English — Español — 中文 — Deutsch — Français — Italiano —Português — 日本語 — 한국어 — русский — Nederlands

 

Wanneer jouw online ervaring ook privé geboekt kan worden, bestaat de kans dat je een familie, een vriendengroep of een groep collega’s aantrekt. Hoe bereiden de beste hosts zich voor op grote groepen van tien of meer mensen? We verzamelden hun tips voor je. 

Je op een online ervaring voor een grote groep voorbereiden 

Deze praktische tips stomen je klaar voor een ervaring voor een grote groep. 

1. Denk goed na over hoe je de tijd indeelt 

  • Voorstelronde: sommige delen van een online ervaring duren langer als de groep groter is. Overweeg je normale voorstelronde aan te passen zodat je hier niet te veel tijd aan kwijt bent. 
  • Vragenronde: het beantwoorden van vragen neemt mogelijk ook meer tijd in beslag. Het is aan te raden om tussendoor enkele vragenrondes in te plannen waarbij jij zelf vragen kunt stellen, maar ook vragen kunt beantwoorden. 

2. Bij grote groepen kan een co-host handig zijn

Veel hosts van online ervaringen krijgen bij grote groepen hulp van een co-host. Mocht je een co-host inschakelen, spreek dan vooraf het volgende af: 

  • Hoe gaan jij en je co-host om met gasten, de chatfunctie en vragen?
  • Hoe geeft je co-host feedback of behoeften van gasten aan jou door?
  • Wat verwacht je van je co-host en welke rol speelt deze persoon tijdens je ervaring? 

Meer informatie over het toevoegen en beheren van co-hosts.

3. Leer je gasten kennen

Uit recensies blijkt dat groepen het ontzettend op prijs stellen als hun host ze het gevoel geeft dat de ervaring voor ze op maat gemaakt is. Leg een paar dagen voor de ervaring contact met de hoofdgast om alvast te vragen naar de voorkeuren van de groep en te zorgen voor de juiste verwachtingen. In je bericht: 

  • vraag je naar de dynamiek en gedeelde interesses van de groep, zodat je de ervaring op hun voorkeuren kunt aanpassen
  • vraag je of er dingen zijn die de groep niet waardeert, zoals grof taalgebruik of ongepaste muziek 
  • noem je nog even de datum en het tijdstip van de ervaring
  • geef je duidelijke instructies over hoe je aan de ervaring kunt deelnemen
  • geef je nuttige informatie over de host en de ervaring die de hoofdgast door kan sturen aan de rest van de groep

4. Zorg dat de ervaring vlekkeloos verloopt voor je gasten 

Gevraagd naar verbeterpunten voor online ervaringen hebben gasten het vaak over technische problemen, zoals de beeld- en geluidskwaliteit aan de kant van de host. Loop deze informatiebronnen na, dan weet je dat je goed zit: 

 

Een ervaring voor een grote groep organiseren

Een eersteklas ervaring voor een grote groep organiseren, vraagt vaak om een paar aanpassingen. Naast deze tips voor onvergetelijke momenten raden we je het volgende aan: 

 1. Wees op tijd: geef jezelf 10 tot 15 minuten voor de ervaring begint om je goed voor te bereiden.  Je kunt deze tijd bijvoorbeeld gebruiken om de ervaring even door te spreken met de gast die de ervaring voor de groep heeft geboekt. 
 2. Deel je passie: hosts van vijfsterrenervaringen beginnen hun verhaal vaak door meer over zichzelf en hun expertise te vertellen. Met een goed verhaal en leuke anekdotes houd je de aandacht van de groep vast en het enthousiasme hoog. 
 3. Zorg voor de juiste verwachtingen: gasten willen graag vooraf weten hoe en wanneer ze gevraagd worden om actief aan de ervaring deel te nemen, wanneer ze hun camera en microfoon moeten in- of uitschakelen en wanneer ze vragen kunnen stellen. 
 4. Moedig gasten aan om actief mee te doen: veel ervaringen zijn interactief, zodat gasten hun aandacht erbij houden. Zo zorg je hiervoor: 
  • Houd tijdens de ervaring regelmatig een vragenronde, noem je gasten bij naam en vraag ze om hun vragen hardop voor te lezen. 
  • Geef je gasten de tijd om ook met elkaar in gesprek te gaan. 
  • Gebruik Zoom-functies zoals polls en reacties om je gasten bij de ervaring betrokken te houden. Voor jou is dit bovendien goede feedback. 
  • Moedig gasten aan om hun camera’s in te schakelen. 
  • Niet elke gast wil en kan misschien in beeld komen, maar je kunt aan het begin een vrijwilliger vragen om te vertellen hoe diegene thuis aan de activiteit meedoet.
  • Moedig de minder actieve gasten aan om ook mee te doen via de chatfunctie of door te reageren via Zoom.
 5. Sluit af met een knaller: veel hosts met vijfsterrenervaringen weten hun gasten op het einde te verrassen met iets opvallends.
 6. Laat naderhand van je horen: na afloop van de ervaring kun je alle deelnemers nog even een bedankmailtje sturen, of nuttige tips of informatiebronnen met ze delen.

 

We hopen dat je iets aan deze tips hebt, maar natuurlijk bepaal je altijd zelf hoe je jouw ervaring vormgeeft.