Om je gasten een geweldig verblijf te bezorgen, wil je er zeker van zijn dat ze optimaal kunnen genieten van alle apparaten en voorzieningen in je huis. Ook wil je er natuurlijk zelf gerust op zijn dat gasten je apparaten op de juiste manier bedienen. De Huishandleiding van Airbnb kan je met beide helpen.

Je kunt duidelijke, stapsgewijze instructies in je advertentieprofiel zetten, zodat gasten te allen tijde toegang hebben tot deze gegevens en voorzieningen kunnen gebruiken waarvoor ze zijn bedoeld. Je hoeft niet elke gast een nieuwe e-mail hierover te sturen. Door deze handleiding één keer te maken, bespaar je tijd en bescherm je je ruimte.

“Ik heb een huishandleiding opgesteld. Dit pakt eigenlijk altijd goed uit, [vooral bij gasten die] alles liever digitaal hebben dan op papier” aldus New Mexico Rebecca uit Albuquerque, New Mexico. “Persoonlijk gebruik ik geen bordjes, papierstroken of iets dergelijks, want ik woon hier en wil gewoon geen zichtbare rommel.”

Met de functie hebben gasten ook op hun smartphone, tijdens hun reis en zelfs zonder een lokaal data-abonnement toegang tot de Huishandleiding. Op die manier kun je gasten eraan herinneren om in de handleiding te kijken en hopelijk “nachtelijke sms’jes, paniekerige telefoontjes en, het ergste, slechte recensies” voorkomen, geeft Neil uit Mountain View, Californië, aan.

Hier vind je stapsgewijze instructies voor hoe je het meeste uit de Huishandleiding van Airbnb kunt halen en enkele beproefde tips van verhuurders zoals jij.

Hoe maak je een Huishandleiding

Op het internet:

1. Ga naar je advertentie(s)* op Airbnb.nl

2. Klik bij de advertentie waaraan je een Huishandleiding wilt toevoegen op ‘Advertentie bewerken’

3. Klik op ‘Advertentiegegevens’

4. Klik naast ‘Informatie voor gasten’ op ‘Bewerken’

5. Voer onder ‘Huishandleiding’ een beschrijving, instructies of andere informatie voor je gasten in over je accommodatie en de voorzieningen, en klik vervolgens op ‘Opslaan’

In de app:

1. Ga naar je advertentie(s)* in de mobiele app van Airbnb

2. Klik op de advertentie waaraan je een Huishandleiding wilt toevoegen

3. Klik onder ‘Informatie voor gasten’ op ‘Huishandleiding’

4. Voer een beschrijving, instructies of andere informatie voor je gasten in over je accommodatie en de voorzieningen, en klik vervolgens op ‘Opslaan’

*Als je een verhuurder bent die zes of meer advertenties beheert of gebruikmaakt van de professionele hulpmiddelen van Airbnb, heb je de mogelijkheid om je Huishandleidingen tegelijk bij te werken voor meerdere advertenties op je advertentiepagina.

Vijf tips van verhuurders voor je Huishandleiding

1. Begin met het wifi-wachtwoord

Het wifi-wachtwoord is vaak het eerste waar gasten om vragen als ze aankomen, dus veel verhuurders zetten die bovenaan in hun Huishandleiding. “Ze willen allemaal het wifi-wachtwoord, dus dat is mijn truc waardoor ze de Huishandleiding openen en deze hopelijk ook lezen,” aldus Marit Anne uit Troms, Noorwegen.

2. Voeg parkeerinformatie toe

Parkeerregels en borden in de straat kunnen verwarrend zijn, vooral als gasten een andere taal spreken. Sommige verhuurders gaven voorbeelden van hun instructies:

  • Je kunt parkeren voor het witte houten hek aan de rechterkant van de oprit, in de buurt van de heg.—Ben en Angel, Wellington, Nieuw-Zeeland
  • Er is geen parkeergelegenheid op het terrein, maar wel in de buurt van het appartement aan de [straatnaam]. Parkeer niet voor het gebouw, want daar heb je een vergunning voor nodig, en je krijgt dan waarschijnlijk een boete of je wordt weggesleept.—Jann, Santa Rosa, Californië, VS

3. Vertel gasten waar spullen te vinden zijn en hoe ze de voorzieningen moeten gebruiken

Na een lange reis kan het lastig zijn om de benodigdheden te vinden en te gebruiken. Verhuurders Joh en Gian uit San Francisco, Californië, gaven deze voorbeelden:

  • Verwarming: de thermostaat vind je aan de muur, dicht bij de tv. Vergeet niet om de verwarming uit te doen als je weggaat.
  • Toilet: gooi niets anders dan toiletpapier in het toilet. Er is een kleine prullenbak voor al het andere.
  • Keukenartikelen: borden en bekers zijn te vinden in de bovenste kasten aan weerszijden van de magnetron. Het bestek ligt in de lade aan de linkerkant van de oven en pannen staan in de kast. Gebruik deze gerust om een heerlijke maaltijd te bereiden. Als je klaar bent, kun je de afwas in de vaatwasser doen. Wij zetten de machine aan als die vol is. 

Verhuurders met afgelegen accommodaties raden ook aan om instructies te geven over afval, water en andere voorzieningen die uniek zijn voor het gebied:

  • Prullenbak: doe je afval in de vuilnisbak van 125 liter in de kelder. Zet geen afval buiten of op de veranda, waar vogels, wasberen en andere dieren erbij kunnen.—Kim, Upson, Wisconsin, VS.
  • Water en elektriciteit: ga bewust om met gebruik water en elektriciteit. Er is beperkt warm water beschikbaar. —Fred, Placencia, Belize
  • Wilde dieren: houd je honden aan de lijn. Er wonen veel wilde dieren in het gebied.—Christina, Nevada, VS.

4. Sluit af met stapsgewijze instructies voor apparaten en elektronica

Verhuurders zoals Jessica en Henry uit Zuid-Korea willen het voor gasten uit andere landen eenvoudig maken om hun huishoudelijke apparaten te gebruiken: “We geven informatie over het gebruik van mijn magnetron, koffiezetapparaat, wasmachine en waterdispenser, omdat die allemaal in het Koreaans zijn!” Gedetailleerde instructies zijn essentieel, voegen verhuurders Joh en Gian toe:

  • Verbinding maken met Netflix, Prime Video en andere streamingdiensten:

1. Zet de tv in de slaapkamer aan en wacht even. Je ziet dan even alleen sneeuw

2. Druk na één minuut op de meerkleurige, diamantvormige knop

3. Kies de app waarmee je verbinding wilt maken en druk op de hoofdknop. Voor Netflix mag je gebruikmaken van het “Gast”-account dat we speciaal voor jou hebben aangemaakt

  • De wasmachine en droger bevinden zich in de kast bij de ingang van het appartement:

Wasmachine (onder)

1. Vul de wasmachine met kleding tot maximaal de helft van wat er maximaal in de trommel kan

2. Vul een half dopje met wasmiddel en giet het bovenop de vuile was. Optioneel: vul een half dopje met wasverzachter en giet het in de bak in het midden van de machine.

3. Trek aan de linkerknop en draai deze met de klok mee om het programma te kiezen. Normaal gesproken gebruiken we de ‘normale’ modus

4. Om de wasmachine te starten, druk je op de knop. Je hoort dat de trommel gevuld wordt met water. Het duurt meestal dertig tot veertig minuten voordat de ‘normale’ cyclus is voltooid.

Droger (boven)

1. Verwijder het filter voordat je was in de droger doet en verwijder eventuele pluisjes voordat je het filter terugplaatst. Zet de droger nooit aan zonder het filter goed te plaatsen

2. Gebruik de uiterst rechtse knop om het programma in te stellen dat je wilt. Draai met de klok mee. Normaal gesproken gebruiken we de modus ‘zeer droog’

3. Druk op de ´aan´-knop om het programma te starten. Je hoort een luide piep als het programma klaar is

5. Houd het kort en vriendelijk

Tot slot benadrukken veel verhuurders hoe belangrijk het is om je Huishandleiding kort en bondig te houden. “Je wilt niet dat een gast het gevoel krijgt dat hij of zij over een mijnenveld moet lopen om de verhuurder tevreden te houden. Vind de juiste balans tussen jouw behoeften en ervoor zorgen dat je gasten zich thuis voelen in je woning,” aldus Tina uit Nanaimo, Canada.

Wanneer je je instructies hebt gepubliceerd, hebben bevestigde gasten toegang tot je Huishandleiding op hun smartphone. Door deze Huishandleiding één keer te maken, bespaar je tijd, bescherm je je woning en staat niets een vijfsterrenverblijf meer in de weg.