English — 中文Deutsch — Français — Español — Italiano —  日本語한국어Português

Het is Airbnb’s missie om een ​​wereld te creëren waar alle 7 miljard mensen op de wereld zich overal thuis kunnen voelen. Minimaal een miljard van deze mensen is ouder dan 60 jaar en hun tientallen jaren vol verhalen en ervaringen maken hen tot sommige van de beste Airbnb verhuurders in onze wereldwijde community.

In de afgelopen decennia is er veel veranderd in de reisindustrie – en niet altijd in positieve zin. Massa-geproduceerde toeristische ervaringen en accommodaties als consumptiegoederen in plaats van echte interactie met anderen.

Misschien is het geen verrassing dat sommige van onze beste verhuurders degenen zijn die zijn opgegroeid in een tijd dat reizen een manier was om andere mensen te ontmoeten. Bij Airbnb vormen deze doorgewinterde verhuurders niet alleen een belangrijk onderdeel van onze community, maar zijn ze in veel opzichten enkele van de meest effectieve leiders.

Wereldwijd zijn bijna een miljoen Airbnb gebruikers ouder dan 60 jaar. 10% van onze verhuurders zijn ouder dan 60 jaar.

Charts&Graphs-60+Story-Translations-MT-072915_r2_Dutch 1 Charts&Graphs-60+Story-Translations-MT-072915_r2_Dutch 2

Verhuren kan een Levenslijn zijn voor Senioren …
Onze senioren verhuren om een reeks van redenen:

Charts&Graphs-60+Story-Translations-MT-072915_r2_Dutch 3

Sommige van onze senioren verhuren om hun inkomen aan te vullen omdat velen onder hen op een krap budget leven. 56% van hen is gepensioneerd en 49% leeft van een vast pensioen. Het geld dat men verdient aan verhuren helpt hen om rond te komen en een financieel beter leven te leiden.

De gemiddelde seniorverhuurder verdient iets minder dan US$ 6.000 per jaar, waarbij ze gemiddeld iets minder dan 60 dagen per jaar gasten ontvangen en genoeg geld verdienen om essentiële aankopen te doen, of zelfs zelf op reis te gaan. 41% van de senioren heeft zelfs gemeld dat het verhuren hen heeft geholpen te kunnen blijven wonen in de huizen waar ze vaak een groot deel van hun leven hebben gewoond.

We horen vele verhalen van verhuurders rond de hele wereld – verhuurders zoals Janice in Louisville, Verenigde Staten, die het geld dat ze verdient aan verhuren gebruikt om haar huis te onderhouden en eenvoudige reparaties uit te voeren.

…Maar voor Steeds Meer Senioren is Verhuren tot een Manier van Leven Uitgegroeid
Zoals opgemerkt door het Stanford Center on Longevity kan isolatie een ernstig probleem zijn binnen seniorengemeenschappen. Door op Airbnb te verhuren brengen senioren de wereld naar hun voordeur en onderhouden ze contacten en interactie met gasten zonder ooit hun huis te hoeven verlaten.

In feite zeggen nu veel van onze senioren die ooit om financiële redenen waren begonnen met verhuren dat de sociale voordelen hebben bijgedragen aan een hernieuwd gevoel van een levensdoel. Daarnaast zeg bijna een derde van hen dat het ontmoeten van nieuwe mensen de belangrijkste reden is dat ze verhuren. Neem mensen zoals Eljiro in Japan die sinds zijn vrouw overleed alleen woont in zijn appartement.

Meer dan twee derde van onze seniorverhuurders is precies zoals empty nester Laurel in Menlo Park, Californië, op zoek naar een manier om het huis tot leven te brengen wanneer er niemand is. En de resultaten spreken voor zich: een dergelijk niveau van aanwezigheid en aandacht bezorgt hun gasten betere indrukken en onvergetelijke herinneringen. In feite ontvangen 60+ Airbnb verhuurders 7,5% meer vijf-sterren beoordelingen dan andere verhuurders. 

Financiële stabiliteit en flexibiliteit
Het geld dat onze 60+ verhuurders verdienen speelt een belangrijke rol in hun algemene financiële welzijn.

Airbnb 60+ hosting community

Airbnb is een verademing na alle angsten en zorgen over huisreparaties en onderhoud.”

 Janice is een Superhost in Louisville, Kentucky met meer dan 200 recensies. Ze gebruikte haar Airbnb inkomsten om een deel van haar hypotheek af te dragen en grote reparaties aan haar huis uit te voeren zoals het dak, de goten, reparaties, schilderwerkzaamheden en hekwerken.

Airbnb 60+ hosting community

Ik was een weduwe zonder baan en op mijn pensioen na zonder bron van inkomsten. Stoppen met werken was voor mij geen optie – er zijn rekeningen om te betalen en de resterende hypotheekkosten. Het laatste wat ik in deze moeilijke tijd wilde was mijn huis en mijn stad verlaten. 

Na het verliezen van haar man en haar baan moedigden Rosa’s dochters haar aan om haar appartement in Barcelona te verhuren. Ze gebruikt haar Airbnb inkomsten om haar rekeningen te betalen en verwelkomt gasten van over de hele wereld zoals Tasmanië, Taiwan en twee zussen uit Azerbeidzjan.

Janice´s en Rosa’s verhalen zijn niet uniek. 45% van de seniorverhuurders zijn om rond te komen afhankelijk van inkomsten van Airbnb en spenderen het geld aan belangrijke kosten van levensonderhoud. Dit aanvullend inkomen is essentieel voor onze seniorverhuurders. 56% is gepensioneerd en leeft van een vast pensioeninkomen.

Charts&Graphs-60+Story-Translations-MT-072915_r2_Dutch 4

Voor veel senioren is hun huis hun grootste bezit (en aansprakelijkheid). De gemiddelde Airbnb seniorverhuurder woont al meer dan 16 jaar in hetzelfde huis en 68% van de verhuurders heeft het voornemen om voor onbepaalde tijd of tot het einde van hun leven in hun huizen te blijven wonen. 41% van de verhuurders heeft gezegd dat het verhuren hen heeft geholpen om in hun huizen te kunnen blijven wonen.

Sociale Participatie
Het ontmoeten van nieuwe gasten is een geweldige manier om met de gemeenschap en met de wereld in contact te blijven. Hoewel bijna de helft van seniorverhuurders uit financiële motieven met verhuren is begonnen, geven de meesten aan dat de sociale aspecten onverwachte en welkome voordelen opleveren waardoor ze telkens weer willen blijven verhuren.

Airbnb 60+ hosting community

Omdat ik geen kinderen heb en alleen woon, vind ik het fijn om gasten in mijn huis te verwelkomen op zo’n manier dat ze zich als onderdeel van mijn familie voelen.”

Eljiro is een gepensioneerd ingenieur en onderzoeker die alleen woont in Tokio. Na de tsunami in Japan in 2011 verbouwde hij een kamer in zijn huis om onderdak te verlenen aan slachtoffers en begon hij in 2012 met verhuren. Hij stuurt het geld van zijn Airbnb inkomsten aan organisaties in Azië die kinderen in armoede ondersteunen.

Airbnb 60+ hosting community

Door Airbnb hebben mijn vrouw en ik het gevoel alsof we deel uitmaken van een werelddorp.”

Kalinga in Sri Lanka verhuurt samen met zijn vrouw. Ze vinden het heerlijk dat Airbnb hen in staat stelt om mensen uit nieuwe landen en culturen te ontmoeten, zonder ooit hun huis te hoeven verlaten. 

Eljiro en Kalinga’s verhalen zijn ook niet uniek. 74% van Airbnb seniorverhuurders woont alleen of met slechts een partner. Verhuren is een geweldige manier voor hen om de wereld aan hun voordeur te brengen nu ze zelf niet meer kunnen reizen. In feite heeft 28% van de seniorverhuurders aangegeven dat het ontmoeten van nieuwe mensen de voornaamste reden is dat zij verhuren. Daarnaast verwelkomt 15% van de verhuurders in de eerste plaats gasten in hun huis om zelf actief te blijven. 

Maar zelfs verhuurders die niet door sociale of mentale betrokkenheid primair gemotiveerd zijn, profiteren van verhuren:

  • 78% van de verhuurders zei dat verhuren op Airbnb hen heeft geholpen meer fysiek actief te zijn dan ze anders zouden zijn geweest
  • 83% van de verhuurders zei dat verhuren op Airbnb hen heeft geholpen meer mentaal bezig te zijn
  • 82% van de verhuurders zei dat verhuren op Airbnb hen heeft geholpen meer sociaal en emotioneel verbonden te zijn
  • 31% van de verhuurders zei dat verhuren op Airbnb als gevolg heeft dat ze meer vertrouwen in vreemden hebben. 

Bij Airbnb zijn we verheugd om alle manieren van home sharing te zien die onze groeiende community heeft omarmd en we kijken ernaar uit om meer te leren en de ervaring van doorgewinterde verhuurders en reizigers in onze community te verbeteren. We waren blij om deel te nemen aan het recente White House Conference on Aging en zetten ons in om de toegankelijkheid en gebruikerservaring voor de oudere bevolking over de hele wereld te verbeteren.

Op nog veel meer gouden jaren in de toekomst.


Met  dank aan dr. Lauren Grieco, onderzoeker aan het Stanford Center on Longevity voor haar werk en input aan het ontwerp van het onderzoek en de studie waarop deze blog is gebaseerd.

Host photography by Anna Huix, Christian Hansen, James Horan, and Julie Glassberg.