De kwaliteit van je foto’s kan een grote invloed hebben op hoe goed je advertentie presteert. Advertenties met foto’s van hogere kwaliteit vallen over het algemeen op in de zoekresultaten en worden vaker gereserveerd.

Ons onderzoek heeft uitgewezen dat foto’s een van de drie belangrijkste dingen zijn waar gasten naar kijken bij het zoeken naar een plek om te verblijven. Gebaseerd op een studie uit 2016 van meer dan 100.000 Airbnb-advertenties, kregen degenen met professionele foto’s 28% meer reserveringen, konden ze een tarief van 26% meer per nacht in rekening brengen en de totale inkomsten met 40% verhogen.

Gelukkig heb je geen dure camera-apparatuur, jarenlange fotografie-ervaring of zelfs tonnen tijd nodig om je eigen professioneel ogende beelden te maken. Alles wat je echt nodig hebt is een smartphone, een paar uur vrije tijd en onderstaande tips voor het maken en bewerken van foto’s.

We werken ook aan meer manieren om jou te helpen. Binnenkort zullen we een nieuwe tool lanceren, die de foto’s in je advertenties zal markeren die een negatieve invloed kunnen hebben op je prestaties. Je kunt deze vervangen door zelfgemaakte foto’s van hoge kwaliteit.

Daarom willen we je het vertrouwen geven om mooie foto’s van je ruimte te maken. Deze zes tips zullen je daarbij helpen.

1. Kies het juiste moment

Een goede belichting maakt het verschil tussen een kamer die er donker en somber uitziet en een kamer die er warm en gezellig uitziet. Neem alleen overdag foto’s, wanneer het natuurlijk licht het meest helder is. Open je gordijnen of jaloezieën om de zon binnen te laten, en zet indien nodig lampen aan om donkere hoeken te verlichten. Vertrouw niet op een flits, omdat dit je foto’s er hard kan laten uitzien.

Professionele fotografieregel om te onthouden: tik met je wijsvinger op verschillende delen van de kamer op je scherm om de ideale helderheid te vinden. Klik overal in de kamer om de verlichting precies goed te krijgen.

2. Optimaliseer je iPhone

Hier volgen drie manieren om gemakkelijk het meeste uit een Apple iPhone te halen:

  • Schakel de rasterweergave in: je kunt dit in je Instellingen aanpassen onder Camera.
  • Zet je flits uit: Open je Camera app. Tik op het bliksemschicht-icoontje in de linkerbovenhoek en selecteer ‘uit’.
  • Zorg ervoor dat je camera op de ‘foto’-instelling staat: je iPhone laat je ook toe om video’s, slow-motion en andere soorten beelden te maken. Voor het maken van advertentiefoto’s werkt de standaardinstelling ‘foto’ echter het beste. Zet deze aan in de app van je camera door het menu met opties aan de onderkant van je scherm aan te passen. Schuif ‘foto’ naar het midden. Het wordt geel gemarkeerd.

Professionele fotografieregel om te onthouden: Je hebt absoluut geen product van Apple nodig om geweldige foto’s te maken – Android-telefoons of andere smartphones werken net zo goed. Maar aangezien de meeste Airbnb-verhuurders ons verteld hebben dat ze een iPhone gebruiken, willen we aandacht besteden aan deze functies.

3. Zet een sterke opname in scene

Het vinden van de juiste plaats en hoek van waaruit je je woning kunt fotograferen, is essentieel. Onthoud deze drie tips voor succes:

Doen… Houd je telefoon recht en horizontaal.

Niet doen… Houd je telefoon boven je hoofd om een beter beeld te krijgen of houd hem onder een hoek.

Doen… Hurk of kniel, indien nodig, om het belangrijkste meubelstuk in de kamer gecentreerd en verticaal recht te krijgen. In slaapkamers betekent dit dat je je op het bed moet concentreren, maar in woonkamers misschien op de bank.

Professionele fotografieregel om te onthouden: Als je een iPhone gebruikt, maak dan gebruik van de rasterweergave om er zeker van te zijn dat je opname recht is. Zet de lijnen van het raster op een muur of een meubelstuk, zoals een nachtkastje.

4. Gebruik meerdere foto’s

Je advertentie moet een compleet verhaal vertellen: Wat kunnen potentiële gasten precies van je ruimte verwachten? Door genoeg foto’s van je woning in de advertentie op te nemen, help je verwachtingen te schetsen en trek je de juiste gasten naar je ruimte. Airbnb’s fotografieteam raadt aan om drie tot vijf foto’s op te nemen van elke kamer die gasten kunnen gebruiken in je woning.

Professionele fotografieregel om te onthouden: Maak foto’s vanuit verschillende hoeken van elke kamer om een volledig beeld te geven.

5. Vergeet de details niet

Gasten zien graag de details die je ruimte uniek maken: de collage van vakantiefoto’s die in je hal hangt of de stapel antieke quilts in je slaapkamer. Door foto’s van deze details te laten zien, valt je advertentie eerder op.

Professionele fotografieregel om te onthouden: Houd je telefoon dicht bij het detail dat je wilt laten zien. Raak het object op je scherm aan en de camera van je telefoon zal erop scherpstellen, terwijl de achtergrond meestal wordt vervaagd om het belangrijkste object nog meer naar voren te brengen.

6. Je foto bewerken

Maak je geen zorgen als je voor sommige foto’s niet het juiste licht kreeg. Met de bewerkingsprogramma’s die je bij de meeste digitale camera’s krijgt, kun je de foto’s nog optimaliseren.

Als je een foto op je iPhone wilt bewerken, selecteer je een foto uit je fotobibliotheek en klik je vervolgens op Bewerken in de rechterbovenhoek. (Als je een afbeelding rechtstreeks bewerkt in de app van je camera, verschijnt de knop Bewerken onderaan je scherm.)

Je kunt bijna elke foto verbeteren door de helderheid, het contrast en de verzadiging aan te passen.

Helderheid: De meeste camera’s passen de helderheid automatisch aan, dus richt je opname naar een deel van de kamer met gemiddelde helderheid, dus niet het helderste raam of de donkerste hoek. Toch gaan de meeste binnenfoto’s erop vooruit door naderhand de verlichting nog wat aan te passen.

Om de helderheid op de camera van je iPhone aan te passen, open je de bewerkingsfuncties voor een afbeelding en selecteer je het kleine klok-icoontje onderaan je scherm. Klik op de pijl naar beneden om het menu voor de belichting te openen, klik vervolgens op Helderheid en gebruik de schuifbalk om het lichtniveau in je afbeelding aan te passen. Houd er rekening mee dat je nog steeds wilt dat de foto’s een reflectie van de werkelijkheid zijn, dus pas de helderheid genoeg aan om je afbeelding te verbeteren, terwijl je toch de ruimte nauwkeurig weergeeft.

Je kunt ook andere aanpassingen maken om te zien wat je het mooiste vindt. Denk eraan om niet te overdrijven. Je wilt dat je foto’s uitnodigend en licht zijn, maar ze moeten er ook natuurlijk uitzien.

Contrast: Het verschil tussen licht en donker in je foto zorgt voor contrast. Te weinig contrast zorgt ervoor dat een foto er vaag en tweedimensionaal uitziet. Bij te veel contrast kan het beeld moeilijk worden geïnterpreteerd, wanneer het licht dus te licht is en het donker te donker. Door het contrast een beetje bij te werken kan een scherper beeld ontstaan.

Op je iPhone kun je het contrast ook aanpassen in het menu voor de Belichting. Verhoog het contrast net genoeg om de hoogtepunten te benadrukken en je foto meer diepte te geven.

Verzadiging: Dit verwijst naar de intensiteit van de kleur in je afbeelding. Het verhogen van de verzadiging is een eenvoudige manier om je foto rijkere kleuren te geven, maar het is ook makkelijk om het te overdrijven.

Om de verzadiging van de kleuren in je foto aan te passen, open je het Kleurmenu direct onder het menu voor de verlichting en selecteer je Verzadiging, waardoor de schuifregelaar onderaan het scherm geopend wordt.