Als je naar Hawaï gaat, is dat niet alleen voor de stranden, de golven en de vulkanen. Er is iets dat nog veel dieper en mooier kan zijn, als je op zoek gaat naar de echte ‘Leef Aloha’-ervaring. Duik in de overvloed van alles wat deze eilanden te bieden hebben, dan kun je je—of je nu een weekend of een maand blijft—echt thuis voelen in het paradijs. Hier zijn een paar tips om dat te doen:

1. Ontdek wat het betekent om Aloha te leven.
Aloha is een woord met allerlei letterlijke betekenissen: hallo, tot ziens, liefde. Maar voor de mensen die op Hawaï leven is het niet alleen een begroeting of afsluiting van de zin. Het is een manier van leven. Aloha staat voor het vanzelfsprekend delen van de mango’s in je achtertuin met de buren, of het ontmoeten van een bezoeker en die uitnodigen voor een kampvuur op het strand met je vrienden. Eigenlijk komt het neer op een ander Hawaïaans woord: kokua, wat betekent dat je helpt zonder dat je erom gevraagd hoeft te worden.

2. Neem de flora en fauna in je op.
Hawaï is 4000 kilometer verwijderd van elk ander land. Daarom heeft het land een super uniek en fragiel ecosysteem met meer dan 3000 inheemse plant- en diersoorten. Een manier om al dit weelderige groen te zien is vanuit de lucht, in een helikopter. Je kan natuurlijk ook een boerderij, een kleine markt langs de weg of een boerenmarkt bezoeken. Zo kun je van heel dichtbij fascinerende dingen leren over het lokale en tropische eten. Wist jij bijvoorbeeld dat als je een cacaoboon opent er een soort witte pulp rondom de bonen zitten, wat smaakt als een combinatie van kokos, chocolade en citroen? Nu weet je het in ieder geval.

3. Ga surfen. Maar echt.
Hawaii-VR_Hawaii_day03_Elliott_151105_0612_Blog

Het is een ding om een simpele surfles te nemen tijdens je verblijf in Hawaï. Maar het is iets anders als je er serieus mee aan de slag gaat. Sta elke morgen vroeg op. Leen een beginners schuimboard van je verhuurder of vraag ze waar je er het beste een kan huren. Ga het water in en bleef een paar uur met je board op open zee. Zelfs als je nog helemaal geen golf kunt pakken, zul je misschien langzaam het magische gevoel krijgen dat ervoor zorgt dat surfers al jarenlang naar deze eilanden komen.

4. Direct vanuit de oceaan op je bord.
Er zijn niet veel dingen bevredigender dan naar de lokale vismarkt te gaan, een heerlijke verse Ahi te kopen, je barbecue op te stoken en lekker te grillen terwijl de zon langzaam ondergaat in de zee. Als toetje kan je dan nog even wandelen om schaafijs te halen—ook niet vervelend.

5. Neem een buitendouche.
Het maakt niet uit welk eiland je bezoekt, er is een lange traditie van baden in de openlucht en bijna elk huis heeft een buitendouche. Sommige mensen beschikken zelfs over de heilige graal van tropische ontspanning: een buitenbad. Of het nu is om het rode stof (het zit overal!) van je voeten af te spoelen na een wandeling, of om je haar te wassen met Awapuhi (een gember bloem waar natuurlijke shampoo uitkomt als je er in knijpt!)—het gevoel van douchen in de zon, in de regen, in de wind is onbeschrijfelijk.

6. Vind een plek die je thuis kan noemen.
Hawaii-VR_Hawaii_day02_Elliott_151104_1621_Blog

Hoe vaker je op Hawaï komt, hoe meer je je thuis zult voelen, zo is het met elke bestemming natuurlijk.