För att fira 5-årsjubileet av Superhost-programmet lyfter vi fram några av de fantastiska värdar som har varit Superhosts ända från början.

Den här månaden fyller Airbnbs Superhost-program fem år, och vi firar denna viktiga milstolpe genom att fokusera på några av de många otroliga värdar som har uppnått Superhost-status om och om igen. Tro det eller ej, men fler än 3 000 värdar har lyckats uppnå Superhost-status under alla de 20 kvartal som varit sedan starten av programmet år 2014! Vi ville ta reda på vad som krävs för att vara en Superhost fem år i rad. Här delar ett urval av våra fascinerande Superhosts, som behållit statusen i 20 kvartal, med sig av sina berättelser och unika tillvägagångssätt för att ta gästfriheten till nästa nivå.

Larrelle, Huskisson, Australien

Trots att de beskriver sig själva som introverta bestämde Larrelle och hennes man sig för att testa att vara värdar med Airbnb genom att dela den rymliga gäststugan på sin farm strax utanför den populära strandstaden Huskisson i Australien. “Jag tycker att det har kommit ganska naturligt, vilket överraskar mig, eftersom jag är en privat person som är mer intresserad av djur, men jag tycker verkligen om att träffa människor, höra om deras äventyr och dela med mig av det vi har här”, säger Larrelle. “Jag älskar att se glädjen i folks ansikten när de umgås med min familj och mina djur.” 

Gästerna delar boendet med tre hästar och en flock vilda kängurur. “Det är mycket givande för mig, särskilt att se hur barn reagerar som kommer från hem där de inte har någon hund, för att inte tala om hästar och kängurur”, säger hon. Larrelle menar att hennes Superhost-status på 20 kvartal kommer från att hon ger sina gäster ett välinrett boende som ligger precis lagom långt bort från stressen av områdets attraktioner.  Hon erbjuder också unika möjligheter att varva ner, bli ett med naturen och att delta i så mycket eller så lite jordbruksliv som de vill. “Vi har många gäster som kommer ut och matar djuren med mig eller hjälper till att borsta hästarna”, säger hon. “Och gäster vaknar till kängurur som hoppar runt precis utanför deras fönster. Det kan man inte uppleva var som helst.”

Vicky, Penzance, Storbritannien

År 2006 flyttade Vicky och hennes partner Joe från London till Penzance, på den kuperade Cornwall-kusten i Storbritannien, för att uppfylla sin dröm om att starta en inspelningsstudio och ett indieskivbolag nära havet. Paret köpte ett fantastiskt viktorianskt stenhus och inredde det med antika möbler, instrument och krimskrams som uttrycker deras unika stil och kreativitet. När de väl insåg hur mycket de tyckte om att öppna upp sitt hem för musikerna de arbetade med bestämde de sig för att fortsätta med det roliga genom att bli Airbnb-värdar.

Vicky tror att hon har uppnått Superhost-status under 20 kvartal tack vare hennes intresse för att visa gäster den skönhet som finns på den plats hon nu kallar för sitt hem. Vissa gäster som har visat intresse har fått den unika upplevelsen att utforska inspelningsstudion och möjligtvis fått träffa artisterna som arbetar där (varav vissa turnerar internationellt och har blivit ganska välkända). Men framför allt tycker hon om att dela med sig av sin gästfrihet och att skapa personliga kontakter med sina gäster. “Jag gör en härlig, hälsosam frukost och pratar med dem om deras liv och ger rekommendationer om de vill ha dem”, säger hon. “Och ibland skapas en naturlig kontakt. Det har hänt att vi har ätit frukost i två timmar och sedan inser gästerna att de faktiskt är här för att utforska Cornwall!”

Daisuke och Hila, Fujieda, Japan

Daisuke och Hila drömde om att äga ett historiskt boende i en av de fantastiska byarna på landsbygden i närheten av Fujieda i Japan, där de kunde vara värdar för resenärer och visa upp regionens kultur. Men traditionellt sett ärvs bostäder nedåt i generationer, så de visste att det skulle bli svårt att hitta en bostad de kunde köpa. När de äntligen hittade det 96-åriga traditionella huset där de nu är värdar för gäster från hela världen var det i väldigt dåligt skick. De renoverade det omsorgsfullt och förvandlade det till en bas för att utforska landsbygden och för att visa gäster en sida av Japan som de aldrig skulle kunna uppleva utan en lokal guide. 

Sedan Superhost-programmet startade har paret förtjänat sin status som gästernas favorit tack vare sin personliga och unika gästfrihet. “En vecka innan gästerna anländer kommunicerar vi med dem för att få en uppfattning om vad de vill göra”, säger Daisuke. “Och sedan hämtar vi dem på närmaste tågstation och visar några saker på vägen hem till vårt hus – risfälten, bambuskogen, fälten med grönt te, byn… det är ett bra tillfälle att ta den första kontakten.” 

“Sedan stannar vi på en mataffär och hjälper dem att handla mat eftersom allt naturligtvis är på japanska”, tillägger Hila. “Och de flesta gäster vill att vi lagar middag.”

Förutom värdskapet odlar Daisuke och Hila bambu som används av lokala hantverkare för att skapa traditionella varor som vävda korgar, lampskärmar och väskor. Gästerna kan uppleva bambuskörden eller delta i en workshop med bambuvävning med Daisuke. Det är en möjlighet att inte bara dela den kultur de älskar, utan också en härlig möjlighet för de lokala byborna att träffa nya människor från hela världen. 

“Med vissa människor klickar man verkligen. En gäst gav mig te som de tog med hemifrån och sa: “Det är vårt 32:a Airbnb och vi har aldrig upplevt en sådan fantastisk gästfrihet”, säger Hila. “Och jag började gråta. Jag blev så glad och generad.”

Younghee, Gwanju-si, Sydkorea

När bildkonstnären Younghee och hennes man Dongwook flyttade tillbaka till Korea efter att ha uppfostrat sina barn i USA och Japan bestämde de sig för att bygga ett unikt modernt hem som uttryckte deras konstnärliga vision – Lemon House, som har ett konstgalleri, en vidsträckt utsikt över Gwanju-sis landsbygd och ett karakteristiskt citronformat fönster i sviten på översta våningen. “Citroner är ett motiv som jag ofta använder i min konst”, säger Younghee. “Det är glatt och mina barnbarn har tyckt om att leka här.” 

Younghee och Dongwook säger att deras upplevelse utomlands har gett dem modet att testa att vara värdar med Airbnb. Och de har nått stor framgång som Superhosts under 20 kvartal i rad. “Min man och jag hade ett enkelt liv”, säger Younghee. “Vi tyckte att det var en spännande idé att träffa människor med olika yrken och till och med från olika generationer. Jag tänkte att det skulle innebära en fantastisk möjlighet för mig att dela med mig av mina livserfarenheter och uppmuntra andra till att också följa sina drömmar.” 

Younghees värdskapsrutin inkluderar att dekorera huset med färska vildblommor, laga en utsökt frukost varje morgon och hjälpa sina gäster att uppleva den lokala kulturen och miljön på alla sätt de uppskattar. Några av hennes gäster nämner i omdömen att hon och hennes man tog med dem för att handla mat, visade dem runt på ett museum eller till och med guidade dem på vandringar. “För mig handlar det inte bara om att erbjuda ett boende”, säger Younghee, “det är ett kulturellt utbyte. Vi ser värdskapet som en tjänst för andra, vilket också helar oss på ett känslomässigt plan.”

Nalin, New Delhi, Indien

Under tiden han reste runt i 45 länder på grund av sitt jobb som programvaruutvecklare tröttnade Nalin på alla företagshotell och började bo i Airbnb-boenden för att uppleva något som kändes mer som hemma. Han träffade så många intressanta människor på vägen att han bestämde sig för att återgälda tjänsten genom att vara värd för resenärer i sin hemstad New Delhi. “När jag väl började som värd blev jag mer passionerad för det”, säger han. “Jag är själv en vandrare. Och genom mitt värdskap och mina resor har jag nu en vänskaplig kontakt i nästan alla större städer runt om i världen.”

Nalin har uppnått Superhost-status under 20 kvartal i rad, en prestation han säger beror på hans önskan om att få kontakt med gästerna och ge dem den bästa möjliga gästfriheten. “Jag vill att gästerna ska känna att det här är deras hem, även om de bara ska vara här i fem dagar,” säger han. “Du är inte någon utomstående som har bokat detta boende – du hör hemma här.”

Nalins Airbnb-värdskap har vuxit från hans ursprungliga enhet till åtta lägenheter som han personligen förvaltar, och han erbjuder varje gäst bekvämligheter som färska blommor och en Amazon Echo-högtalare, samt all typ av guidning och interaktion de vill ha. “Jag gillar att träffa gästerna under deras vistelse och hjälpa dem att besöka staden utifrån deras intressen”, säger han. “Jag säger till dem: ’Om du är ute på stan och behöver en rekommendation om ett ställe att äta på eller någon att äta med, ring mig.’ Det är viktigt att gästerna känner sig som en del av min familj.”