Alles in Kopenhagen lijkt design te ademen. De moderne metrostations. De kleine koffietentjes, de bijzondere winkeltjes. Zelfs de mensen lijken zo uit een designer catalogus te zijn weggelopen. Het is echt overal en de redelijke huurprijzen zorgen ervoor dat allerlei jonge ondernemers hier goed van start kunnen gaan, waardoor de straten gevuld zijn met onafhankelijke, lokale winkels in plaats van grote massa-geproduceerde merken. Ja, het leven is hier behoorlijk goed… om te zien en om in te leven. Het is dan ook geen verrassing dat de hele wereld weg is van Kopenhagen.

Een van die onafhankelijke (en bloeiende) Kopenhaagse merken is Samsøe & Samsøe, een modebedrijf dat zich kenmerkt door een unieke en herkenbare Scandinavische stijl. De ontwerper van hun mannenlijn, Gitte Wetter, weet precies waar ze moet zijn om creatieve inspiratie op te doen en kent de verborgen juweeltjes en populaire favorieten van haar woonplaats als geen ander. We vroegen haar om ons te laten zien waar ze haar ideeën opdoet, waar ze van de stad geniet en naar welke plekken zij haar vrienden meeneemt die nog nooit in Kopenhagen zijn geweest.

Central Hotel Café
Gitte : Het kleinste café van de wereld ligt in Vesterbro. Zoals de naam al zegt, is het een heel klein café en hotel met slechts één kamer. Ik kom er vaak en drink hier een kop koffie met vrienden of neem er een mee voor onderweg. Er zijn slechts vier of vijf zitplaatsen dus het is al snel druk en het is moeilijk om een plek te vinden.

locallens_copenhagen_svensson_15054_0047

Louisiana Museum

Gitte: Ik kom telkens weer terug naar dit fantastische kunstmuseum. Ik heb over de wereld gereisd en ontzettend veel verschillende kunstmusea bezocht maar het Louisiana Museum staat nog altijd bovenaan mijn lijstje, zowel vanwege de architectonische schoonheid als de fantastische tentoonstellingen. Ik kom hier vaak om inspiratie op te doen voor mijn werk.

locallens_copenhagen_svensson_15054_0004

Frederiksberg Rommelmarkt

Gitte: In de zomermaanden is hier elke zaterdag van 8 tot 14 uur een tweedehands markt. Hier kun je echt van alles vinden! Het is een leuke manier om je zaterdag door te brengen.

V1 Gallery, Kødbyen

Gitte: Kopenhagen zit vol met kleine interessante galerijen. Een van mijn favorieten is V1 Gallery in Kødbyen, ook wel de ‚Meatpacking District’ van Kopenhagen. Het is een broedplaats voor jonge en veelbelovende kunstenaars, zowel Deense als internationale, die de afgelopen jaren bekendheid hebben gekregen zoals Richard Colman, Wes Lange, Husk Mit Navn en Troels Carlsen.

locallens_copenhagen_svensson_15054_0089

20A, Nørrebro

Gitte: Ravnsborggade in Nørrebro is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden en je vindt hier gezellige restaurants, tweedehands winkels en bars. 20A is een sfeervol restaurant waar je eenvoudig en lekker kunt eten. Hier kun je op een warme zomeravond heerlijk buiten op het terras zitten met een goed glas wijn.

Amagerfælled, Amager:

Gitte: Laatst heb ik een fietstocht gemaakt door de wijk Amager en het natuurgebied Amagerfælled, een prachtige groene oase middenin de stad. Het is net voorbij het nieuwe Ørestad, waar de Deense architect Bjarke Ingels een paar unieke appartementencomplexen heeft gebouwd zoals VM-Bjerget en 8 Tallet. Je vindt bij Amagerfælled ook de beste ijssalon van de stad, Ismageriet in Kongelundsvej. Niet alleen is het ijs hier fantastisch, maar ook de plek zelf, die geheel in jaren ’50 stijl is ingericht.

locallens_copenhagen_svensson_15054_0022

Loppen, Christiania

Gitte: Muziek is heel belangrijk in mijn leven en ik ga vaak naar concerten. Loppen is één van de poppodia waar je echt de beste sfeer vindt die Kopenhagen te bieden heeft. Het is een klein podium waar onbekende en redelijk bekende bands optreden. Er komen allerlei soorten mensen naar deze locatie en voor mij is het een goede bron van inspiratie voor mijn werk. Loppen is in de wijk Christiania, dat zelf ook een bezoekje waard is.

locallens_copenhagen_svensson_15054_0026

 

Værnedamsvej, Vesterbro / Frederiksberg

Gitte: Ik woon in Værnedamsvej. Het is een hele gezellige straat die je op vele manieren aan Parijs doet denken, vol met cafés, restaurants en winkels. Als je gaat winkelen, bezoek dan onze Samsøe & Samsøe winkel, Dora Interior en een van de schattige kleine bloemenwinkeltjes. Voor lunch is Granola echt een aanrader.

locallens_copenhagen_svensson_15054_0054

locallens_copenhagen_svensson_15054_0070

Kind of Blue, Ravnsborggade, Nørrebro

Gitte: Kind of Blue is een heel relaxte bar waar ik vaak met mijn collega’s heen ga voor een drankje na het werk. Er is een ontspannen sfeer met old school rockmuziek op de achtergrond. In de zomer kan ik hier uren op het terras doorbrengen.

locallens_copenhagen_svensson_15054_0093


Met speciale dank aan Gitte Wetter en Mia Kappelgaard, bewoners van Kopenhagen en designers voor het Deense modehuis SAMSØE & SAMSØE.