中文EnglishDeutschEspañolFrançaisItaliano 日本語한국어Portuguêsру́сский

De sneeuw en het ijs zijn inmiddels verdwenen. De bomen en struiken vullen zich met nieuwe knoppen. De bloemen beginnen voorzichtig te bloeien. Als je ook maar een beetje groene vingers hebt dan je weet wat dit allemaal betekent: de lente is in aantocht en komt ons een zeer welkome verandering van omgeving brengen.

En aangezien dit mooie seizoen bij het grootste deel van de wereld voor de deur staat, willen wij niets liever doen dan het lente-seizoen eren. Toen we de unieke tuinen van Airbnb verhuurders in Massachusetts, Brazilië, Washington, Australië, Californië en Seoul bezochten, werden we geïnspireerd door hun passie voor tuinieren. Voor veel mensen is het niet alleen een handige manier om je tuin te onderhouden, maar het is ook een vorm van therapie, ritueel en van ontspanning.

Smaak van eigen bodem

“Zonder mijn tuin, heb ik het gevoel dat mijn Airbnb accommodatie niet compleet is,” zegt Jana, die gasten meestal in de zomer en rond Halloween verwelkomt in haar huis uit 1870 (tot slot van rekening is Salem berucht om heksen.) “Ik hou ervan om mijn gasten een kleine tour over mijn erf en door de tuin te geven, om zo de prachtige planten te delen die ik hier heb groeien en waarvan ik hou. Ik wil dat ze worden begroet door de schoonheid van het groen en de bloemen.”

Cottage_231990

Eind maart bestaat haar prachtige natuurtuin nog vooral uit modder. Maar in haar kelder begint ze met de productie van 14 verschillende soorten tomaten, 8 soorten pompoenen en zinnia’s en dahlia’s voor in de bloementuin. Het is allemaal biologisch en ze begon ooit met 400 zaden onder kweeklampen. Waar haalt Jana de motivatie vandaan? Het is de voldoening die ze krijgt als ze de “natuur een handje kan helpen”, de welverdiende spierpijn van het graven van gaten en het sjouwen van rotsen en, natuurlijk, “de vele heerlijke tomaten!”.

Het goede leven

Van de tropische idylle van Wernher kun je prima eten. “Dit is het seizoen van de mango’s, mangabeiras, Pitangueiras en bananen”, zegt de Braziliaanse gastheer, die zijn tuin 20 jaar geleden ontwierp om te kunnen ontsnappen uit de drukte van het stadsleven. Het verhoogde terras is de perfecte plek voor barbecues en het enorme rieten dak biedt schaduw en wordt omgeven door kokospalmen, agave, en andere typische tropische planten en bloemen.

Tropical_2273759

Er loop een riviertje dwars door het landgoed, de oevers staan vol met tropische vormen en kleuren. Je kunt de rivier oversteken met een Japanse loopbrug en het staat vol met lokale planten. En minder lokale planten? Daar heb je er niet zo veel van, tenzij je de internationale gasten meerekent die op bezoek komen. “Het is een tuin van tropische inspiratie”, zegt Wernher.

Buiten de gebaande paden

“De lente is hier een uitgebreide gebeurtenis die zich langzaam ontvouwt met een bijna wiskundige precisie,” zegt Kurt over de tuinen en het 10-hectare grote terrein in Western Washington dat hij samen met Lisa, beiden bioloog, en natuurliefhebbers vanuit de hele wereld deelt. Migrerende eenden komen weer terug. Voorjaarsvogels vullen de lucht met een vrolijk gezang. Allerlei soorten wilde bessen, krokussen, narcissen en wilde boslelies beginnen te bloeien, terwijl de grote esdoorn zorgt voor een exotisch tintje. Hun gasten zijn “op zoek naar een connectie met de natuur, of naar rust en stilte”, zegt Kurt. “En onze tuinen en het terrein bieden deze connectie.”

Off_539262

Het land werd gebruikt als een grasland voor paarden toen het echtpaar het in 1989 kocht. Het landschap is in de afgelopen 25 jaar goed behouden gebleven. Vandaag de dag kun je de variatie in het landschap beschrijven als ‘licht verzorgd tot prachtige verwaarloosde wildernis.’

“We onderhouden het natuurgebied met gemaaide paden en routes dat toegang geeft tot een gevarieerd gebied van moerassen, hooggelegen weilanden en bossen”, zegt Kurt. “De tuinen waarin we werken beschikken over een boomgaard met meer dan 50 fruitbomen en bessenstruiken. De biologische groente- en kruidentuinen voorzien ons en onze gasten met verse seizoensproducten.”

Kleurrijke kusten

In Miranda’s huis aan het water in Australië komt de lente pas aan in september en dat gaat gepaard met een “bonte kleurenpracht” van roze, geel en oranje van de verschillende gazania’s, vetplanten, zee madeliefjes, Afrikaanse madeliefjes en narcissen. “Een huis waar niets het uitzicht blokkeert is hier echt in trek”, zegt Miranda, die haar tuin beschrijft als “een mix van georganiseerd en robuust.” Achter het tapijt van kleurrijke bloemen heb je een prachtig uitzicht op de rotsachtige kustlijn, Mount Wellington en de stad Hobart.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Iedereen zegt precies hetzelfde wanneer ze hier aankomen: ‘Wow!’ Ik vind het echt geweldig dat zoveel mensen hebben genoten van onze tuin en zich hebben kunnen ontspannen tijdens hun verblijf hier”, aldus Miranda.

Plattelandsgeluk

Bill en Nancy beschrijven hun verbouwde Victoriaanse boerderij uit 1896 als “een oasis in de droge Sierra Foothills” maar bovenal een “werk van liefde.” Het land werd regelmatig bewerkt sinds de goudkoorts, maar in een tijdsbestek van 30 jaar, is het land weer teruggebracht in zijn natuurlijke staat als prairie.  “We hebben dagenlang in de zomerzon gewerkt en hebben met pikhouwelen de rotsen gebroken zodat we onze tuin konden opbouwen”, aldus Bill die samen met zijn vrouw de boerderij runt. “Het belangrijkste is dat alles wat we planten een doel heeft in ons ecosysteem. Sommige dingen eten we, sommige dingen zijn goed voor de grond, anderen zorgen voor schaduw of zorgen voor nuttige insecten.”

Rural_1499648

Internationale bezoekers die voor de boerderij hebben gekozen omdat het dichtbij Yosemite National Park is, worden getrakteerd op een overvloed aan heerlijkheden van eigen bodem, zoals boerenkool, aardappelen, wortels en meloenen. Toch zijn sommige (roof)dieren Bill en Nancy nèt voor. Daarom heeft Bill een “stinkdier en herten buster” gebouwd, uit een oude microprocessor, stroboscoop, hifi-tweeters en infrarood detectoren.

Gangnam wonderland

Kelly heeft haar accommodatie op Airbnb de bijnaam “Wonderland” gegeven, omdat haar levendige muurschilderingen geïnspireerd zijn op Alice in Wonderland en Van Gogh. Omdat ze haar buitenruimte “gezelliger” en uitnodigender wilde maken beschilderde ze de muren, samen met een paar plaatselijke kunstenaars. “Het is middenin Gangnam, wat een hele stadse omgeving is, daarom is het heel zeldzaam om plek voor en tuin te hebben in deze wijk”, zegt ze. “Ik organiseer vaak barbecue-feestjes en mijn gasten zijn altijd van harte welkom om bij mij en mijn vrienden aan te sluiten. Het is de perfecte manier om de lokale bewoners te ontmoeten.”

Gangnam_558908

Het perceel is niet groot, maar zit desondanks boordevol actie, Gangnam-stijl. Een schommel, picknicktafel, theetafel en een bankje moeten de beperkte ruimte delen met een wijnstok, een ginkgo biloba-, kastanje-, kaki- en jujubeboom – die allemaal bloeien in het voorjaar. “Wij produceren eigenlijk heel veel fruit en dat delen we met onze buren en gasten”, zegt ze. “Ze smaken heerlijk, vooral de kaki!”

[Bovenste foto van Mountain Top Vineyard Getaway, in Vacaville, Californië]

 

 

Lees meer berichten in het Nederlands