Bij het Oktoberfest, het grootste volksfeest ter wereld, is het net als bij vele andere dingen in het leven: je vindt het òf geweldig, òf je vindt er helemaal niets aan. Het vindt al sinds 1810 plaats op de Theresienwiese in München, en elk jaar komen er maar liefst 6 miljoen bezoekers van over de hele wereld naar toe. Onder de vele bierliefhebbers worden er deze herfst naast de Beiers en andere Duitsers ook zo’n 200.000 bezoekers uit Italië en de VS verwacht, evenals 150.000 bezoekers in Beierse traditionele kleding uit Groot-Brittannië, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Ierland, Frankrijk en Zwitserland.

Op deze plek, die door de plaatselijke bevolking liefkozend “de weiden” wordt genoemd, komen mensen van alle leeftijden, studenten en gezinnen, plattelandsboeren en stadsmensen, academici en fabrieksarbeiders samen. Mensen met verschillende achtergronden eten, drinken en vieren het festival hier traditiegetrouw samen.

De cijfers zijn verbijsterend: elk jaar wordt er 7,4 miljoen liter bier gedronken en worden er 510.000 gebraden kippen, 59.000 varkens en verschillende andere delicatessen verorberd, zowel in als rond de biertenten. De legendarische muziek die er gespeeld wordt zorgt voor een ongelooflijke sfeer in de 14 biertenten; de serveerders en serveersters bedienen met een glimlach de vele feestvierders, ook al dragen ze schijnbaar onmogelijk zware ladingen eten en drinken. Het is dus geen wonder dat ‘de weiden’ elk jaar rond half september een ander leven gaan leiden en veranderen in een wereld van bier, worst en suikerspin die in niets op het gewone dagelijkse leven in de stad lijkt.

Onze stadsgids uit München, Werner, kwam eerlijk gezegd niet uit Beieren, maar toch wil hij het Oktoberfest voor geen goud missen en betekent het voor hem evenveel als Kerstmis en Nieuwjaar samen.locallens_Munich_Stradtmann_060915_0231.RET

Nadat hij in Keulen, Sydney en Londen had gewoond, beschouwt hij München, het “Monaco van Beieren”, nu als zijn nieuwe thuis. Hij houdt van architectuur en is een distributeur van stukken uit de Vitra designcollectie, maar elk jaar trekt hij steevast zijn lederhosen aan om samen met zijn vrienden tijdens het Oktoberfest een paar bierpullen achterover te slaan.

Tijdens de eerste halte van onze korte rondleiding door München trakteert Werner ons op een stevig ontbijt met witte worst, en daar vertelt hij ons dat hij gek is op interieurontwerp.locallens_Munich_Stradtmann_060915_0202.RETHij vindt meubels een van de mooiste dingen die er zijn. Op de jonge leeftijd van 17 jaar kocht deze leerling-timmerman zijn eerste designmeubelstuk, een Tizio-lamp van Richard Sapper. We kletsen wat over pakken van Dries van Noten en Sydney (zijn favoriete stad), maar komen steeds weer terug op architectuur en interieur.

Elk jaar verblijven er bezoekers van het Oktoberfest in het prachtig ingerichte appartement van Werner in de wijk Wagner, vol originele stukken van Eames en andere waardevolle kleinigheden. Hij geeft trouwens graag tips over hoe volgens hem het perfecte bezoek aan München eruit ziet. Tijdens het Oktoberfest heeft de hoofdstad van Beieren immers veel meer te bieden dan alleen maar fanfares en ‘Brotzeitbrettl’ (een traditioneel gerecht met brood, kaas en vleeswaren).

“Het gebeurt vaak dat je (als je al een goed aantal bierpullen op hebt) één van de beste tenten op het Oktoberfest, de Wijntent, niet meer in kunt komen omdat die zo vol zit dat ze wordt “gesloten wegens drukte”. Ook ‘de weiden’ sluiten elke avond om 22.30 uur. Als je het even hebt gehad met lederhosen en brogues, en de perfecte bar zoekt om een leuke dag in af te sluiten, dan is ‘Die Registratur‘ in de Müllerstraße een aanrader. Een stijlvol interieur, leuke mensen en lekkere drankjes. Een van mijn favorieten is de Regi Fashioned: een elegant drankje op basis van whisky met Auchentoshan Single Malt, Frangelico, donkere chocolade en suiker, en ze roeren er zo lang in dat je duizelig wordt door er alleen maar naar te kijken.”locallens_Munich_Stradtmann_060915_0017.RETOp weg naar ‘de weiden’ ontbijt ik heel graag in de ‘Aroma Kaffeebar‘ in de wijk Glockenbach. Jürgen, de eigenaar, heeft lang in Californië gewoond. Daarom vind je in deze zaak naast lekkere broodjes en heerlijke cakes ook coole en soms volledig absurde souvernirs: Sleutelhangers die licht geven in het donker, glitterlolly’s, gin uit München, baardolie voor hipsters, wierook, in Berlijn geroosterde koffiebonen.”locallens_Munich_Strdm_060915_0374.RET

“Ik houd van een lekker drankje. Als ik echt zin heb in iets speciaals, ga ik naar een Späti (een kleine nachtwinkel waar je drank en snacks kunt kopen) op de Gärtnerplatz die ‘Szenedrinks‘ heet. De zaak wordt gerund door Helmut en Franz, en iets zegt me dat ze enorme fans van Cher zijn. Want telkens als ik er kom, speelt er op televisie een oud Cher-concert uit de jaren ’80. Je vindt er een groot aanbod aan dranken met 100 verschillende soorten gin en ambachtelijke bieren. Hier heb ik trouwens de beste gin ontdekt die er in Duitsland wordt gemaakt. De ‘Siegfried Rheinland Dry Gin‘ kreeg in 2015 de ‘World Spirits Gold Medal’.locallens_Munich_Stradtmann_060915_0490.RET

“In München vind je een heleboel oude Beierse tradities. Vooral als je naar de Isartor stadspoort gaat, kom je heel wat tradities tegen. De ‘Turmstüberl‘ is een antiekmarkt, restaurant en café in één. De typische stevige gerechten, kitsch en kunst worden hier tot een unieke sfeer gecombineerd. Ik ben dol op de gekke details waarmee deze kamer is afgewerkt. Er hangt een waarschuwingsbord op de deur: ‘Vrouwenclub. Opgepast, de huisbazin kan bijten’. Betreden op eigen risico!”

“Van sommige plekjes kan ik maar niet genoeg krijgen. Als je een heel weekend lang op het Oktoberfest bierpullen hebt geleegd en je hoofd wat zwaar aanvoelt, dan kan een uitstapje naar het Olympiapark je er weer bovenop helpen. Te midden van dit schilderachtige parklandschap reikt de Olympische Toren wel 290 meter hoog. Ik houd van zijn futuristische jaren ’70-stijl. Ik kwam hier als kind al en genoot daarboven dan altijd van het uitzicht. Vanuit het restaurant zie je de hele stad. Uniek in zijn soort!”locallens_Munich_Stradtmann_060915_0610.RET