Kvaliteta fotografija može znatno utjecati na rezultate vašeg oglasa. Oglasi s kvalitetnijim fotografijama općenito se ističu u rezultatima pretraživanja i ostvaruju više rezervacija.

Naše istraživanje pokazalo je da su fotografije jedna od tri najvažnije stavke koje gosti uzimaju u obzir prilikom traženja smještaja. Podaci iz istraživanja provedenog 2016. koje je obuhvaćalo više od 100.000 oglasa pokazali su da smještaji s profesionalnim fotografijama obično imaju 28 % više rezervacija, mogu odrediti 26 % višu cijenu noćenja te ostvaruju 40 % veću zaradu.

Srećom, nije vam potrebna skupa oprema za fotoaparate, godine fotografskog iskustva pa čak ni puno vremena da sami snimite fotografije koje izgledaju poput profesionalnih. Sve što vam treba je pametni telefon, sat ili dva slobodnog vremena te savjeti za snimanje i obradu fotografija koje vam donosimo u nastavku.

Razvijamo i neke nove načine da vam u tome pomognemo. Uskoro ćemo predstaviti novi alat koji će označavati fotografije u vašim oglasima za koje postoji vjerojatnost da negativno utječu na vaše rezultate. Te ćete fotografije moći zamijeniti kvalitetnim fotografijama koje sami snimite.

Stoga vas želimo ohrabriti i pomoći vam da sami snimate fotografije svog smještaja. Ovih šest savjeta pomoći će vam da to i ostvarite.

  1. Odaberite dobar trenutak za fotografiranje

Dobro osvjetljenje razlog je zbog kojega neka prostorija može izgledati tamno i turobno, a druga toplo i ugodno. Fotografirajte isključivo tijekom dana, kad je prirodno svjetlo najjače. Rastvorite zavjese kako bi sunčeva svjetlost ispunila prostoriju i prema potrebi upalite svjetiljke kako biste osvijetlili tamne kutove. Izbjegavajte upotrebu bljeskalice jer fotografije mogu izgledati neprirodno.

Važna napomena za profesionalne fotografije:  na zaslonu telefona kažiprstom dodirnite različita mjesta u  prostoriji kako biste pronašli idealnu svjetlinu. Na zaslonu dodirujte različite dijelove prostorije dok ne postignete odgovarajuće osvjetljenje.

  1. Prilagodite postavke na svom iPhoneu

U nastavku nudimo tri brza načina na koje možete maksimalno iskoristiti funkcije iPhonea:

  • Uključite opciju Rešetka: otvorite Postavke i rubriku Kamera.
  • Isključite bljeskalicu: otvorite aplikaciju Kamera. Dodirnite ikonu munje u gornjem lijevom kutu i odaberite „Isklj.”.
  • Provjerite je li vam kamera postavljena na opciju „Foto”: iPhone vam omogućuje i snimanje videozapisa, usporenih snimki i drugih vrsta snimki. Ipak, za snimanje fotografija smještaja najprikladnija je osnovna opcija „Foto”. Uključite je u samoj aplikaciji Kamera pomičući izbornik opcija na dnu zaslona. Pomaknite opciju „Foto” u sredinu. Kad je uključena, označena je žutom bojom.

Važna napomena za profesionalne fotografije: ne morate imati isključivo proizvod tvrtke Apple da biste snimili kvalitetne fotografije; slobodno upotrijebite uređaje sa sustavom Android i ostale pametne telefone. No, budući da većina domaćina na Airbnbu posjeduju iPhone, htjeli smo istaknuti njegove funkcije.

  1. Osmislite dobar kadar

Ključno je pronaći pravo mjesto i kut iz kojeg ćete fotografirati smještaj. Imajte na umu ova tri savjeta za uspješne fotografije:

Da! Držite telefon ravno i u vodoravnom položaju.

Nemojte podizati telefon iznad glave kako biste dobili bolju perspektivu niti ga držati pod nekim kutom.

Prema potrebi se sagnite ili kleknite kako bi glavni komad namještaja u prostoriji bio u središtu fotografije te postavljen okomito i uspravno. To znači da u spavaćim sobama krevet treba biti u sredini fotografije, a u dnevnom boravku kauč ili nešto slično.

Važna napomena za profesionalne fotografije: ako imate iPhone, iskoristite opciju Rešetka kako biste lakše snimili ravnu fotografiju. Poravnajte rešetku sa zidom ili komadom namještaja, primjerice s noćnim ormarićem.

  1. Neka bude dovoljno fotografija

Vaš bi oglas trebao prikazati smještaj u cijelosti: što točno potencijalni gosti mogu očekivati? Ako u oglasu imate veći broj fotografija smještaja, gosti mogu znati što mogu očekivati, a time ćete i privući goste koji traže smještaj poput vašega. Airbnbov tim fotografa preporučuje da dodate tri do pet fotografija svake prostorije kojoj će gosti imati pristup.

Važna napomena za profesionalne fotografije: svaku prostoriju snimite iz različitih kutova kako bi si gosti mogli predočiti cijeli prostor.

  1. Nemojte zanemariti detalje

Gosti vole sitnice koje vaš prostor čine jedinstvenim, primjerice kolaž fotografije s godišnjeg odmora koje se nalaze na zidu u hodniku ili starinski prekrivači u spavaćoj sobi. Ako fotografirate takve detalje, vaš će se oglas bolje istaknuti.

Važna napomena za profesionalne fotografije: držite telefon blizu detalja koji želite fotografirati. Ako dodirnete taj detalj na zaslonu telefona, kamera će ga izoštriti, a pozadinu zamagliti kako bi se dodatno istaknuo glavni predmet na fotografiji.

  1. Obradite fotografije pomoću alata za uređivanje

Ako vam na nekim fotografijama osvjetljenje nije baš najbolje, ne brinite. Alati za obradu koji su ugrađeni u većinu digitalnih fotoaparata mogu vam pomoći da ih poboljšate.

Da biste uredili fotografije na svom iPhoneu, odaberite bilo koju fotografiju iz albuma, a zatim kliknite na Uredi u gornjem desnom kutu. (Napomena: ako fotografiju uređujete izravno u aplikaciji Kamera, gumb Uredi pojavit će se na dnu zaslona.)

Gotovo svaka fotografija može se poboljšati podešavanjem svjetline, kontrasta i zasićenosti.

Svjetlina: većina kamera automatski podešava svjetlinu, stoga usmjerite kadar prema dijelu prostorije sa srednje jakom svjetlinom, tj. nemojte ga usmjeriti prema najosvjetljenijem prozoru ili najtamnijem kutu. Čak i ako primijenite to pravilo, većinu fotografija snimljenih u zatvorenom prostoru treba dodatno posvijetliti tijekom obrade.

Za podešavanje svjetline na kameri iPhonea otvorite funkcije uređivanja fotografija i odaberite ikonu malog sata na dnu zaslona. Kliknite na strelicu prema dolje kako biste otvorili izbornik Svjetlo, zatim odaberite Svjetlina i pomoću klizača podesite razinu svjetla na fotografiji. Imajte na umu da fotografije moraju biti vjerodostojne, pa stoga podesite svjetlinu onoliko koliko je potrebno da poboljšate fotografiju, a da ona ipak prikazuje stvarni izgled prostora.

Slobodno istražite i druge opcije obrade fotografija kako biste vidjeli koje vam se najviše sviđaju. Samo nemojte pretjerivati! Vaše fotografije moraju privući goste i biti ispunjene svjetlom, ali također bi trebale izgledati prirodno.

Kontrast: razlika između svijetlih i tamnih dijelova na fotografiji stvara kontrast. Premalo kontrasta čini fotografiju blijedom i monotonom. S druge strane, ako je kontrast prejak, fotografije mogu biti nejasne ako su tamni dijelovi pretamni, a svijetli dijelovi presvijetli. Već i neznatnim pojačavanjem kontrasta može se postići živahnija fotografija.

Na iPhoneu se opcija podešavanja Kontrast također nalazi u izborniku Svjetlo. Pojačajte kontrast onoliko koliko je potrebno da se osvijetle ključni elementi na fotografiji i da se stvori dojam dubine prostora.

Zasićenost: ona se odnosi na intenzitet boje na fotografiji. Povećanje zasićenosti jednostavan je način povećanja intenziteta fotografije, no vrlo je lako pretjerati u tome.

Da biste podesili intenzitet boja na slici, otvorite izbornik Boja koji se nalazi ispod izbornika Svjetlo i izaberite opciju Zasićenost; otvorit će se klizač za podešavanje na dnu zaslona.