες το βάζουν στην κορυφή των εγχειριδίων του σπιτιού τους. “Όλοι θέλουν τον κωδικό του wifi, οπότε αυτό είναι το κόλπο μου για να τους βάλω να ανοίξουν το εγχειρίδιο σπιτιού και ελπίζω να το διαβάσουν”, δήλωσε η Marit Anne, από το Τρομς της Νορβηγίας.

2. Συμπεριλάβετε τις πληροφορίες για τη στάθμευση

Οι κανόνες και οι πινακίδες στάθμευσης στους δρόμους μπορεί να είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, ειδικά αν οι επισκέπτες μιλούν άλλη γλώσσα. Ορισμένοι οικοδεσπότες προσέφεραν παραδείγματα των οδηγιών τους:

  • Μπορείτε να παρκάρετε μπροστά στον λευκό φράχτη με πασσάλους στα δεξιά του δρόμου, κοντά στον φράχτη από θάμνους.—Ben και Angel, Ουέλλινγκτον, Νέα Ζηλανδία.
  • Δεν προσφέρεται στάθμευση στην ιδιοκτησία, αλλά διατίθεται σε μισό τετράγωνο από το διαμέρισμα στην [ονομασία οδού]. Μην παρκάρετε μπροστά στο κτίριο, καθώς απαιτούνται άδειες και πιθανότατα θα πάρετε κλήση ή θα ρυμουλκήσουν το αυτοκίνητό σας.—Jann, Σάντα Ρόζα, Καλιφόρνια, ΗΠΑ.

3. Πείτε στους επισκέπτες πού να βρουν τα πράγματα και πώς να χρησιμοποιήσουν τις παροχές της εγκατάστασης

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε κάποια βασικά είδη σπιτιού. Οι οικοδεσπότες Joh και Gian, από το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, προσφέρουν αυτά τα παραδείγματα:

  • Θέρμανση: Θα βρείτε τον θερμοστάτη στον τοίχο, κοντά στην τηλεόραση. Μην ξεχάσετε να τον απενεργοποιήσετε όταν φύγετε.
  • Τουαλέτα: Μόνο χαρτί τουαλέτας πρέπει να μπαίνει στην τουαλέτα. Υπάρχει ένας μικρός κάδος σκουπιδιών για όλα τα άλλα.
  • Είδη κουζίνας: Μπορείτε να βρείτε πιάτα και ποτήρια στα πάνω ντουλάπια και στις δύο πλευρές του φούρνου μικροκυμάτων. Τα μαχαιροπίρουνα είναι στο συρτάρι στην αριστερή πλευρά του φούρνου και τα τηγάνια και οι κατσαρόλες στο ντουλάπι. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε από αυτά που χρειάζεστε για να ετοιμάσετε το νόστιμο γεύμα σας. Όταν τελειώσετε, μπορείτε να βάλετε τα βρώμικα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων. Όταν γεμίσει, θα ξεκινήσουμε το πρόγραμμα. 

Οι οικοδεσπότες σε απομακρυσμένες περιοχές προτείνουν επίσης να συμπεριλάβετε οδηγίες σχετικά με τα σκουπίδια, το νερό και άλλες πληροφορίες που είναι μοναδικές στην περιοχή:

  • Σκουπίδια: Τοποθετήστε τα σκουπίδια σας στον κάδο απορριμμάτων των 125 κιλών στο υπόγειο. Μην τοποθετείτε σκουπίδια έξω ή στη βεράντα, όπου μπορούν να μπουν πουλιά, ρακούν και άλλα πλάσματα.—Kim, Άπσον, Ουισκόνσιν, ΗΠΑ.  
  • Νερό και Ρεύμα: Να έχετε επίγνωση της ποσότητας νερού και ρεύματος που χρησιμοποιείτε. Το ζεστό νερό είναι περιορισμένο.—Fred, Πλασένσια, Μπελίζ
  • Άγρια φύση: Κρατήστε τα σκυλιά σας δεμένα. Έχουμε πολλά άγρια ζώα στην περιοχή.—Christina, Νεβάδα, ΗΠΑ.  

4. Ολοκληρώστε με οδηγίες βήμα προς βήμα για συσκευές και ηλεκτρονικά συστήματα

Οικοδεσπότες όπως η Jessica και ο Henry, στη Νότια Κορέα, θέλουν να διευκολύνουν τους επισκέπτες από άλλες χώρες να χρησιμοποιούν τα οικιακά τους αντικείμενα: “Δίνουμε πληροφορίες σχετικά με το πώς να χρησιμοποιήσουν τον φούρνο μικροκυμάτων, την καφετιέρα, το πλυντήριο ρούχων και τον ψύκτη, επειδή όλα είναι στα Κορεατικά!” Οι λεπτομερείς οδηγίες είναι εξαιρετικής σημασίας, προσθέτουν οι οικοδεσπότες Joh και Gian:

  • Πώς να συνδεθούν στο Netflix, στο Prime Video και σε άλλες υπηρεσίες ροής πολυμέσων:

1. Ενεργοποιήστε την τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα και περιμένετε μια στιγμή. Στο μεταξύ θα βλέπετε μόνο χιόνι.

2. Μετά από ένα λεπτό, πατήστε το πολύχρωμο κουμπί σε σχήμα διαμαντιού

3. Επιλέξτε την εφαρμογή στην οποία θέλετε να συνδεθείτε και πατήστε το βασικό κουμπί. Για το Netflix, σας προσκαλούμε να χρησιμοποιήσετε τον λογαριασμό “Επισκέπτης” που δημιουργήσαμε μόνο για εσάς

  • Το πλυντήριο και το στεγνωτήριο είναι μέσα στην ντουλάπα κοντά στην είσοδο του διαμερίσματος:

Πλυντήριο (κάτω)

1. Γεμίστε το με ρούχα, μόνο μέχρι το μισό του μέγιστου σημείου της μηχανής

2. Γεμίστε μισό καπάκι με απορρυπαντικό και χύστε το πάνω στα βρώμικα ρούχα. Προαιρετικά: γεμίστε μισό καπάκι μαλακτικού και χύστε το μέσα στο δοχείο στο κέντρο του μηχανήματος.

3. Τραβήξτε τον διακόπτη στα αριστερά και γυρίστε τον δεξιόστροφα για να επιλέξετε το πρόγραμμα. Συνήθως, χρησιμοποιούμε την “κανονική” λειτουργία

4. Για να ξεκινήσετε το πλυντήριο, πιέστε τον διακόπτη. Θα ακούσετε το νερό να γεμίζει τον κάδο. Συνήθως χρειάζονται 30 έως 40 λεπτά για να ολοκληρωθεί ο “κανονικός” κύκλος.

Στεγνωτήριο (πάνω)

1. Πριν τοποθετήσετε τα ρούχα για να στεγνώσουν, αφαιρέστε το φίλτρο και καθαρίστε τυχόν χνούδια πριν το ξαναβάλετε. Ποτέ μην ενεργοποιείτε το στεγνωτήριο χωρίς να τοποθετήσετε σωστά το φίλτρο

2. Χρησιμοποιήστε τον διακόπτη στα δεξιά για να ορίσετε το πρόγραμμα που θέλετε. Γυρίστε τον με τη φορά του ρολογιού. Συνήθως, χρησιμοποιούμε τη λειτουργία για “πολύ στεγνά” ρούχα

3. Πατήστε το κουμπί “on” και θα ξεκινήσει το πρόγραμμα. Θα ακούσετε ένα δυνατό ήχο (μπιπ) όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα

5. Φροντίστε να είναι σύντομο και εύχρηστο το εγχειρίδιο

Τέλος, πολλοί οικοδεσπότες τονίζουν ότι είναι σημαντικό να φροντίζετε το εγχειρίδιο σπιτιού σας να είναι σύντομο και συγκεκριμένο. “Δεν θέλετε ένας επισκέπτης να νιώθει ότι πρέπει να διασχίσει ένα ναρκοπέδιο για να βεβαιωθεί ότι θα είναι ευτυχισμένος ο οικοδεσπότης. Βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ των αναγκών σας και της δημιουργίας αίσθησης ότι οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι στο σπίτι σας”, δήλωσε η Tina, από το Ναναΐμο του Καναδά.

Αφού δημοσιεύσετε τις οδηγίες σας, οι επιβεβαιωμένοι επισκέπτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εγχειρίδιο σπιτιού σας μέσω των smartphones τους. Η δημιουργία αυτού του εγχειριδίου μία φορά θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο, να προστατεύσετε την ιδιοκτησία σας και να προετοιμάσετε το έδαφος για μια διαμονή πέντε αστεριών.