Chip Conley is ondernemer in de horecabranche, strategisch adviseur bij Airbnb en al jarenlang topverhuurder. Hij deelde onlangs zijn ideeën over de relatie tussen wijsheid en werk, en hoe de verhuurderscommunity van Airbnb heeft bijgedragen aan zijn carrière.

Vraag: Je houdt je al jaren bezig met gastvrijheid en de verhuurderscommunity van Airbnb. Hoe heeft dat werk je nieuwe boek geïnspireerd?

Antwoord: Ten eerste: ik mis onze verhuurderscommunity. In mijn vier jaar in een leidinggevende rol in het bedrijf vond ik het geweldig om de hele wereld over te reizen en te leren van onze verhuurders. Er is een oud gezegde: “Kennis spreekt, maar wijsheid luistert.” Ik vond de mensen binnen onze verhuurderscommunity bekwame luisteraars, maar ook mensen die op opmerkelijke wijze bijdroegen aan de gemeenschap in zijn geheel. De zogenaamde ‘wijsheid van de menigte’ (onze wereldwijde verhuurderscommunity) heeft me behoorlijk wat geleerd en ik hoop dat ze een deel van hun standpunt terug zullen zien in mijn nieuwe boek. Dat gaat over waarom wijsheid moet worden gewaardeerd in een wereld die steeds meer wordt gedomineerd door technologie.

V: Wat kunnen verhuurders leren van jouw benadering van wijsheid voor hun eigen ervaring als verhuurder?

A: Het was fascinerend om twee keer zo oud te zijn als de gemiddelde werknemer bij Airbnb gedurende mijn 5,5 jaar in het bedrijf (de laatste anderhalf jaar als consultant). Ik heb mijn best gedaan om een voorvechter te zijn voor onze verhuurderscommunity en vooral voor degenen die wat ouder zijn. Brian en zijn medeoprichters waarderen het echt dat verhuurders van 50 jaar en ouder de hoogste gasttevredenheidsscores van elke bevolkingsgroep op Airbnb ontvangen. Daar kunnen een aantal redenen voor zijn: ze hebben meer tijd om zich te concentreren op hun verhuurvaardigheden, naarmate we ouder worden krijgen we een grotere emotionele intelligentie (een belangrijk kenmerk van geweldige verhuurders), en oudere verhuurders willen misschien meer op lange termijn verhuren omdat ze het zien als een soort pensioenplan. Ik denk niet dat één leeftijdsgroep een monopolie heeft op wijsheid, maar het is een kwaliteit die men na verloop van tijd kan cultiveren en oogsten.

V: Hoe is het begrip gastvrijheid voor jou veranderd of juist niet veranderd, sinds je 20, 30, 40 jaar was?

A: Toen ik halverwege de twintig (in 1987) mijn bedrijf Joie de Vivre Hospitality begon, was het bedrijf een van de eerste boetiekhotelbedrijven in de VS. We bewezen dat een groeiend aantal reizigers op zoek was naar een meer gepersonaliseerde, gelokaliseerde hotelervaring. Interessant genoeg noemden wij onze receptieagenten geen ‘bedienden’ maar ‘verhuurders’, dus het idee van verhuren zit al 32 jaar in mijn bloed. In de loop van de 24 jaar dat ik CEO was van dat bedrijf, creëerden we 52 boetiekhotels. En werd het duidelijk dat de grote, wereldwijde ketens ook meer op boetiekhotels wilden gaan lijken (met meer aandacht voor design, betere restaurants en bars en meer aandacht voor lokale ervaringen). Toen ik me bij Airbnb aansloot als Hoofd van Wereldwijde Hospitality en Strategie, zag ik de nieuwe golf van huizen delen als dé innovatie op het gebied van boetiekhotels. Technologie maakte het mogelijk dat Airbnb lokale gastvrijheid wereldwijd beschikbaar kon maken. Toen Brian Chesky me 5,5 jaar geleden benaderde om bij het bedrijf te komen werken vroeg hij me: “Hoe wil je gastvrijheid democratiseren?” En ik denk dat dat precies is wat Airbnb en onze geweldige verhuurderscommunity hebben gedaan.

V: Welk advies zou je een nieuwe verhuurder geven die net begint?

A: De gemeenschappelijke kwaliteit van onze beste verhuurders over de hele wereld is een combinatie van zeer georganiseerd en zeer gastvrij en empathisch zijn. Dat zijn verschillende kwaliteiten, en sommige verhuurders zijn beter in het een dan in het ander. Maar mensen die allebei beheersen (soms is het ook een koppel dat die kwaliteiten weet te combineren) zullen zeer succesvol zijn.

V: Wat is de volgende stap voor jou, Chip? Wat hoop je dat het komende seizoen voor jou in petto heeft?

A: Ik blijf strategisch adviseur van Brian en zijn senior team. Tijdens het schrijven van Wisdom@Work ben ik gaan inzien hoeveel mensen van middelbare leeftijd en daarboven hun leven en carrière willen omgooien, maar hoe weinig middelen er zijn om die mensen te helpen na deze realisatie halverwege hun leven. Daarom heb ik ‘s werelds eerste midlife-wijsheidsschool opgericht: de Modern Elder Academy. Die school biedt studenten een plek en hulpmiddelen om hun levenservaringen in een nieuw licht te gaan zien. Het is een campus aan het strand, een uur ten noorden van Cabo San Lucas in het zuiden van Baja, Mexico. Dus ik zit weer in de gastvrijheidsindustrie. Er komen mensen van over de hele wereld.

Bezoek voor meer informatie over Chips boek en de Modern Elder Academy zijn website.