Όταν η Els, μια Superhost από τη Ρώμη, διάβασε για το πρόγραμμα Open Homes της Airbnb, ενδιαφέρθηκε και αποφάσισε να εγγραφεί στο πρόγραμμα. Έχει υποδεχτεί ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο στο σπίτι της, αλλά ήξερε ότι προσφέροντας σε πρόσφυγες ένα προσωρινό μέρος για να μείνουν όσο εγκαθίστανται στις νέες κοινότητές τους θα ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία φιλοξενίας. Όταν επικοινώνησαν μαζί της από το Refugees Welcome Italia σχετικά με τη φιλοξενία του Fode, ενός νεαρού από το Μάλι, στον οποίο αναγνωρίστηκε πρόσφατα το καθεστώς πρόσφυγα, ενθουσιάστηκε με την ευκαιρία να έχει θετική επίδραση στη ζωή κάποιου. Η εμπειρία κατέληξε να είναι μετασχηματιστική και για τους δύο.

Η Els έχει υποδεχτεί επισκέπτες από όλο τον κόσμο

Η Els ένιωθε αγχωμένη και ενθουσιασμένη που θα φιλοξενούσε τον Fode. Ως Βελγίδα που ζούσε στη Ρώμη, ήξερε πώς είναι να ξεκινάς μια νέα ζωή σε ένα παράξενο μέρος, και ήθελε να προσφέρει την ιταλική φιλοξενία που είχε λάβει στο παρελθόν. Με τη βοήθεια της Sara, μιας εργαζόμενης από το Refugees Welcome Italia, ήταν προετοιμασμένη με το τι να περιμένει, και ήξερε ότι η Sara θα ήταν εκεί για υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια.

Η Sara από το Refugees Welcome πήγε μαζί με τον Fode, την Els και τους γείτονές της για ένα δείπνο σε εξωτερικό χώρο

Όταν η Els γνώρισε τον Fode, δημιουργήθηκε ένας δεσμός. Ο Fode έχει την ίδια ηλικία με τον γιο της Els και ένιωσε “μητρικό ένστικτο” απέναντί του καθώς μοιράστηκε το ταξίδι του μαζί της. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Fode, από ξένοι έγιναν οικογένεια. Οι γείτονές της έγιναν επίσης μέρος της ζωής του Fode. Όπως αγκάλιασαν την Els όταν πρωτομετακόμισε από το Βέλγιο, έδειξαν την ίδια φιλοξενία και αγάπη στον Fode. Όταν η Els έλειπε, ο Fode συχνά περνούσε χρόνο με τους γείτονες από πάνω, δοκιμάζοντας ιταλικά πιάτα και μαθαίνοντας περισσότερα ο ένας για την κουλτούρα του άλλου.

Ο Fode λέει ότι το να μένει με την Els ήταν οι πιο ευτυχισμένες του στιγμές από τότε που ήρθε στην Ιταλία. Ξαφνιάστηκε που όλοι αυτοί οι Ιταλοί τον φρόντισαν, όχι επειδή ήταν υποχρεωμένοι, αλλά επειδή ήθελαν. Το να ξεκινάς μια νέα ζωή είναι τρομακτικό, αλλά η καλοσύνη κάποιου άλλου μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η εμπειρία αυτή είχε διαρκή αντίκτυπο τόσο στη ζωή της Els όσο και στη ζωή του Fode.

Η Els και ο Fode ετοιμάζουν γεύμα με τους γείτονές της

Γίνετε μέλος μιας αναπτυσσόμενης κοινότητας που πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει έναν ασφαλή χώρο που να θεωρεί σπίτι. Εγγραφή: airbnb.com/openhomes.

Πληροφορίες για το Refugees Welcome Italia

Το Refugees Welcome Italia (RWI) είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, ως μέρος του διεθνούς δικτύου υποδοχής προσφύγων Refugees Welcome, προκειμένου να ταιριάξει τους πρόσφυγες με τους ντόπιους (οικογένειες, ζευγάρια, εργένηδες) που θέλουν να τους φιλοξενήσουν προσωρινά.