“Woorden, net als brillen, vervagen alles wat ze niet duidelijk maken.”- Joseph Joubert

Een tijdje geleden, tijdens Airbnb Open, hebben wij verhuurders een paar tips gegeven over het schrijven van goede teksten voor hun advertentie. Spoiler: je hoeft geen schrijver te zijn om ervoor te zorgen dat je accommodatie toch opvalt en accuraat wordt weergegeven in de omschrijving.

En voor de zekerheid: Wanneer we het hebben over de ‘omschrijving’ van je ruimte, dan bedoelen we alle lege velden waar jij iets kan invullen om je ruimte te beschrijven. Elk tekstveld biedt de mogelijkheid om een van de specifieke onderdelen van je advertentie uit te lichten.

Schrijf hoe je praat
Je hoeft geen geweldige schrijver te zijn om toch een warme en uitnodigende beschrijving van je ruimte te geven. Er is niets mis met spreektaal (maar zorg er wel voor dat je kort en bondig blijft)!

Wat echt kan helpen is om te gaan zitten met een vriend en te beschrijven (hardop) hoe het is om te verblijven in jouw ruimte. Wat komt er als eerste in je op? Wat vind je ontzettend leuk? Waar is je vriend het wel en niet mee eens? Gebruik deze zinnen bij het schrijven van je teksten.

Hoewel je misschien graag wilt opscheppen over je ruimte is het belangrijk om dat te weerstaan en niet te overdrijven. Beschrijf de eigenaardigheden, verassende en bijzondere dingen van je ruimte. Daarmee help jij je gasten om een goed beeld te krijgen, waardoor zij weten wat ze kunnen verwachten en wellicht krijg jij betere recensies door je nauwkeurigheid en eerlijkheid.

In het contact met je gasten is jouw persoonlijkheid en je persoonlijke stijl net zo belangrijk als de details van je ruimte. Jij, de verhuurder, bent het belangrijkste detail van een goede advertentie. Wees echt, wees eerlijk en persoonlijk.

Het belang van beknopt
Stel je even voor hoe jij je voelt als je iets probeert af te maken op je telefoon of computer. Als mensen geen tijd hebben proberen ze meestal alles snel af te maken. Ze hebben meerdere tabbladen open, of zijn halverwege afgeleid. Als je iets schrijft voor een website, dan schrijf je iets om te scannen, niet om uitgebreid te lezen.

Deel daarom de belangrijkste informatie aan het begin van je omschrijving, zodat je lezer dat als eerste ziet en niet door de hele tekst heen hoeft te scrollen om uiteindelijk de benodigde informatie te vinden.

De algemene beschrijving van je ruimte is dé manier om de aandacht van reizigers te trekken en om samen te vatten wat er zo uniek is aan je ruimte. Gebruik een paar woorden om een beeld te schetsen en ga in de andere velden verder in op de details.

Fotobijschriften geven je de mogelijkheid voor korte beschrijvingen, zodat de foto’s aansluiten bij de verwachtingen en ervaringen die de gast zal hebben. Foto’s zijn een van de belangrijkste factoren in de beslissing van de gast. Als je merkt dat je niet weet wat je als bijschrift moet toevoegen, denk dan aan wat jij zou zeggen en wat de camera niet kan vertellen.

Als je een bed laat zien, laat je gasten dan weten dat het een comfortabel bed is, met nieuwe lakens en een handig leeslampje.  

Misschien is je veranda een geweldige plek om naar de voorbijlopende mensen te kijken, onder het genot van een glas wijn.

Beschrijf de kleine details die je huis tot een prettige leefruimte maken.

IMG_0673 (1)

Elk huis heeft zijn eigen verhaal
Een verhaal is niet altijd ingewikkeld, het kan simpelweg een opeenvolging van gebeurtenissen zijn. Je gasten zijn misschien onderweg voor zaken, voor plezier of omdat ze even alleen willen zijn. Wat jij schrijft kan hen helpen om zich daarop voor te bereiden––het ‘verhaal’ van hun reis.

Karakter en locatie
Stel je gasten voor als personages in het verhaal van je advertentie. Jouw accommodatie is misschien erg geschikt voor stellen, families of grote groepen. Je kunt ook aangeven dat je ruimte goed past bij bepaalde soorten gasten, zonder andere gasten uit te sluiten. In de secties ‘Andere Dingen Waar Je Op Moet Letten’ en ‘De Ruimte’ heb je de mogelijkheid om dit soort context te bieden, terwijl je de juiste verwachtingen stelt.

Je kunt je gasten helpen door de unieke en bijzondere dingen van je ruimte te omschrijven, zo kunnen zij zich nog beter voorstellen hoe het is om bij jou te verblijven. Heb je een heerlijk terras met uitzicht? Is er een kamer in je huis met prachtig licht? Is er een wandelroute in de buurt die je de lokale hoogtepunten laat zien?

Het lezen van recensies––die van jou of andere verhuurders––is een goede manier om beter te begrijpen van wat voor soort momenten en details gasten houden. Het maakt niet uit wat voor soort ruimte je hebt, het in kaart brengen en begrijpen van deze details zal ervoor zorgen dat je advertentie tot leven komt.