Tegoed voor Fotografie: Farah Sosa @farahstop

Superhost Burt Blackarach, uit Los Angeles, is altijd goed geweest in het herkennen van geweldige mogelijkheden. Hij groeide op in een familie van muzikanten en zangers en begon al op zijn 14e met het runnen van het muziekbedrijf van zijn ouders. Sindsdien is Burts muzikale carrière enorm gegroeid; zo was hij geluidstechnicus van een Grammy-winnend album, scoorde hij een hit met een populaire HBO-serie en componeerde hij de muziek voor reclames die werden uitgezonden tijdens de Super Bowl — en onlangs heeft hij een muzikale Ervaring op Airbnb gehost.

We gingen bij Burt langs om te praten over hoe hij begon met het hosten van een Ervaring, hoe dat invloed heeft gehad op de manier waarop hij gasten ontvangt in zijn studio in de achtertuin, en wat hij ondertussen heeft geleerd. Daar had hij wel wat over te zeggen.

Vertel ons over je Ervaring. Wat maakt het uniek?
Mijn ervaring is Be a DJ for a Day. Ik ontvang kleine groepen mensen in mijn studio en leer ze de basisprincipes van opnemen en mixen, hoe je de juiste muziek kunt kiezen, wat een goede beat maakt, al dat soort dingen. Dit was de eerste Ervaring van dit type op Airbnb en het bood iets waar niemand anders aan had gedacht.

Waarom richtte je je op dj’en als een Ervaring?
Veel mensen willen leren hoe ze een goede dj kunnen worden, omdat ze denken dat het er gemakkelijk uitziet. Maar er is apparatuur die je moet kennen, je moet weten hoe je muziek selecteert en je moet leren begrijpen hoe het allemaal samenkomt. Het kan complex worden als je wilt dat je muziek goed klinkt.

Ik begon te dj’en met mijn vrienden toen ik in groep 8 zat, dat was echt het begin van mijn muziekcarrière. Daarna kwam het produceren en componeren en al het andere — ik doe dit al heel lang. Mensen die zich aanmelden voor mijn Ervaring krijgen dus drie uur praktische begeleiding van een expert, maar het is vooral leuk en ze hoeven zich niet bedreigd te voelen. Ze kunnen er echt veel uit halen.

Hoe ben je begonnen met Ervaringen?
Je ding doen op Airbnb is echt hetzelfde als je eigen bedrijf runnen. Maar normaal gesproken als je een bedrijf start, moet je een zakelijke licentie of een lening aanvragen en flink wat kapitaal hebben, en dat kan voor veel mensen een beperking zijn. Maar op Airbnb kun je aan de slag met een idee en tien dollar.

Ik had gehoord dat Airbnb ook Ervaringen deed en het klonk erg cool. Ik ben een grote fan van Airbnb, dus wat ze ook doen, ik doe 1000% mee. Ik wilde iets creëren dat mijn muzikale achtergrond zou gebruiken, omdat dat mijn expertise is. Ik heb het idee ingediend en ben uitgenodigd voor een ontmoeting met een aantal mensen van Airbnb, en zij hebben met mij samengewerkt om mijn Ervaring te helpen ontwikkelen.

Eerst hadden we twee onderdelen van de Ervaring. We brachten tijd door in de studio om te leren mixen en vervolgens gingen we naar een nabijgelegen platenzaak om te shoppen. Maar ik heb het teruggebracht tot alleen het deel in de studio, want daarvoor komen de mensen echt, en het haalt een deel van de logistiek weg. Net als bij het beheren van een advertentie wil je met verschillende dingen spelen om erachter te komen wat het beste werkt.

Je bent ook een Superhost. Hoe heeft dat jou als host van Ervaringen beïnvloed?
Ik heb veel geleerd van het ontvangen van gasten in onze accommodatie. We wonen in het centrum van L.A., met alles op 15 minuten afstand zonder file, dus eerst dacht ik dat we gewoon de advertentie konden plaatsen en dat de reserveringen vanzelf zouden binnenstromen. Maar mijn vrouw ging altijd een stapje verder om er zeker van te zijn dat het huisje schoon en mooi ontworpen was, met leuke voorzieningen en extra’s.

Over het algemeen denk ik dat we succes hebben gehad met onze accommodatie door nooit op het laatst dingen te veranderen en ervoor te zorgen dat we onze gasten altijd goed behandelen. Toen ik zag hoe dat werkte en ons tot het Superhost-niveau bracht, paste ik diezelfde benadering toe op mijn aanpak als Host van een Ervaring.

Wat is het leukste aan het zijn van een Host van een Ervaring?
Het heeft mijn muziekcarrière echt een nieuw leven en nieuwe energie gegeven. Het geeft me een uitlaatklep, waar ik veel van mijn creativiteit in kwijt kan. Als artiest raak je gefrustreerd als je geen creatieve uitlaatklep hebt. En zo kan ik zelf een beetje spelen en mijn vaardigheden delen met mensen. Maar het heeft ook veel deuren geopend voor mijn eigen werk en ik heb veel nieuwe projecten gekregen. Ik doe nu zelfs zakelijke evenementen met het dj’en.

Heb je advies voor andere verhuurders die een Ervaring willen creëren?
Ten eerste moet je goed geïnformeerd zijn over je vakgebied. Als je een ijsmaker bent, moet je elke vraag over het maken van ijs kunnen beantwoorden. En net als met een accommodatie, moet je bereid zijn om  met verschillende elementen te spelen om erachter te komen wat echt goed werkt. Maar in tegenstelling tot het verhuren van een accommodatie, waar je bijvoorbeeld met de prijzen kan spelen om meer reserveringen te krijgen, moet je proberen de prijzen duidelijk te houden met een Ervaring. Het moet een bepaalde waarde uitstralen zodat de prijs hoog genoeg is dat het de moeite waard is, maar nog steeds toegankelijk voor iedereen. Ze moeten het gevoel hebben dat ze iets speciaals krijgen. En zorg dat ze weggaan met iets in hun handen. Mijn gasten mogen een paar platen uit mijn collectie kiezen, zodat ze met iets in hun handen de Ervaring verlaten.