English Español 中文  Deutsch Français Italiano Português 日本語 한국어 русский Nederlands

 

Tijdens de kookervaringen op Airbnb koken gasten met elkaar in een intieme setting. Deze ervaringen worden georganiseerd door locals die hun gasten met open armen ontvangen en meestal aan de hand van een traditioneel recept en allerlei verschillende smaken – en het verhaal achter een gerecht – laten proeven van de cultuur.

De hosts die een kookervaring op Airbnb aanbieden, zijn meestal kok van beroep of hebben koken als hobby. Met hun passie houden ze de eigen culinaire traditie hoog. Gasten komen overal vandaan en maken kennis met een bijzondere plek, een traditionele bereidingswijze, een speciaal recept of een keukengeheim, en dat schept een band. 

Wij zijn ervan overtuigd dat achter elk gerecht een verhaal schuilt en die van jou kan over een familierecept, een lokaal gerecht of je eigen kijk op eten gaan. Tijdens je kookervaring komen mensen met jou, je verhaal en je cultuur in contact, doordat jullie samen koken en eten.  

Wil je zelf een kookervaring organiseren? Dan zijn dit de belangrijkste ingrediënten:

  • Samen koken en eten: Door samen te koken, komen gasten in contact met de host en met elkaar. Het resultaat van al dat harde werken eten ze met elkaar op.
  • Gepassioneerde hosts: Sommige hosts zijn opgeleid als kok, anderen hebben op een andere manier ervaring in de keuken opgedaan. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben, is een passie voor eten, de wens om hun eigen verhaal te vertellen en de bereidheid om een band met hun gasten op te bouwen. 
  • Unieke locaties: De locatie en sfeer zijn net zo belangrijk als de gerechten. Je kunt je ervaring in je eigen keuken houden, maar bijvoorbeeld ook na sluitingstijd in een restaurant, op een boerderij, in de tuin of rond het kampvuur.
  • Ambience: Een kookervaring moet vooral leuk en ontspannen zijn. Het gaat om een kleine groep mensen die in een intieme setting bijeenkomt, en het is de bedoeling dat de omgeving bijdraagt aan die sfeer. 
  • Veiligheid: Niemand wil tijdens z’n vakantie ziek op bed liggen. Elke kookervaring moet dan ook aan de vijf regels voor voedselveiligheid voldoen die door de Pan-Amerikaanse Wereldgezondheidsorganisatie zijn opgesteld. 

Maar een kookervaring bevat nog meer ingrediënten: 

Een boeiend verhaal

Als je je eigen kookervaring gaat opzetten, bedenk dan eerst welk verhaal je met je eten wilt vertellen. Wil je dat je gasten na afloop anders naar je gerechten of je cultuur kijken of zich na afloop bepaalde smaken of momenten herinneren? Bedenk dan hoe je dat voor elkaar krijgt. 

Probeer je in hen te verplaatsen: wat is er bijzonder aan jou of aan de omgeving dat iemand uit het buitenland waarschijnlijk niet weet? Wat kun je je gasten laten zien? Denk aan ingrediënten die ze misschien niet kennen, een bijzondere toko, een gerecht dat al generaties bij jou in de familie wordt gemaakt of je eigen achtertuin waar je zelf groenten verbouwt. Gasten zijn op zoek naar een unieke achtergrond of een uniek verhaal — iets wat ze nergens anders vinden.

Een host die in een oud Etruskisch dorp in Toscane woont, ontvangt haar gasten bij haar thuis, waar ze aan de slag gaan met een paar oude, geheime Etruskische recepten die ze met lokale ingrediënten klaarmaken. Het resultaat is een historisch banket. 

 

Een vorm van samenwerking

Bij alle kookervaringen werken gasten in meer of mindere mate met elkaar samen, waarna ze met elkaar eten. Maar daar hoeft het niet bij te blijven, want je kunt bijvoorbeeld ook eerst naar de markt gaan om de ingrediënten te kopen of naar een boerderij of tuin om de ingrediënten zelf te plukken. Je kunt er zelfs iets cultureels of artistieks aan toevoegen. Denk na over je passies en wat jouw kookervaring onvergetelijk en uniek maakt.  

Een Marokkaanse chef-kok met 30 jaar ervaring geeft haar gasten een complete kookles. Ze neemt ze mee naar de markt om daar de ingrediënten te kiezen, legt uit hoe ze het traditionele keukengerei moeten gebruiken en bereidt daarna samen met hen een traditionele maaltijd, die ze met elkaar opeten. 

Twee andere hosts in Cuba combineren hun liefde voor koken met muziek. Gasten leren op de Cubaanse manier koken en ontdekken wanneer, waarom en hoe elk gerecht wordt bereid. Tijdens het eten kijken ze naar een optreden met dans en traditionele trommels. 

 

Magische momenten

Welk moment moet er voor jouw gasten echt uit springen? Wat wil je dat ze zich na afloop herinneren? Dat kan een familietraditie zijn waar je ze over vertelt, een handige kooktip die altijd van pas komt of een gerecht dat ze thuis kunnen maken. Denk na over dat moment en plan je ervaring daaromheen. Dit kan trouwens iets heel eenvoudigs zijn, zoals het gerecht met een zwierig gebaar uit de oven halen en op tafel zetten.

 

Als je ongeveer weet wat je wilt gaan doen, is het tijd om over de praktische kant na te denken. Een paar belangrijke dingen op een rij:

Menu

Kies eten dat je kent en waar je gepassioneerd over kunt vertellen met je verhaal in je achterhoofd, want dat moet terugkomen in je menu. Misschien wordt er binnen jouw familie al generaties lang een speciaal gerecht gemaakt of misschien vind je het leuk om iets te maken dat verband houdt met je cultuur. Dat kan een bepaald gerecht zijn, maar ook een driegangenmenu of een feestmaal met tien gangen. 

Houd bij wat de ingrediënten ongeveer gaan kosten, hoeveel tijd de voorbereiding kost, wat de bereidingstijd is en wat je voor elk gerecht aan apparatuur of keukengerei nodig hebt. 

Een host in Thailand neemt haar gasten meer naar haar biologische tuin. Daar vertelt ze over de flora en fauna in het tropische klimaat, hoe kruiden groeien en hoe je die oogst. Daarna gaan ze met elkaar koken met lokale ingrediënten en maken ze vier traditionele gerechten die ze samen opeten.  

Denk na over de manier waarop je gasten samen met jou de gerechten gaan klaarmaken. We raden je aan om tijdens de ervaring te beginnen met het verhaal achter het gerecht en daarna wat tips te geven, handige technieken te laten zien en iedereen aan de slag te laten gaan. Op die manier ontstaat er een informele en prettige sfeer. Je kunt de recepten (vertaald en met de juiste hoeveelheden) altijd achteraf naar je gasten sturen of ze ter plekke uitdelen.

 

Keukengerei

Welke apparatuur en welk keukengerei heb je nodig voor je kookervaring? Maak een lijst — niet alleen voor jezelf, maar ook voor je gasten. Gaan ze twee aan twee aan de slag of krijgt ieder een eigen set? Of je gasten hun werkplek met iemand delen of voor zichzelf hebben, kan uitmaken voor hun beleving. Denk daar dus over na.   

 

Intieme locatie

Je kookervaring staat of valt met de locatie. Denk dus buiten de kaders, want het hoeft geen gewone kookles te zijn. Zoek een locatie met een uitnodigende sfeer die voor jou of je community een bijzondere betekenis heeft of die in de buurt van een belangrijke bezienswaardigheid ligt. Denk ook na over het comfort van je gasten en zorg dat iedereen voldoende ruimte heeft. Dat alles spic en span moet zijn, spreekt natuurlijk voor zich. 

Mogelijk moet je kookervaring aan bepaalde regels en veiligheidseisen voldoen, dus zorg dat je daarvan op de hoogte bent voordat je van start gaat. In het Helpcentrum vind je meer informatie over de regels die mogelijk voor jouw ervaring gelden en een aantal andere dingen om aan te denken.

 

Actieve deelname aanmoedigen

Breng alle stappen van je ervaring in kaart, van het verwelkomen tot en met het uitzwaaien van je gasten. Maak een precieze taakverdeling voor de deelnemers en stel ook een tijdschema op, zodat alles op het juiste moment klaar is. Bedenk daarnaast waar jullie gaan eten en hoe je de ervaring afsluit. 

Ook is het belangrijk om te kijken hoe je je gasten zoveel mogelijk bij alles betrekt. Sommige taken vragen meer van je gasten dan andere, dus je kunt ze zelf laten kiezen wat ze willen doen. De ene deelnemer is nu eenmaal enthousiaster dan de andere. Gasten die niet per se willen koken, kunnen bijvoorbeeld helpen met het dekken van de tafel of je kunt ze cocktails laten maken. Bereid je zo goed mogelijk voor. Zorg bijvoorbeeld dat je een paar leuke activiteiten paraat hebt om het ijs te breken.

Nu je weet waar een kookervaring aan moet voldoen en hoe je er zelf een opzet, kun je het aanbod aan kookervaringen op de site bekijken om inspiratie voor je eigen ervaring op te doen. We zijn heel benieuwd naar wat je gaat bedenken.