Pitali ste nas sljedeće: Neprestano mi predlažete da snizim cijenu. Zašto? S kime me uspoređujete?

To je bilo jedno od glavnih pitanja na koje smo odgovorili tijekom Razgovora s domaćinima održanog u srpnju 2018. Budući da se često ponavlja, ovdje vam donosimo odgovor na njega kao i neke druge zanimljivosti za vas. Pa krenimo!

U svakom trenutku sami određujete cijenu svojeg smještaja

Važno je da znate da uvijek sami određujete cijenu svojeg smještaja. Na temelju svojih poslovnih ciljeva i tolerancije na rizik možete odlučiti koliko ste spremni povisiti ili sniziti cijenu te u kojem ćete trenutku promijeniti tu cijenu kako biste potaknuli rezervacije ili povećali zaradu. Preporučene cijene omogućuju nam da vam pružimo informacije potrebne za dobivanje rezervacija, a prilagođavanje cijene često je najučinkovitiji način da to postignete. Cilj je odrediti cijenu smještaja koja odgovara onome što gosti traže i koju su u tom trenutku spremni platiti.

Preporučene cijene u razdobljima slabe potražnje i u razdobljima povećane potražnje

Donosimo vam novosti o tome kako obrađujemo i šaljemo informacije koje su vam potrebne da biste odredili konkurentnu cijenu smještaja u razdobljima slabe i u razdobljima povećane potražnje. Naši programi za izračun cijena osmišljeni su da vam pomognu u privlačenju većeg broja rezervacija kako biste povećali svoje prihode. Do sada su ti alati bili usmjereni na određivanje konkurentne cijene kada je potražnja slaba. Naime, kad je potražnja slaba, veća je vjerojatnost da ćete goste privući nižim cijenama. Neki će od vas radije zadržati višu cijenu čak i ako to znači da će vam smještaj ostati prazan, što je apsolutno u redu. U svakom trenutku sami određujete cijenu svojeg smještaja.

Neki su nam se od vas požalili da su preporučene cijene ponekad tako niske da se zapitate isplati li se i dalje biti domaćin na Airbnbu. Znajte da vas cijenimo kao temelj naše zajednice –  Airbnb ne može postojati bez svojih domaćina! Naš je jedini cilj da vam pružimo najpouzdanije informacije koje možemo prikupiti kako biste mogli donositi informirane poslovne odluke koje vam najviše odgovaraju. Naše preporučene cijene možda neće uvijek odražavati posebnosti vašeg stila ugošćivanja ili ono što vaš smještaj čini jedinstvenim. Stoga je važno da odredite minimalnu cijenu koja vam osigurava da ćete pomoću funkcije Pametnih cijena ostvariti samo one rezervacije koje vam se isplate. No, postoji mogućnost da ćemo vam i dalje slati preporučene cijene koje su niže od vaše minimalne cijene kako bismo vas obavijestili o tome koja cijena bi vam mogla osigurati rezervacije. Slobodno ih zanemarite ako vam ne odgovaraju. Također razumijemo da vam ove informacije nisu uvijek od koristi, pa pokušavamo osmisliti načine na koje nam možete javiti ako želite primati manje obavijesti ili ako ih uopće ne želite primati.

Sve što smo naveli odnosi se na preporučene cijene kad je potražnja slaba, no što kad je potražnja povećana? Primijetili smo da su mnogi vaši kalendari prilično popunjeni. U takvoj bi vam situaciji dobro došli programi koji vam pomažu da ne propustite priliku za zaradu ako ste odredili preniske cijene u razdoblju povećane potražnje. Stoga smo u prvoj polovici 2018. radili na rješavanju tog problema te smo poboljšali funkciju Pametnih cijena kako bi preporučene cijene bolje odgovarale stanju na tržištu tijekom razdoblja povećane potražnje.

Prema novom se modelu prate Airbnbovi podaci iz prethodnih godina i odnos između potražnje (rezervacija) i cijene rezerviranih smještaja u vašoj okolici. Odsada će funkcija Pametnih cijena davati bolje preporuke jer će u obzir uzimati navedene čimbenike. Ovo je tek prvi korak. I dalje radimo na tome da osmislimo kako bi preporučene cijene mogle bolje odgovarati vašim ciljevima te kako da vam umjesto preporuka pružimo više podataka o tržištu kako biste sami mogli donijeti odluku o cijeni na temelju informacija kojima raspolažete. Te smo nove ideje počeli testirati ovog ljeta.

Kako se vaš smještaj uspoređuje s drugima

Pitali ste nas, između ostalog, kako se vaš smještaj uspoređuje s drugima. Kad je riječ o usporedbi, vaš smještaj gledamo očima gostiju i uspoređujemo ga s drugim smještajima koji ostvaruju rezervacije. Osim što pregledavamo smještaje koji mogu primiti sličan broj gostiju i koji se nalaze u blizini vašeg smještaja, analiziramo što gosti kliknu prije i nakon pregleda vašeg oglasa. Iznenadili biste se (kao što smo i mi bili iznenađeni) kad biste vidjeli što gosti smatraju usporedivim.

Zatim nastojimo vaš oglas usporediti s drugim oglasima koji imaju dobre rezultate i koji su konkurentni. Nažalost, mnogi smještaji na našoj platformi ostvaruju mali broj rezervacija, osobito u razdobljima slabe potražnje. Svjesni smo da većina vas uspoređuje svoje smještaje s onima u okolici pretražujući oglase iz perspektive gosta, no rezultati dobiveni na taj način mogu se prilično razlikovati od naših usporedbi. To je zato što je teško procijeniti kakve rezultate ostvaruju oglasi samo na temelju pretraživanja. Osim toga, ako pretražujete uz postavljene datume, obično ćete vidjeti samo smještaje koji nisu rezervirani. Ti smještaji obično imaju manje konkurentne cijene od onih koji su već rezervirani za tražene datume. Ako gledate samo dostupne smještaje, ne možete znati jesu li redovito rezervirani ili su im cijene previsoke.

Unatoč svemu navedenome, ponekad naš model ipak ne uzima u obzir sve aspekte koji su vama važni za usporedbu. Stoga i dalje razmišljamo o mogućim načinima uspoređivanja oglasa te radimo na tome da naši programi i preporuke budu relevantniji.

Poboljšanja koja spremamo

Zahvaljujući vašim komentarima ostvarili smo značajan napredak u načinu na koji izračunavamo i šaljemo preporučene cijene. Evo čemu se možete veseliti:

  • Napravili smo izmjene zahvaljujući kojima će se broj e-mailova povezanih s preporučenim cijenama koje dobivate smanjiti do 15 %.
  • Omogućili smo vam da možete dati izravan komentar o e-mailovima koje vam šaljemo kako bismo bili sigurni da dobivate informacije koje su vam potrebne u trenutku kada su vam potrebne.
  • Povećali smo razinu dosljednosti poruka koje dobivate u pogledu cijena.
  • Radimo na zanimljivoj značajki koja će vam pružiti najnovije podatke o stanju na tržištu za svaki datum u kalendaru. Ta će značajka uzeti u obzir čimbenike kao što su broj gostiju koji traže smještaj na vašoj lokaciji, broj gostiju koji su već rezervirali smještaj te cijene po kojima se rezerviraju smještaji u vašoj okolici.