Kako biste gostima pružili sjajno iskustvo boravka u vašem smještaju, trebate im omogućiti da maksimalno iskoriste prednosti svih uređaja i sadržaja koji su im na raspolaganju. A da biste vi mogli mirno spavati, morate im usto dati sve potrebne informacije o pravilnoj uporabi tih uređaja i sadržaja. S kućnim priručnikom na Airbnbu postići ćete oba navedena cilja.

Jasne i detaljne upute možete unijeti u postavkama oglasa kako bi gostima bile na raspolaganju u svakom trenutku i kako bi se znali pravilno koristiti svim sadržajima u vašem smještaju. Nećete ih morati ponovno pisati ni svakome gostu slati zaseban e-mail. Ako jednom sastavite ovaj priručnik, uštedjet ćete vrijeme i zaštititi svoju imovinu.

„Sastavila sam kućni priručnik. Uglavnom sve dobro funkcionira, [posebno za goste kojima] je tehnologija draža od papira”, kaže Rebecca iz Albuquerquea u Novom Meksiku. „Ne upotrebljavam nikakve natpise, oznake i slično jer živim u tom prostoru i jednostavno ne želim da izgleda neuredno.”

Ta značajka također omogućuje gostima da pregledavaju kućni priručnik na svojim pametnim telefonima tijekom čitavog boravka u vašem smještaju, čak i ako nemaju aktiviran paket podatkovnog prometa u vašoj državi. To vam daje mogućnost podsjetiti goste da provjere što piše u priručniku i tako izbjeći „slanje poruka tijekom noći, panične pozive i ono najgore: loše recenzije”, rekao je Neil iz Mountain Viewa u Kaliforniji.

Donosimo vam detaljne upute o tome kako na najbolji način iskoristiti kućni priručnik na Airbnbu te nekoliko provjerenih savjeta domaćina poput vas.

Kako sastaviti kućni priručnik

Na računalu:

1. Otvorite svoj(e) oglas(e)* na stranici Airbnb.com.

2. Kliknite „Uredi oglas” za oglas kojemu želite dodati kućni priručnik.

3. Kliknite „Detalji oglasa”.

4. Pored rubrike „Materijali za goste” kliknite „Uredi”.

5. U rubrici „Kućni priručnik” napišite opis, upute i sve druge informacije o smještaju i njegovim sadržajima koje smatrate da vaši gosti trebaju znati, a zatim kliknite „Spremi”.

U aplikaciji:

1. Otvorite svoj(e) oglas(e)* u mobilnoj aplikaciji Airbnb.

2. Odaberite oglas za koji želite dodati kućni priručnik.

3. U rubrici „Materijali za goste” kliknite „Kućni priručnik”.

4. Napišite opis, upute i sve druge informacije o smještaju i njegovim sadržajima koje smatrate da vaši gosti trebaju znati, a zatim kliknite „Spremi”.

*Ako ste domaćin koji ima šest ili više oglasa ili upotrebljavate Airbnbove alate za profesionalno ugošćivanje,  putem stranice s oglasima možete istodobno ažurirati kućni priručnik za više oglasa.

5 savjeta o kućnim priručnicima od naših domaćina

1. Prvo navedite lozinku za Wi-Fi

Lozinka za Wi-Fi često je prva stvar koju gosti žele znati nakon dolaska pa je mnogi domaćini navode na početku kućnog priručnika. „Svi žele znati lozinku za Wi-Fi pa ih tim podatkom pokušam privući da otvore kućni priručnik u nadi da će ga pročitati”, kaže Marit Anne iz Tromsa u Norveškoj.

2. Navedite informacije o parkiranju

Pravila i znakovi za parkiranje na ulicama znaju biti nejasni, posebno ako gosti govore drugim jezikom. Neki su nam domaćini dali primjere svojih uputa:  

  • Možete parkirati ispred bijele ograde na desnoj strani kolnog prilaza, pored živice.–Ben i Angel, Wellington, Novi Zealand
  • Nema parkirnog mjesta uz sam objekt, ali možete parkirati u susjednoj ulici [naziv ulice]. Molim vas da ne parkirate ispred objekta jer morate imati dozvolu za to i vrlo vjerojatno ćete dobiti kaznu ili će vam „pauk” odnijeti automobil.–Jann, Santa Rosa, Kalifornija, SAD

3. Napišite gostima gdje se nalaze određene stvari i kako upotrebljavati ugrađene elemente

Nakon dugog putovanja gostima će možda biti teško pronaći neke osnovne sadržaje i znati ih pravilno upotrijebiti. Domaćini Joh i Gian iz San Francisca u Kaliforniji dali su nam ove primjere:

  • Grijanje: Termostat se nalazi na zidu pored TV-a. Ne zaboravite ga isključiti kad budete odlazili.
  • WC školjka: Molimo vas da u WC školjku ne bacate ništa osim toaletnog papira. Sav ostali otpad bacajte u malu kantu za smeće.
  • Kuhinjski pribor: Posuđe i šalice nalaze se u gornjim ormarićima s obje strane mikrovalne pećnice. Pribor za jelo nalazi se u ladici lijevo od pećnice, a tave su u ormariću. Slobodno upotrijebite bilo što od navedenoga kako biste mogli pripremati ukusne obroke. Kad završite s kuhanjem, prljavo posuđe možete staviti u perilicu posuđa. Uključit ćemo perilicu kad bude puna.

 Domaćini koji iznajmljuju smještaje na udaljenim lokacijama također preporučuju da dodate upute u vezi sa smećem i vodom te druge specifične upute za tu lokaciju:

  • Smeće: Smeće stavite u veliku kantu za smeće od 120 litara koja se nalazi u podrumu. Molim vas da ne ostavljate smeće izvan kuće ili na trijemu kako ne bi došle ptice, rakuni ili druge životinje.–Kim, Upson, Wisconsin, SAD  
  • Voda i struja: Pripazite na potrošnju vode i struje. Količina tople vode ograničena je.—Fred, Placencia, Belize
  • Divlje životinje: Držite pse na uzici. U okolici ima mnogo divljih životinja.–Christina, Nevada, SAD  

4. Za kraj dodajte detaljne upute za kućanske aparate i ostale elektroničke uređaje

Domaćini poput Jessice i Henryja iz Južne Koreje žele svojim gostima iz drugih zemalja pojednostaviti korištenje kućanskim uređajima: „Dajemo im upute za uporabu mikrovalne pećnice, aparata za kavu, perilice rublja i aparata za vodu jer su svi ti uređaji postavljeni na korejski jezik!” Domaćini Joh i GIan također tvrde da su najvažnije detaljne upute:

  • Kako se spojiti na Netflix, Prime Video i druge usluge internetske televizije:

1. Uključite TV u spavaćoj sobi i pričekajte nekoliko trenutaka. Za to ćete vrijeme na ekranu vidjeti „snijeg”.

2. Nakon jedne minute pritisnite šareni gumb u obliku dijamanta.

3. Odaberite aplikaciju s kojom se želite povezati i pritisnite glavni gumb. Za Netflix upotrijebite profil „Gost” koji smo izradili samo za vas.

  • Perilica i sušilica nalaze se u ormaru pored ulaza u stan:

Perilica (dolje)

1. Napunite je odjećom, ali samo do polovice maksimalnog kapaciteta.

2. Napunite polovicu čepa deterdžentom i izlijte ga po prljavom rublju. Nije obavezno: napunite polovicu čepa omekšivačem i ulijte ga u posudu u središnjem dijelu perilice.

3. Povucite krajnji regulator na lijevoj strani perilice i zakrenite ga u smjeru kazaljke na satu kako biste odabrali program. Mi obično odabiremo ciklus „normal regular” (obično)

4. Za pokretanje perilice pritisnite regulator. Čut ćete kako se voda puni u spremniku. Ciklus „normal regular” obično traje 30 – 40 minuta.

Sušilica (gore)

1. Prije nego što ubacite odjeću, izvadite filtar, s njega uklonite sva vlakna te ga potom vratite. Sušilicu nemojte uključivati dok ne postavite filtar u pravilan položaj.

2. Pomoću krajnjeg desnog regulatora odaberite željeni program. Zakrenite ga u smjeru kazaljke na satu. Mi obično odabiremo ciklus „very dry” (vrlo suho).

3. Pritisnite gumb „On” (uključeno) i ciklus će se pokrenuti. Po završetku ciklusa čut ćete glasan zvučni signal.

5. Upute moraju biti kratke i razumljive

Na kraju spomenimo i to da mnogi domaćini naglašavaju da kućni priručnik treba biti kratak i jasan. „Ne želite da se gosti osjećaju kao da moraju hodati po jajima kako bi njihov domaćin bio zadovoljan. Pronađite odgovarajuću ravnotežu između svojih potreba i toga da se gosti osjećaju dobrodošlima u vašem domu”, savjetuje Tina iz Nanaima u Kanadi.

Kad objavite upute, gosti s potvrđenom rezervacijom moći će pristupiti vašem kućnom priručniku putem svojih pametnih telefona. Sastavljanjem ovog priručnika uštedjet ćete svoje dragocjeno vrijeme, zaštititi svoju imovinu i stvoriti preduvjete za dobivanje recenzije s 5 zvjezdica.